GuidePedia

0
Εξαιρετικά κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την Ονδούρα, καθώς ο εξορισθείς πρόεδρος Μανουέλ Ζελάγια δήλωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει στη χώρα του, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ εκπροσώπων του και των πραξικοπηματιών της 28ης Ιουνίου.

Η προθεσμία για επίλυση της κρίσης λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Η σύζυγός του προέδρου, Σιομάρα Κάστρο δήλωσε ότι "ο χρόνος τελειώνει" και ότι όπως και να έχει οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να την επιστροφή του συζύγου της. "Οι συνομιλίες δεν μπορούν να διαρκέσουν για τρεις ή τέσσερις μήνες" σημείωσε.

"Πρέπει να γυρίσει πίσω στη χώρα και δημόσια. Δεν είναι εγκληματίας και δεν υπάρχει λόγος να κρύβεται" δήλωσε η κ. Κάστρο προσθέτοντας ότι "όλες οι διπλωματικές οδοί έχουν εξαντληθεί". "Ελπίζουμε να υπάρξει απόφαση αύριο" δήλωσε την Παρακευή.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που ο Ζελάγια αποπειραθεί να επιστρέψει στην πατρίδα του, οι πραξικοπηματίες έχουν απειλήσει να τον συλλάβουν. Μία πρώτη προσπάθεια για επάνοδο είχε κάνει στις 5 Ιουλίου, χωρίς ωστόσο να επιτραπεί στο αεροπλάνο του να προσγειωθεί.....

Πάντως, ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Ούγκο Τσάβες έχει δηλώσει ότι "μέσα στις επόμενες ώρες" ο πρόεδρος Ζελάγια θα επιστρέψει στην Ονδούρα. "Ο Ζελάγια θα επιστρέψει στην Ονδούρα. Ας δούμε τί θα κάνουν" δήλωσε.

Υποστήριξη στον Ζελάγια παρείχε και ο πρόεδρος της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα. "Δεν ξέρω γιατί φοβούνται τόσο τον Ζελάγια, ώστε να αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον του" δήλωσε.

Ο ίδιος ο Ζελάγια δήλωσε πρόσφατα στην τηλεόραση της Βενεζουέλα ότι όντως προετοιμάζει την επιστροφή του, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.
Ρεπορτάζ του Reuters

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Διεθνής Ομοσπονδία των Εργαζόμενων στις Μεταφορές κάλεσε την Παρασκευή τα 4,5 εκατ. μέλη της να μποϊκοτάρουν τα πλοία υπό σημαία Ονδούρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο ανέτρεψε τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.

Η ομοσπονδία ανέφερε ότι οι λιμενεργάτες που συνδέονται με αυτήν δε θα φορτώνουν ούτε θα εκφορτώνουν φορτηγά υπό σημαία Ονδούρας--κάτι που αναμένεται να πλήξει σημαντικούς εξαγωγικούς τομείς της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

"Πρέπει να ασκήσουμε πραγματική πίεση στο στρατό της Ονδούρας προκειμένου να αφήσει τη χώρα να επιστρέψει στην δημοκρατία", σημείωσε σε ανακοινωθέν του ο Ντέιβιντ Κόκροφτ, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top