GuidePedia

0
Ένα αρκούντως καυτό τριήμερο βρίσκεται προ των πυλών, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή και να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα και κυρίως στο Ιόνιο, στα κεντρικά και τα νότια ηπειρωτικά. Λόγω της εξασθένησης των ανέμων στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με μεταφορά ζεστών αέριων μαζών από την Αφρική, ο υδράργυρος αναμένεται να "δείξει" 40 ή και 41 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, για το Σάββατο η ανώτατη θερμοκρασία θα είναι 39 βαθμοί Κελσίου, ωστόσο αναμένεται να ανέβει την Κυριακή (ακόμη και 41 βαθμοί). Τη Δευτέρα προβλέπονται θερμοκρασίες 40 και 41 βαθμών στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει προοδευτική πτώση από την Τρίτη.Στο μεταξύ μεγάλο είναι και το "κύμα" φυγής από τα αστικά κέντρα......

Το πρώτο μεγάλο "κύμα φυγής" των διακοπών

Ενώ το "κύμα" του καύσωνα έχει καταφθάσει, άρον άρον εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα οι πολίτες, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Το Σάββατο ουρές χιλιομέτρων είχαμε στα διόδια της Ελευσίνας, των Αφιδνών ενώ ανάσχεση υπήρξε και σε αυτά του Ζευγολατιού. Μόνο από τα διόδια της Ελευσίνας έχουν περάσει από την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου περίπου 60.000 αυτοκίνητα, ενώ από τα διόδια των Αφιδνών έχουν περάσει το Σάββατο περίπου 40.000 αυτοκίνητα.

Με μεγάλη πληρότητα αποπλέουν τα καράβια από τα λιμάνια της χώρας. Από τον Πειραιά έχουν αποπλεύσει την Παρασκευή και το Σάββατο πάνω από 55 πλοία με προορισμούς στο Αιγαίο. Δεκατρία δρομολόγια πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο από το Λαύριο.

Πολύς κόσμος φαίνεται να έχει επιλέξει τα ΚΤΕΛ για να ταξιδέψει, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν πολλά παραπάνω οχήματα για δρομολόγια. Στα 245 τακτικά δρομολόγια δρομολογήθηκαν ακόμη 127 έκτακτα την Παρασκευή ενώ το Σάββατο επιπλέον 75.

Με μεγάλη πληρότητα πραγματοποιούνται ακόμη τα δρομολόγια του ΟΣΕ αλλά και οι αεροπορικές πτήσεις του εσωτερικού.

Τί πρέπει να προσέχουμε στις υψηλές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να λαμβάνουμε σε σχέση με τους ανθρώπους που ανήκουν σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας πρέπει να φροντίζουμε:

- να μην κυκλοφορούμε στον καυτό ήλιο,
- να μην καταπονούμαστε σωματικά,
- να παραμένουμε σε σκιερό, δροσερό και αεριζόμενο με ανεμιστήρες ή κλιματιζόμενο μέρος.
- Τα ρούχα θα πρέπει να είναι ελαφρά, ευρύχωρα και ανοιχτού χρώματος,
- το κεφάλι να είναι καλυμμένο με κατάλληλο καπέλο
- και τα μάτια να προστατεύονται με κατάλληλα γυαλιά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
- Η κατανάλωση άφθονου δροσερού ή κρύου νερού θεωρείται επιβεβλημένη,
- απαιτείται η κατανάλωση πολλών υγρών,
- όχι όμως οινοπνευματωδών ποτών.
- Τα φαγητά ενδείκνυνται να είναι όσο γίνεται πιο ελαφρά.
- Επίσης, καλό είναι να γίνονται συχνά ντους με δροσερό νερό,
- ενώ το κολύμπι στη θάλασσα πρέπει να γίνεται μόνο για τη δροσιά και όχι για άσκηση

Σε περίπτωση θερμοπληξίας, οι πρώτες βοήθειες προβλέπουν τη μεταφορά του πάσχοντα άμεσα σε δροσερό και ευάερο σημείο, η ανάπαυσή του σε ύπτια στάση και με το κεφάλι ψηλά, η αφαίρεση παραπανίσιων ρούχων.

Συνιστάται ακόμη η τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων στο μέτωπο, πρόσωπο, λαιμό κ.λ.π. και πλύσιμο με δροσερό νερό του θώρακα και των άκρων. Ελαφρύ μασάζ στα άκρα με φορά από την περιφέρεια προς το κέντρο. Καλό είναι να χορηγήσουμε στο άτομα άφθονα υγρά με μικρή προσθήκη αλατιού.

Αν η κατάσταση του πάσχοντα δεν βελτιωθεί πρέπει να καλέσουμε άμεσα το 166, ώστε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Για την εργασία

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οικοδομικές εργασίες και εργασίες συναφών κλάδων διακόπτονται σε περιπτώσεις καύσωνα ή όταν η θερμοκρασία στον τόπο εργασίας υπερβαίνει τους 38 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, ενώ το ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή,

Για εργαζόμενους σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες (μεταλλουργικές) όταν η θερμοκρασία είναι από 36 βαθμούς Κελσίου (σύμφωνα με την ΕΜΥ) διακόπτονται οι εργασίες από τις 14:00 έως τις 18:00 και όταν η θερμοκρασία είναι από 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, το ωράριο εργασίας είναι μεταξύ 07:00 έως 13:00, χωρίς καμία περικοπή του ημερομισθίου, η δε διακοπή του ωραρίου θα ισχύει μέχρι και τις 19:00.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top