GuidePedia

0
Στοιχεία-σοκ για την κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την παρουσίαση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη, τον υφυπουργό Απόστολο Κατσιφάρα και τη νέα γενική γραμματέα Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη......
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο μέσα στους τελευταίους δεκαεφτά μήνες σημειώθηκαν τριάντα πέντε δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους. Το πρώτο εννιάμηνο του 2009 καταγράφηκαν 1.661 τηλεφωνήματα στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας σε Αθήνα και Πειραιά από κακοποιημένες γυναίκες που ζητούσαν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομικές συμβουλές. Εξάλλου, κλείστηκαν 657 ραντεβού στα οποία τα θύματα της κακοποίησης ήρθαν σε επαφή για βοήθεια με τους αρμόδιους των κέντρων.

Οπως δήλωσε ο κ. Καστανίδης, η υλοποίηση του σχεδίου κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το φαινόμενο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αντί να περιορίζεται, προσθέτοντας ότι είναι «θέμα τιμής να υπερασπιστούμε την ισότητα και τα δικαιώματα». Η χρηματοδότηση του σχεδίου δράσης θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ με 17, 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα αναπτυχθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

Τη βελτίωση και την ενίσχυση της νομοθεσίας.
Την δημιουργία μόνιμων δομών για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών.
Τη λειτουργία μηχανισμών για την εποπτεία και το συντονισμό των ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται κατ’ αρχάς η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων και η αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, με την προσθήκη ή τη μορφοποίηση νόμων για την ενδοοικογενειακή βία σε συνεργασία μμε τις γυναικείες οργανώσεις.

Ακόμα, προβλέπεται η δημιουργία δώδεκα συμβουλευτικών κέντρων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, ένα σε κάθε διοικητική περιφέρεια της χώρας, και η αναβάθμιση των δύο κέντρων που λειτουργούν σε Αθήνα και Πειραιά. Οπως και:
Η δημιουργία δεκατριών ξενώνων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις πρωτεύουσες των δεκατριών περιφερειών και η αναβάθμιση του ενός και μοναδικού ξενώνα που υπάρχει ήδη. Οι ξενώνες θα είναι δυναμικότητας είκοσι θέσεων διαμονής για τις γυναίκες και τα παιδιά τους.
Η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής SOS εθνικής εμβέλειας για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη των γυναικών-θυμάτων βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.

«Σπάστε τη σιωπή», διαμήνυσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απόστολος Κατσιφάρας προς τις κακοποιημένες γυναίκες, αλλά και την κοινωνία που πολλές φορές γνωρίζει και σιωπά. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, καθώς και εμπορίας και διακίνησης γυναικών έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ανησυχητικές διαστάσεις.

Από την πλευρά της, η κ. Στρατηγάκη υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών είναι διαταξικό και δεν αφορά μόνο στρώματα κατώτερου μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται πρωτίστως πολιτική βούληση και στη συνέχεια δράσεις για πρόληψη».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top