GuidePedia

0
Σκληρό μήνυμα στους φοροφυγάδες ελεύθερους επαγγελματίες, με αφορμή την περίπτωση περίπου 150 μεγαλογιατρών του Κολωνακίου που δήλωναν εισοδήματα επιπέδου... επιδόματος αλληλεγγύης, έστειλε χθες η κυβέρνηση.
Ωστόσο συνόδευσε αυτό το μήνυμα με «όπισθεν ολοταχώς» στο πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων του Δημοσίου με μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα......


Οι περισσότεροι από τους 150 μεγαλογιατρούς δήλωναν ετησίως εισοδήματα 10.000-

20.000, γεγονός που το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί κραυγαλέα επίδειξη φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει τη διεύρυνση της φορολογικής ύλης. Οι ανακοινώσεις αυτές ήρθαν ενώ η κυβέρνηση οριστικοποιούσε τη στροφή στο θέμα του παγώματος.

Όπως διευκρίνισε αργά χθες το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών, το πάγωμα αφορά μόνο βασικούς μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ και όχι στις μεικτές αποδοχές. Το μέτρο αφορά περί τις 40.000 δημοσίους υπαλλήλους επί συνόλου 560.000 υπαλλήλων που υπηρετούν συνολικά στο Δημόσιο, ενώ οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εισπράττουν πέραν του βασικού μισθού τους επιδόματα που κυμαίνονται από 500 έως 1.500 ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι η εισοδηματική πολιτική του Δημοσίου για το 2010 αφορά αυξήσεις 1,5% για υπαλλήλους με βασικό μισθό έως 2.000 ευρώ. Για βασικό μισθό άνω των 2.000 ευρώ συνεχίζει να υπάρχει η ωρίμαση, που δίνεται σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και αντιστοιχεί σε περίπου 2%.

Ξέσπασμα στη Βουλή
Η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα επήλθε λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα στη Βουλή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου Χρήστου Παπουτσή αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ. Σε αυστηρή γλώσσα ο κ. Παπουτσής από το βήμα της Βουλής απηύθυνε δριμύτατες συστάσεις προς την κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί, καλώντας παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει το συγκεκριμένο μέτρο.

«Τα 2.000 ευρώ τον μήνα μεικτά είναι εισόδημα για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη, δεν θα πληρώσουν ξανά αυτοί το βάρος της κρίσης», είπε χαρακτη ριστικά και ζήτησε απο την κυβέρνηση να αναλογιστεί τη σημερινή πραγματικότητα εφόσον διατυπώνει απόψεις περί εισοδηματικής πολιτικής και «δημιουργεί σύγχυση σε μια εποχή όπου χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση, η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συνευθύνη των πολιτών, η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της οικονομικής συγκυρίας και κυρίως να ενισχύσουμε τη χάραξη μιας νέας δημοσιονομικής πολιτικής όπως είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση».

Ο κ. Παπουτσής που διατεινόταν ότι δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση για το θέμα, είχε γίνει από νωρίς το πρωί δέκτης πολλών παραπόνων από τους βουλευτές του κόμματος ότι τόσο καίριες αποφάσεις λαμβάνονται εν άγνοια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μάλιστα είχαν ζητήσει να υπάρξουν κριτήρια κοινωνικά, φορολογικά και άλλα, πριν επιβληθεί το πάγωμα. Βουλευτές ερμήνευαν την παρέμβαση Παπουτσή ως «μια προσπάθεια να χτυπήσει καμπανάκι στην κυβέρνηση καλώντας την να αφουγκραστεί την κοινωνία και να προχωρήσει στην εκπλήρωση των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού ώστε να μη δίνει επιχειρήματα στη Ν.Δ. που κατηγορεί για αναξιοπιστία τον Γιώργο Παπανδρέου».

Αργότερα ο ίδιος μιλώντας με δημοσιογράφους είχε υποστηρίξει την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση με βάση τα πραγματικά γεγονότα.

Με εντολή Γιώργου
Συνεργάτες του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανέφεραν ότι οι θέσεις του κ. Παπουτσή «εντάσσονται στο πλαίσιο του ρόλου του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να επισημαίνει θέματα που μπορεί να προκύψουν στην κοινωνία βάσει των αρχών της ευρύτερης παράταξης». Ενδεικτικό της αμηχανίας που προκάλεσε η έντονη παρέμβαση του κ. Παπουτσή, και πριν αποφασιστεί η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, κυβερνητική πηγή σχολίασε με την έκφραση «ουδέν σχόλιον» αυτή την παρέμβαση. Όπως έγινε γνωστό, τη στροφή του υπουργείου Οικονομικών υπαγόρευσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ενημερώθηκε για την παρέμβαση Παπουτσή κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Ακολούθησε επικοινωνία με τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και η στροφή οριστικοποιήθηκε με την έκδοση σχετικού non paper από το υπουργείο.

Αντίδραση από Ν.Δ.
Πάντως η αντίδραση του κ. Παπουτσή προκάλεσε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος αντέτεινε ότι «οι διαρροές που γίνονται από κυβερνητικές πηγές για πάγωμα των μισθών αποτελούν την αφετηρία της αντίστροφης μέτρησης για την πλήρη κατάρρευση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Και σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ δείχνουν τις εσωτερικές αντιφάσεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν και μέσα στο κυβερνών κόμμα για την ακολουθητέα πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου. (...) επιχειρεί να διορθώσει μια κατάσταση με τον διπλό του ρόλο πριν οριστικοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top