GuidePedia

0

«Επιεικώς απαράδεκτο» χαρακτηρίζει το ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) το δίκτυο ύδρευσης στην Κόρινθο, μετά την πρόσφατη διενέργεια μετρήσεων. Το ΠΑΚΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε δήμους, νομαρχία και ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «το νερό είναι εντελώς ακατάλληλο για οποιαδήποτε ανθρώπινη κατανάλωση».
Επιστημονικό συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πραγματοποίησε δειγματοληψίες και... επιτόπιες μετρήσεις σε διάφορα σημεία του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Κορινθίων. Οι δειγματοληψίες έγιναν με βάση την οδηγία της ΕΕ (V2/2600/2001) και οι μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ.

Τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ψυγείο και άμεσα (μέσα σε δύο ώρες) άρχισαν οι αναλύσεις στα εργαστήρια. Οι αναλύσεις αφορούν δύο κατηγορίες παραμέτρων: τις μικροβιολογικές και τις φυσικοχημικές.

Οι μικροβιολογικές παράμετροι που αναλήφθηκαν είναι Ε. coli, εντερόκοκκοι – όπου οι τιμές με βάση την V2/2600/2001/σελ.12870- παράρτημα I – Μέρος Α) πρέπει να είναι μηδενικές (0) και οι φυσικοχημικές όπου οι τιμές με βάση την ίδια KVA (συνημμένοι πίνακες) κυμαίνονται ανάλογα.

Από τους συνημμένους πίνακες των αποτελεσμάτων διαπιστώνονται, σοβαρές υπερβάσεις και πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις (έλεγχος του δικτύου, οζόνωση του δικτύου – μια και η χλωρίωση αποτελεί ένα σύγχρονο κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία - συνεχής έλεγχος του νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθαρισμοί των υφισταμένων και χρησιμοποιημένων δεξαμενών και βασικά ενημέρωση των κατοίκων).

Συγκεκριμένα:

1) Όσον αφορά τις μικροβιολογικές παραμέτρους, όπως διαπιστώνεται από τους πίνακες των αποτελεσμάτων, από τα δεκατρία δείγματα, μόνο το δείγμα οκτώ βρέθηκε καθαρό, απαλλαγμένο από επικίνδυνο μικροβιακό φορτίο, γεγονός που δείχνει την μόλυνση που έχει υποστεί όλο το δίκτυο και οι δεξαμενές. Επίσης σ’ ένα δείγμα βρέθηκαν εννέα εντερόκοκκοι (δείγμα αρ. 7).

Όλη αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτα επικίνδυνη, γιατί εγκυμονεί κινδύνους στη Δημόσια Υγεία, επειδή, όπως φαίνεται, το δίκτυο επικοινωνεί με βοθρολύματα που σημαίνει ότι είναι διάτρητο και χρήζει άμεσης αντικατάστασης. Πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι πολίτες για την υφιστάμενη κατάσταση, με δεδομένο ότι χρησιμοποιούν το νερό αυτό για οποιαδήποτε χρήση (πλύσιμο, παρασκευή φαγητών κ.ά.), οπότε έρχονται σε άμεση επαφή μ’ αυτό.

2) Οι χημικές και φυσικοχημικές παράμετροι που αναλύθηκαν είναι αυξημένες, ειδικά τα χλωριούχα, γεγονός που σημαίνει ότι ή τα βοθρολύματα έχουν επηρεάσει πάρα πολύ το δίκτυο, ή υπάρχει υφαλμύρωση των νερών από τη θάλασσα. Πάντως η κατάσταση είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη. Επίσης, σε μερικά δείγματα παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές για το εξασθενές χρώμιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο, μεταλλαξιογόνο και πολύ επικίνδυνο βαρύ μέταλλο. Η παρουσία του οφείλεται σε βιομηχανική δραστηριότητα, σε στραγγίσματα χωματερών και σε απόβλητα αγροτικών δραστηριοτήτων αλλά και σε αστικά λύματα.

Συμπεράσματα:

Το τελικό συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι ότι δυστυχώς η ποιότητα των νερών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Κορινθίων είναι επιεικώς απαράδεκτη. Σ’ όλες τις παραμετρικές τιμές (όρια) στο μικροβιακό φορτίο και μερικές χημικές παραμέτρους βρίσκονται υπερβατικές τιμές, πράγμα που καθιστά το νερό αυτό, ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για οποιαδήποτε ανθρώπινη κατανάλωση.
Πηγή TVXS.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top