GuidePedia

0

Την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η κύρια ανάκριση για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Ο εφέτης-ανακριτής που θα αναλάβει την υπόθεση έχει πολλή δουλειά μπροστά του, καθώς πρέπει να ενεργήσει τάχιστα ώστε να προλάβει να μην παραγραφούν πιθανά αδικήματα των εμπλεκόμενων υπουργών.

Το αξιόποινο των πράξεων υπουργών εξαλείφεται στις 30 Ιουνίου, που λήγει τυπικά η δεύτερη σύνοδος της βουλευτικής περιόδου. Αν μέχρι τότε δεν έχει αποφασίσει η Βουλή την άσκηση ποινικών διώξεων, τα αδικήματα παραγράφονται. Φαινομενικά είναι σχεδόν αδύνατον να προλάβει να δράσει ο ανακριτής μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, έχοντας μάλιστα να εξετάσει μία εξαιρετικά ογκώδη δικογραφία. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν να παραταθούν οι εργασίες της ολομέλειας της Βουλής (όπως έγινε με την εξεταστική για τα εξοπλιστικά) έως.... τον Σεπτέμβριο, ώστε να δοθεί άνεση χρόνου στον ανακριτή.

Οι ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων αναμένεται να ασκηθούν στις 8 ή στις 11 Μαΐου από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Κ. Καρούτσο και αμέσως μετά η δικογραφία θα διαβιβαστεί στο γραφείο του ανακριτή. Από τους 63 ύποπτους που εξετάστηκαν, περίπου οι μισοί δεν θα αντιμετωπίσουν καμία κατηγορία. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, για κυβερνητικά στελέχη των υπουργείων και της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ανταλλαγή των παραλίμνιων εκτάσεων και της Βιστονίδας με άλλες εκτάσεις του δημοσίου.

Οι βασικές ποινικές ευθύνες φαίνεται ότι θα αποδοθούν στους ορκωτούς εκτιμητές, κάποια στελέχη της ΚΕΔ, στους νομικούς συμβούλους των γνωμοδοτικών συμβουλίων που αναγνώρισαν την κυριότητα της μονής στη λίμνη και φυσικά τους μοναχούς. Μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν εκδοθεί η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί και η συμφωνία αναστροφής των συμβάσεων ανταλλαγής μεταξύ ΚΕΔ και μονής Βατοπεδίου.

Η εισήγηση των επικεφαλής του ΝΣΚ είναι θετική στην πρόταση που είχε υποβάλει η μονή, σύμφωνα με την οποία θα επιστραφούν στο δημόσιο τα ακίνητα που δεν έχουν μεταπωληθεί σε τρίτους, ενώ το ολυμπιακό χωριό και τα οικόπεδα της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν στην κυριότητα των νέων ιδιοκτητών τους και η μονή θα αναλάβει να επιστρέψει το τίμημα της πώλησης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δημοσίευση σχολίου

 
Top