GuidePedia

0
Δύο εκπλήξεις επεφύλασσε η χθεσινοβραδινή Σύνοδος Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες. Η πρώτη ήταν η σύντομη διάρκειά της, σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων. Η δεύτερη ακούει στο όνομα Κάθριν Άστον- Βαρόνη Άστον: είναι η νέα υπουργός Εξωτερικώντης Ευρώπης, με πρόεδρο τον Βέλγοπρωθυπουργό Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Μια συμβιβαστική, και μάλλον χλιαρή, λύση. ......
Oι πληροφορίες που κατέφθαναν νωρίς χθες από τις Βρυξέλλες ήθελαν να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των «27» και το επικείμενο «δείπνο εργασίας» να κρατάει τουλάχιστον μέχρι σήμερα το πρωί. Ωστόσο, κατά τη Σύνοδο των Σοσιαλιστών ηγετών της Ε.Ε., που προηγήθηκε της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έκανε την κίνηση που άλλαξε όλο το παιχνίδι: βλέποντας πως ο άνθρωπος που πεισματικά στήριζε τόσο καιρό για πρόεδρο, ο Τόνι Μπλερ, δεν συγκέντρωνε επαρκή υποστήριξη, έθεσε σε εφαρμογή το «σχέδιο 2», για το οποίο έκαναν λόγο χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος επρόκειτο οι «Τimes». Γύρισε την πλάτη στον Μπλερ και αντ΄ αυτού πρότεινε για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών της Ε.Ε. ένα άλλο μέλος της οικογένειας των Βρετανών Εργατικών, τη μέχρι χθες Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Κάθριν Άστον.

Η συναίνεση
Επρόκειτο για ένα όνομα σχετικά άγνωστο. Τηρούσε όμως όλες τις προδιαγραφές, με δεδομένη την ευρεία στήριξη που συγκέντρωνε ήδη για τη θέση του προέδρου ο πρωθυπουργός του Βελγίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ. Ο Ρόμπαϊ είναι άνδρας, συντηρητικός, από μία μικρή χώρα της Ευρώπης- και δεδηλωμένος πολέμιος της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη, αν και χθες τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διεύρυνσης της Ε.Ε., υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες χώρες θα πληρούν τα απιτούμενα κριτήρια. Η Άστον προέρχεται από τον εργατικό χώρο και από μία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παραδοσιακά στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας.

Οι επτά Σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, συμφώνησαν στο όνομα της Άστον και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής άρχισε με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να δηλώνουν αισιόδοξα: «Έχουμε συναίνεση»... «Το ντιλ έ κλεισε», ανακοίνωναν σχεδόν τρεις ώρες αργότερα οι ίδιες πηγές. Η σουηδική προεδρία προέβλεψε πως ο Ρόμπαϊ θα γίνει ένας «έξοχος» πρόεδρος. Ο Ρόμπαϊ κατονόμασε ως επείγουσες προτεραιότητες της Ε.Ε. την απασχόληση και το περιβάλλον, δεσμεύτηκε να ακούει όλες τις ευρωπαϊκές φωνές και επεσήμανε: «Παρ΄ ότι η ενότητα είναι η δύναμή μας, η ποικιλότητα παραμένει ο πλούτος μας». Η Άστον δήλωσε: «Κρίνετέ με από τις πράξεις μου και νομίζω πως θα είστε υπερήφανοι. Θα δείτε πως δεν είμαι ένα κινούμενο “εγώ”».

Οι «Financial Τimes» πάντως σχολίαζαν με περισσή ειρωνεία το γεγονός πως ο νέος πρόεδρος και η νέα υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης διαφωνούν σε έναν θεμελιώδη τομέα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., την ένταξη της Τουρκίας: «Τι υπέροχη συνταγή για μια ενωμένη Ευρώπη».

Από την πλευρά τους, οι «Νew Υork Τimes» υποστήριζαν πως «ο διορισμός δύο προσώπων σχετικά άγνωστων στον υπόλοιπο κόσμο μοιάζει να αναδεικνύει τα προβλήματα της Ευρώπης και όχι την ετοιμότητά της να καταλάβει μια πιο ενωμένη και ισχυρή θέση στην παγκόσμια σκηνή».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top