GuidePedia

0
Τεταμένο πολιτικό κλίμα
Περισσότερα από τρία εικοσιτετράωρα έχουν περάσει από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία χωρίς ακόμη να ανακοινωθεί το επίσημο αποτέλεσμα. Το γεγονός τροφοδοτεί την πολιτική ένταση στη γειτονική χώρα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα ανακήρυξε τη νίκη του συνασπισμού του, υποστηρίζοντας ότι εξαφασλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 71 εδρών στη Βουλή. Τα προσωρινά αποτελέσματα φέρουν το Δημοκρατικό Κόμμα να προηγείται κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ντιτμίρ Μπουσάτι, κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα για εκλογική απάτη.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του δημάρχου των Τιράνων Έντι Ράμα αλληλοκατηγορούνται εδώ και τρεις ημέρες για το ρυθμό καταμέτρησης των ψήφων και για προσπάθεια επηρεασμού του τελικού αποτελέσματος.
Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο συνασπισμός «Συμμαχία της Αλλαγής» με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα έχει εξασφαλίσει το 46,81% των ψήφων.
Η «Ένωση για Αλλαγή» με επικεφαλής τον Έντι Ράμα φέρεται να εξασφάλισε το 45,42%.
Με αυτά τα αποτελέσματα, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, η συμμαχία υπό το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εκλογικού θρίλερ εξασφαλίζοντας σίγουρα 70 έδρες και διεκδικώντας τη «χρυσή έδρα» που της δίδει του δίνει αυτοδυναμία στη Βουλή των 140 εδρών. Το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι κέρδισε και αυτή την έδρα.
Ο συνασπισμός του Έντι Ράμα, από την άλλη πλευρά, υπολογίζεται ότι εξασφαλίζει 66 έδρες και η «Σοσιαλιστική Συμμαχία Ολοκλήρωσης» του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα 4 έδρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top