GuidePedia

0
Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Δ. Σιούφας πήρε πίσω την προτεινόμενη διάταξη για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των βουλευτών από την ίδια τη Βουλή.

Τα πήρε πίσω ο Δημήτρης Σιούφας όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών και ζήτησε τελικά την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε ότι η Βουλή θα κατέβαλλε τις ασφαλιστικές εισφορές των βουλευτών που επιλέγουν να μην ασκήσουν το επάγγελμά τους
Η σχετική ρύθμιση είχε εισαχθεί σε νομοσχέδιο του υπ. Οικονομίας μετά από δική του πρωτοβουλία
«Σεβόμενος το θεσμικό μου ρόλο να ακούω κάθε φορά και να συνθέτω τις υπάρχουσες απόψεις, ζήτησα από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποσυρθεί η διάταξη αυτή από το νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή» δήλωσε ο κ. Σιούφας.
Σημείωσε ακόμη πως ανέλαβε την πρωτοβουλία επαναφοράς της διάταξης αυτής μετά από εισηγήσεις βουλευτών από πολλές πτέρυγες του Κοινοβουλίου και επανέλαβε πως στόχος της ρύθμισης ήταν να μη βρίσκονται οι βουλευτές αυτοί σε μειονεκτική σχέση έναντι των συναδέλφων τους που επέλεξαν να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου.
Κατά της προτεινόμενης ρύθμισης είχαν νωρίτερα ταχθεί ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.....
Η προτεινόμενη από τον κ. Δημήτρη Σιούφα διάταξη αφορά τους βουλευτές που επιλέγουν, παρά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, να μην ασκούν το επάγγελμά τους, αλλά να ασχολούνται μόνο με τα βουλευτικά τους καθήκοντα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής δήλωσε προβληματισμένος από «τις αποσπασματικές ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό των βουλευτών», σημειώνοντας πως «ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να αξιοποιηθούν από εκείνους που εργάζονται με συστηματικό τρόπο για την απαξίωση των πολιτικών και του κοινοβουλευτισμού».
Επισήμανε ακόμη πως «ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία, τέτοιες ρυθμίσεις αποτελούν πρόκληση, καθώς έρχονται εν μέσω οικονομικής κρίσης και της γενικευμένης επίθεσης της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και εις βάρος του οικογενειακού εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών».
Κάθετα αντίθετη με την προτεινόμενη τροπολογία δήλωσε και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Μιλώντας στο ρ/σ Alpha 9,89, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα πια ο βουλευτής μπορεί να έχει επάγγελμα, άρα να έχει τον ασφαλιστικό του οργανισμό. Αν κάποιος βουλευτής δεν μπορεί να συνδυάσει το επάγγελμα και τη βουλευτική του ιδιότητα, ας αυτασφαλιστεί. Αυτός που εργάζεται δεν καταβάλλει τις ασφαλιστικές του εισφορές; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι βουλευτές με ένα τέτοιο εισόδημα δεν μπορούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές του εισφορές».
Και ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του κοινβουλευτικού του εκπροσώπου Φώτη Κουβέλη, γνωστοποίησε πως δεν θα ψηφίσει τη ρύθμιση: «Μετά την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου του βουλευτή, με την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμά του. Με το δεδομένο αυτό, πρέπει να έχει ο ίδιος την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών του εισφορών στους φορείς ασφάλισής του και όχι η Βουλή.
Εξάλλου, η τυχόν ρύθμιση, να πληρώνει η Βουλή τις εισφορές των βουλευτών, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τη δυσβάσταχτη για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού οικονομική και κοινωνικο-ασφαλιστική πραγματικότητα».
Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ, διά του εκπροσώπου Τύπου του Κωστή Αϊβαλιώτη, σημείωσε πως «κατανοεί την ευαισθησία του Προέδρου της Βουλής» πιστεύει όμως πως η ρύθμιση είναι άκαιρη «και θα δημιουργήσει ποικίλα σχόλια εν μέσω οικονομικής κρίσης». Την αντίθεσή της στη ρύθμιση εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top