GuidePedia

0
ΜΕ τη φοροδιαφυγή να ξεπερνά τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, όσο το 10% του χρέους της χώρας, ο περιορισμός της αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση.
ΤΟΣΟ για πρακτικούς λόγους, να εξασφαλίσει δηλαδή ένα μέρος των χρημάτων που έχει ανάγκη ο κρατικός προϋπολογισμός, όσο και για να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών.....

ΓΙΑΤΙ βέβαια είναι γνωστό ότι κάποιοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, ενώ άλλοι, συχνά με πολύ μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια, φοροδιαφεύγουν σκανδαλωδώς.
ΚΑΙ δεν είναι μόνο οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου- ούτε άλλωστε έχει νόημα να μπαίνουν στο στόχαστρο κάποιες κατηγορίες πολιτών. Είναι και επιχειρήσεις, είναι και επαγγελματίες, είναι και μισθωτοί με δεύτερη δουλειά.
Η λύση δεν είναι να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους, αλλά να ισχύσουν για όλους και με αυστηρότητα οι φορολογικοί κανόνες. Και βέβαια να αντιμετωπιστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο το πρόβλημα των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με την Εφορία.
ΔΕΝ θα είναι εύκολο. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ισορροπία στο σύστημα που κανείς από όσους εμπλέκονται δεν είναι διατεθειμένος να ανατρέψει.
ΘΑ χρειαστεί έτσι να υπάρξουν στο μέτρο του δυνατού αντικειμενικά κριτήρια που να μην αφήνουν περιθώρια για νομιμοφανή φοροαποφυγή. Και βέβαια θα πρέπει να κλείσουν τα παράθυρα- όπως με τις οφσόρ- που επιτρέπουν τη νόμιμη φοροδιαφυγή.
Η επέκταση του πόθεν έσχες στην οποία προσανατολίζεται η κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όπως και η γενίκευση των ηλεκτρονικών ελέγχων ώστε να διασταυρώνονται τα στοιχεία και βέβαια η ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών.
ΤΑ αποτελέσματα δεν θα φανούν αμέσως. Αν υπάρξει συστηματική εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής όμως είναι βέβαιο ότι θα υπηρετηθούν με τον καλύτερο τρόπο τόσο η ανάγκη για τον περιορισμό των ελλειμμάτων όσο και η απαίτηση των πολιτών για φορολογική δικαιοσύνη!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top