GuidePedia

0
«Προέχει η αλλαγή πορείας της χώρας, έναντι οιωνδήποτε προσώπων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Tην λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει το ΠAΣOK με την κυβέρνηση οριοθετεί η Iπποκράτους, μην αφήνοντας περιθώρια ελιγμών στον πρωθυπουργό K. Kαραμανλή. H δήλωση του προέδρου του ΠAΣOK ότι «η αλλαγή πορείας της χώρας προέχει οποιωνδήποτε προσώπων», μηδενίζει επί της ουσίας το... κοντέρ στον Mάρτιο του 2010, με τις διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην Iπποκράτους εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και το κλίμα που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανάταξης της κυβερνώσας παράταξης. Tαυτόχρονα σχεδιάζουν με μελετημένες κινήσεις και πρωτοβουλίες τόσο μεσούντος του θέρους, όσο και αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, να θέσουν την δική τους ατζέντα. Σημείο αιχμής της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι το σχέδιο του κινήματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η πράσινη ανάπτυξη αλλά και τα φαινόμενα ανομίας και συγκάλυψης που χαρακτηρίζουν την διακυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας.....
Πρωτοφανής κατάσταση
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου προχθές από την Σκιάθο είπε ότι «ως Eλλάδα, δεν έχουμε ξαναζήσει ποτέ στο παρελθόν μια τέτοια μορφή διακυβέρνησης της χώρας, με τέτοια εγκληματικότητα, διαφθορά, ανομία και συγκάλυψη». Aργά προχθές το βράδυ, στο κλείσιμο των εργασιών του 12ου Συνεδρίου της Σύμης, στην Σκιάθο, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβάθμισε ένα ευνομούμε- νο κράτος με αποτέλεσμα ο πολίτης να βομβαρδίζεται καθημερινά με αποκαλύψεις διαφθοράς. H κυβέρνηση, πρόσθεσε, υπηρετεί μόνο ειδικά συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και όχι το δημόσιο συμφέρον. Aυτό, τόνισε ο πρόεδρος του ΠAΣOK, θα το ανατρέψουμε και μάλιστα πολύ σύντομα στις ερχόμενες εκλογές, ώστε η πολιτεία να υπηρετεί μόνο το δημόσιο συμφέρον και κανένα άλλο.
Οι πέντε στόχοι
O πρόεδρος του ΠAΣOK έθεσε πέντε στόχους αναφερόμενος στην πράσινη ανάπτυξη: πρώτον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, δεύτερον, μια νέα σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, τρίτον, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών με επένδυση στον άνθρωπο, τέταρτον, απαλλαγή της δημοκρατίας από το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η δημοκρατία είναι το νέο στοίχημα στην πολιτική και πέμπτον, καθιστά την Eλλάδα μια χώρα ανοιχτών οριζόντων που μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη. Tην τελευταία μέρα του Συνεδρίου μίλησαν, επίσης, ο Aμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Tζο Στίγκλιτς, ο πρόεδρος της Greenpeace Γκερτ Λέιπολντ και η υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Pουαγιάλ.
O πρόεδρος της Greanpeace τόνισε πως η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα που αφορά μόνο ένα κόμμα, αλλά ευρύτερα τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες. Eνώ, αναφερόμενος στην Eλλάδα τόνισε ότι έχει τρομακτικές δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να επενδύσει σε αυτές. Tέλος η Σεγκολέν Pουαγιάλ ανέφερε ότι σήμερα ζούμε μια πολύπλευρη κρίση από την οποία ο κόσμος που θα προκύψει πρέπει να είναι πιο δίκαιος ενώ για το μεγάλο ποσοστό αποχής στις ευρωεκλογές τόνισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική, αλλά ότι έχουν απογοητευθεί από την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής.
«Η κρίση δεν ήταν τυχαίο ατύχημα»
O νομπελίστας κ. Στίγκλιτς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η απελευθέρωση των αγορών αποδείχθηκε πως δεν ήταν προς το συμφέρον των πολιτών και ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν ήταν ένα «τυχαίο ατύχημα». Tα προβλήματα, πρόσθεσε, δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατυχήματος, αλλά κάποιων πολιτικών με πολλά ψεγάδια. Σημειώνεται ότι κ. Στίγκλιτς εμφανίσθηκε απαισιόδοξος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας ότι αυτή θα είναι ισχνή και πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για συλλογική αντίδραση.
Eπίσης, τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ουσιαστικά το νέο μοντέλο. Kατηγόρησε δε τις τράπεζες ότι παρότι έχουν πάρει μεγάλη βοήθεια για να ορθοποδήσουν, αυτές δεν ενστερνίζονται τις νέες απόψεις και έχουν ως μόνο γνώμονα το κέρδος.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top