GuidePedia

0
«Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη. Κινούμαστε σε τεντωμένο σκοινί για να βάλουμε μια τάξη. Είμαστε υπό συνεχή παρακολούθηση από τις διεθνές αγορές από τις οποίες δανειζόμαστε. Μας τιμωρούν με ακριβά σπρεντς και υψηλά επιτόκια. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η χώρα για να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους»......
Με αυτές τις χαρακτηριστικές επισημάνσεις, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου θέλησε να απεικονίσει τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση αφενός για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και αφετέρου για να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σταθερότητας.
Ο κ. Παπακωνστάντινου ήταν κατηγορηματικός ως προς την ένταξη της χώρας μας σε καθεστώς επιτήρησης τον Φεβρουάριο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι δεδομένο και το μόνο που είναι υπό αίρεση είναι ο χρονικός ορίζοντας που θα διαρκέσει μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να διορθώσει το έλλειμμα της».

Ακόμα, ο υπουργός Οικονομίας, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα του ΕΚΟΦΙΝ, διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο, σχετικά με το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης και ότι αυτό θα έφθανε σε διψήφια νούμερα.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού και τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ταμειακό έλλειμμα ήταν στις 8 μονάδες και θα πήγαινε σε διψήφιο νούμερο. Αλλά αυτό που δεν μας είχε ενημερώσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν για που θα βρίσκεται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης που έφθασε στο 12,7%. Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το φανταζόμασταν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα είχαν θέσει νωρίτερα τόσο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου όσο και οι βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης και Δημήτρης Παπαδημούλης, που κάλεσαν τον υπουργό να διευκρινίσει αν ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα έφθανε σε αυτά τα επίπεδα. «Αν ο κ Προβόπουλος σας ενημέρωσε μόνο για το ταμειακό έλλειμμα, τότε δεν είχατε πλήρη γνώση για την τραγική εικόνα της οικονομίας την οποία παρέδιδε η κυβέρνηση της ΝΔ», σημείωσε η κ. Παπανδρέου.
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου υποστήριξε ότι και το ΠΑΣΟΚ γνώριζε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την πραγματική εικόνα της οικονομίας ενώ το κατηγόρησε «για επιπολαιότητα και παλινωδίες στην οικονομική πολιτική που πλήττουν την εικόνα της χώρας, την δυσφημούν, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές». Ακόμα μίλησε για σκόπιμη διόγκωση του ελλείμματος προκειμένου να «το ξεφουσκώσει» αργότερα και να το εμφανίσει μειωμένο το 2010.

Κληθείς από βουλευτές να σχολιάσει αν είναι ικανοποιημένος από την συνεργασία του με τον κ Προβόπουλο, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε χαρακτηριστικά: «Ο υπουργός Οικονομικών, συστηματικά, ποτέ δεν πρέπει να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί δημοσίως με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν το έκανα θα υπέσκαπτα το σύστημα. Έχει το ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντα του μέχρι τώρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι απέκρυψε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και επικαλέστηκε σχετική έκθεση του «Γιούρογκρουπ» τον Ιούλιο του 2009. Σύμφωνα με αυτήν, όπως είπε, υπήρχε η κρίσιμη φράση ότι, «η εκτροπή του προϋπολογισμού για Ιανουάριο -Μάρτιο 2009 μοιάζει να ξεφεύγει σημαντικά από τους ετήσιους στόχους που τέθηκαν και αν συνεχιστεί το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ».

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει ένα διπλό στοίχημα. Της ανάταξης της οικονομίας και της στήριξης των εισοδημάτων κυρίως των χαμηλών με ταυτόχρονη σοβαρή δημοσιονομική πολιτική».

Κληθείς να σχολιάσει τα υψηλά «σπρεντ», ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι «έχει να κάνει και με το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας αλλά και με κερδοσκοπικά παιχνίδια».

«Το πρόβλημα με τα επιτόκια δανεισμού είναι εύκολο να ανοίξουν και πιο δύσκολο να τα κλείσεις. Χρειάζεται ένα κτίσιμο αξιοπιστίας. Το μέλημα μας είναι τα μέτρα που θα πάρουμε να αποδώσουν γρήγορα για να μην έχουμε προβλήματα υψηλού κόστους δανεισμού. Εμείς καταθέσαμε τον προϋπολογισμό μας και θα λειτουργήσουμε με αυτόν. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιες διορθώσεις. Η τήρηση του προϋπολογισμού δεν είναι δωδεκατημόρια αλλά μια πολύ συγκεκριμένη προσπάθεια να μην ξεπεραστούν οι δαπάνες», κατέληξε ο κ Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης, επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι γνώριζαν τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία και ότι προσπαθούν μονότονα να φοβίσουν και να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη, που έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα δύο παλαιών κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος φταίει λιγότερο ή περισσότερο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top