GuidePedia

0
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάλεσε σε εθνικό διάλογο για όλα τα μεγάλα θέμα τους κοινωνικούς εταίρους. "Μαζί θα επεξεργαστούμε την εφαρμογή αυτών των μεγάλων τομών", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και ανακοίνωσε ότι μετά την εκλογή της ηγεσίας στη ΝΔ θα ζητήσει συνάντηση με όλα τα κόμματα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αντιμετωπιστεί - όπως είπε - από κοινού η μεγάλη μάστιγα της διαφθοράς και ανομίας στη χώρα μας......


Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ξεκινάει το νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά για να πιάσουν τόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ επανέλαβε ότι η επόμενη χρονιά, θα είναι χρονιά για την εμπέδωση ριζικών αλλαγών στο φορολογικό και πολιτικό σύστημα, καθώς και στη λειτουργία του κράτους με στόχο τη διαφάνεια και το σεβασμό της Πολιτείας προς τον πολίτη.

Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός παραδόθηκε σε ψηφιακό μέσο αποθήκευσης, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να ευχηθεί στον υπουργό να μικρύνει σύντομα τόσο πολύ και το έλλειμμα. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 1,3% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%, ενώ συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7% βλέπει για την Ελλάδα το 2010 ο ΟΟΣΑ.
Την ίδια ώρα, αναδιπλώνεται η κυβέρνηση αναφορικά με το "πάγωμα' των μισθών άνω των 2.000 ευρώ στο Δημόσιο, μετά και την κριτική Παπουτσή από το βήμα της Βουλής. Όπως διευκρινίστηκε, στο όριο των 2.000 δεν συνυπολογίζονται τα επιδόματα. Συνεπώς το πάγωμα αφορά 40 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με μηνιαίες αποδοχές, μαζί με τα επιδόματα, από 2.400 έως 3.500 ευρώ. Για τους υπαλλήλους με βασικό μισθό έως 2.000 ευρώ η εισοδηματική πολιτική προβλέπει αυξήσεις 1,5%.

Η συζήτηση επί του προυπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της Βουλής, θα ξεκινήσει την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση θα ξεκινήσει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί ως είθισται πέντε ημέρες αργότερα, δηλαδή τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 23 Δεκεμβρίου.
Έντονη πάντως υπήρξε η κριτική της αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για ανακολουθία της κυβέρνησης αναφορικά με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

"Δεν θεωρώ μονόδρομο τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Σε περιόδους με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ο πλούτος δεν διαχύθηκε αλλά υπερσυγκεντρώθηκε στα χέρια των ολίγων. Θα μπορούσαμε μέσα από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών να έχουμε στοιχεία ανακατανομής" τόνισε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

"Η Κυβέρνηση ορίζει τα όρια άσκησης της εισοδηματικής πολιτικής με την κατάθεση του προϋπολογισμού με τον οποίο επιδιώκει κοινωνική δικαιοσύνη προς όφελος των πολιτών", δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κύριος Πεταλωτής ανέφερε ωστόσο ότι μετά την παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπουτσή, υπήρξε ανάγκη διευκρίνισης ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν μισθό έως 2000 Ευρώ θα λάβουν αύξηση 1,5%.
"Η μέχρι τώρα πορεία μας έχει δείξει την στόχευση η οποία είναι η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων", κατέληξε ο κύριος Πεταλωτής.

Δηλώσεις Ν. Μπακογιάννη
Την εκτίμηση ότι μας περιμένει ένας δύσκολος οικονομικά χειμώνας, εξέφρασε από τη Βουλή, η υποψήφια Πρόεδρος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. Επιτέθηκε δε στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι χθεσινές παλινωδίες της κυβέρνησης έδειξαν ότι δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί δίπλα σε κάθε σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Κάθε προσπάθεια που θα λειτουργήσει για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για το καλό των Ελλήνων. Θα βρεθούμε όμως σκληρά απέναντι σε λογικές λαϊκισμού σε λογικές δημαγωγίας, σε λογικές προεκλογικών υποχρεώσεων.
Α. Σαμαράς
"Ποτέ νέα κυβέρνηση δεν κατάφερε να χάσει τέτοιο απόθεμα αξιοπιστίας μέσα σε τόσο λίγο χρόνο" κατήγγειλε από το Κερατσίνι ο Αντώνης Σαμαράς και έκανε λόγο για κατάρρευση της λαϊκιστικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ το οποίο κατηγόρησε οτι ετοίμαζε αληθινή φοροεπιδρομή με θύμα κυρίως τη μεσαία τάξη.
Δηλώσεις Γ. Κουμουτσάκου

"Οι επαναλαμβανόμενες παλινωδίες της κυβέρνησης στο ζωτικό τομέα της Οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ, ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Σήμερα όλοι βλέπουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ανέτοιμο να κυβερνήσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top