GuidePedia

0
Παρελθόν θεωρείται από σήμερα το κάπνισμα, καθώς απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, αλλά και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από σήμερα θα απαγορεύεται η είσοδος ανηλίκων σε όλους τους χώρους καπνιζόντων. Το tvxs.gr καλεί σε ανοιχτό διάλογο τους χρήστες του, μανιακούς καπνιστές και φανατικούς αντικαπνιστές: Ο νέος νόμος, τελικά, προστατεύει τα δικαιώματα των αντικαπνιστών ή περιορίζει αυτά των καπνιστών;
Από σήμερα, απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους, ενώ όσοι παθητικοί καπνιστές θεωρούν ότι τα δικαιώματά τους εξακολουθούν να παραβιάζονται, μπορούν να προχωρούν σε ένδικα μέσα προκειμένου να προστατευθούν. Για παράδειγμα, ένας πελάτης νυχτερινού κέντρου μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για βλάβη στην υγεία του από τον ιδιοκτήτη, εφόσον δεν έχει προβεί στα απαραίτητα μέτρα διαχωρισμού και εξαερισμού του χώρου.

Το υπουργείο Υγείας, βέβαια, φαίνεται ότι υπαναχωρεί την τελευταία στιγμή, με τη διατήρηση των καπνιστηρίων και κυρίως των μισών διαχωριστικών στα νυχτερινά κέντρα. Παρόλα αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει στους διαδρόμους των δικαστηρίων και... ο ίδιος ο νόμος, ενώ δεν αποκλείεται δικαστικούς αγώνες να ξεκινήσουν και οι φανατικοί καπνιστές.....

Από τον νόμο εξαιρούνται προσωρινά τα καζίνα -εκτός από τους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των καζίνων, όπως είναι τα εστιατόρια, οι καφετέριες κ.ά. Ανοιχτά παραμένουν και τα καπνιστήρια ή δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στις δημόσιες υπηρεσίες που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, μέχρι να την αποκτήσουν, υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

Oι ιδιοκτήτες καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ., οι οποίοι έχουν επιλέξει να λειτουργήσουν αποκλειστικά για καπνιστές, θα πρέπει να έχουν τροποποιήσει την άδεια λειτουργίας τους και να έχουν αναρτημένη στην πρόσοψη και στον εσωτερικό χώρο, επιγραφή που θα αναφέρει ότι το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες.

Το πρόστιμο για τους καπνιστές-παραβάτες κυμαίνεται από 50 ως 500 ευρώ, για τους υπευθύνους των καταστημάτων από 1.000 ως και 2.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, ενώ υπάρχει δυνατότητα προσωρινής ανάκλησης της πώλησης προϊόντων καπνού από τα ειδικά καταστήματα και της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.

Από αύριο όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και να καταγγείλουν τυχόν παραβιάσεις, μπορούν να καλούν στον αριθμό 1142, αφού έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους υπευθύνους των καταστημάτων.

Ασυνεννοησία για την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων

Δήμαρχοι και καταστηματάρχες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο υπουργείο Υγείας, το οποίο δεν έχει εκδώσει ακόμα σχετική απόφαση με τους όρους και τις προδιαγραφές για τη διαμόρφωση των χώρων και το διαχωρισμό τους σε καπνιστών και μη.

Την τελευταία στιγμή, μάλιστα, άρχισαν να χορηγούνται και τα ειδικά σήματα που πρέπει να προμηθευτούν όσα καταστήματα είναι μικρότερα των 70 τ.μ. και επιλέξουν να χαρακτηρίζονται ως καπνιζόντων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top