GuidePedia

0
Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιούσε από τις 2 Ιουλίου 2009 για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος και προέβλεπε ότι θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ
Στην αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ γνώριζε από τις αρχές Ιουλίου ότι το έλλειμμα θα φτάσει σε διψήφιο νούμερο, παρά ταύτα έκρυβε την αλήθεια και παραπλανούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με παραποιημένα στοιχεία, προχώρησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.....

Παράλληλα, με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου, ότι είχε ενημερώσει προεκλογικά τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή για τη δραματική κατάσταση της οικονομίας, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να έχει την ίδια ευθύνη εκείνος που ενημερώθηκε με εκείνον που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης.
Γνώριζαν και έκρυβαν την αλήθεια στη ΝΔ
Προτίμησε, ωστόσο, να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή, λέγοντας πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος «έχει τον ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντά του μέχρι τώρα».
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη κριτική από τη ΝΔ ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε» το έλλειμμα για να το μειώσει εύκολα το 2010 και επικαλούμενος τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Προβόπουλου, ότι είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργό στις 2/9 για τον εκτροχιασμό του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ήξερε την αλήθεια.
Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και φέρει ημερομηνία 2.7.2009 αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου -
Το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και φέρει ημερομηνία 2.7.2009 αναφέρει ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2009 μοιάζει να ξεφεύγει από τον ετήσιο στόχο του 5% που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, παρουσίασε προειδοποιητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Eurogroup στις 2 Ιουλίου 2009, σύμφωνα με την οποία η εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο 3μηνο του 2009 μοιάζει να ξεφεύγει από τον ετήσιο στόχο του 5% που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας και ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.
Εναν μήνα μετά, τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Ελλάδος στο στατιστικό της δελτίο υπολογίζει ότι το ταμειακό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, παρά ταύτα στις 2 Οκτωβρίου η προηγούμενη κυβέρνηση στέλνει κοινοποίηση στην ΕΕ υπολογίζοντας το ταμειακό έλλειμμα στα 17,5 δισ. και της γενικής κυβέρνησης στα 14 δισ. ευρώ. Ρώτησε, μάλιστα, τον παριστάμενο πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου τι έγινε και με «μαγικό τρόπο» άλλαξαν τα στοιχεία.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που έστειλε η σημερινή κυβέρνηση το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης φτάνει τα 30 δισ. ευρώ.
Τη δική του εκδοχή έδωσε ο κ. Παπαθανασίου υποστηρίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη λήψη μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, όπως το πάγωμα των μισθών, για τη μείωση του ελλείμματος.
«Θα ήταν μία ελάχιστη σταγόνα στον ωκεανό», αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς τα μέτρα της ΝΔ θα έφερναν στα δημόσια ταμεία μόλις 2 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, το θέμα Προβόπουλου ήταν εκείνο που μονοπώλησε τις τοποθετήσεις των βουλευτών. Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου της Επιτροπής, Βάσως Παπανδρέου, διευκρίνισε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερώσει τον σημερινό πρωθυπουργό ότι το ύψος του ταμειακού ελλείμματος ήταν 8% και όχι ότι θα έβρισκε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 12,7%.
«Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας δεν το φανταζόμασταν», επισήμανε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα του Δ. Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) αν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας με τον διοικητή της ΤτΕ, απάντησε με νόημα:
«Ο υπουργός Οικονομικών δεν πρέπει να σχολιάζει, να συμφωνεί ή να διαφωνεί δημοσίως με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν το έκανα, θα υπέσκαπτα ολόκληρο το σύστημα. Εχει τον ρόλο του και εκτελεί μια χαρά τα καθήκοντά του μέχρι τώρα».
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε με δραματικό τόνο την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως «κινείται σε τεντωμένο σχοινί», ταυτιζόμενος πλήρως με τον διοικητή της ΤτΕ για τη δεινή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
«Είμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά, «υπό παρακολούθηση από τις διεθνείς αγορές που δανειζόμαστε. Μας τιμωρούν με ακριβά spread. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας για να μπορέσουμε να δανειστούμε με καλύτερους όρους». Επανέλαβε, τέλος, πως είναι δεδομένο ότι η χώρα μας τον Φεβρουάριο θα μπει σε αυστηρή επιτήρηση και ότι το μόνο που είναι υπό αίρεση είναι ο χρονικός ορίζοντας για τη διόρθωση του ελλείμματος.
ΚΚΕ
Συνεχίζουν τον εμπαιγμό του λαού
«Οπως προεκλογικά, έτσι και τώρα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, για να μη μάθει την αλήθεια για τη ληστεία σε βάρος του», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τη συζήτηση για τα ελλείμματα. «Οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ο κ. Αλμούνια και ο κ. Προβόπουλος γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου», σημείωσε το ΚΚΕ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Καβγάς για τα μάτια του κόσμου
Να μην κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από τον κ. Προβόπουλο δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «Παπανδρέου και Καραμανλής έκαναν καβγά για τα μάτια του κόσμου, αν και είχαν ενημερωθεί για το έλλειμμα από τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «όλες οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν γνωστό εκ των προτέρων ότι είναι υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα, εκτός κι αν η κυβέρνηση πάψει να κρύβεται πίσω από τον κ. Προβόπουλο και αλλάξει ρότα, ακολουθώντας μια πολιτική που έχει ανάγκη η κοινωνία, μια πολιτική δημόσιων επενδύσεων, μια πολιτική ασπίδας, κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top