GuidePedia

0
Ο γηραιότερος βετεράνος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο βρετανός Χένρι Αλινγκαμ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 113 ετών.

"Όλος ο κόσμος στο Σεντ Ντάνσταν είναι περίλυπος για τον θάνατο του Χένρι και εκφράζουμε τη λύπη μας στην οικογένειά του", δήλωσε ο Ρόμπερτ Λίντερ, διευθυντής του Σεντ Ντάνσταν, του οίκου ευγηρίας που φιλοξενεί τους βετεράνους στο Οβινγκντιμ, κοντά στο Μπράιτον.
Ο Χένρι Αλινγκαμ είχε γιορτάσει στις 6 Ιουνίου τα 113 χρόνια του. Λίγες ημέρες αργότερα πήρε τη θέση του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο στο βιβλίο Γκίνες, μετά τον θάνατο του Ιάπωνα Τομότζι Τανάμπε. Εθεωρείτο από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ο τελευταίος επιζών της ναυμαχίας της Γιουτλάνδης και ο τελευταίος επιζών από τα ιδρυτικά μέλη της Royal Air Force, που δημιουργήθηκε το 1918.

Το περασμένο Νοέμβριο έλαβε μέρος για τελευταία φορά στους εορτασμούς της 90ής επετείου του τερματισμού του πολέμου 14-18 στο Λονδίνο.
Ο Άλινγκαμ είχε δηλώσει για τον πόλεμο ότι δεν μπορούσε να τον ξεχάσει ακόμη κι αν το προσπαθούσε...... "Είδα τόσα πολλά πράγματα που θα ήθελα να ξεχάσω αλλά που ποτέ δεν θα ξεχάσω. Δεν μπορώ" είχε δηλώσει. Για δεκαετίες δεν είχε μιλήσει καθόλου για τα γεγονότα αυτά της ζωής του, ακόμη και με την οικογένειά του όπως αναφέρει το BBC.

Ωστόσο το 2005, πείσθηκε να παραστεί στα αποκαλυπτήρια μνημείου της RAF στη Γαλλία. Εκεί μίλησε για πρώτη φορά για τις εμπειρίες του από τον πόλεμο, αναφερόμενος στους πρώην συντρόφους του. Όπως είπε, θεώρησε ότι θα ήταν ασέβεια στη μνήμη τους, αν δεν είχε αφηγηθεί όσα είχαν ζήσει.

Δήλωση Μπράουν

"Απίστευτη προσωπικότητα" αποκάλεσε τον Άλινγκαμ ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ο οποίος τον είχε συναντήσει αρκετές φορές.

"Είχα το προνόμιο να συναντήσω τον Χένρι πολλές φορές. Ήταν απίστευτη προσωπικότητα. Ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους αυτής της γενιάς των ισχυρών προσωπικοτήτων" δήλωσε.

Ο Άλινγκαμ για το μέτωπο του Somme

Δημοσίευση σχολίου

 
Top