GuidePedia

0


Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βάλουν πολύ σκληρούς όρους για μία συγκυβέρνηση

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν άνοδο του ΠΑΣΟΚ και στασιμότητα της ΝΔ σε ποσοστά γύρω στο 25% επαναφέρουν ξανά τα σενάρια της συγκυβέρνησης.
Είναι αλήθεια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι τις πραγματικές δημοσκοπήσεις ότι βρίσκεται σε δεινή θέση η κυβερνώσα παράταξη, θέλησε μετά τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει τον νικητή.
Ένας από τους βασικούς λόγους είναι για να διαβλέψει τις προθέσεις του για μία σειρά από θέματα όπως εκλογικός νόμος, συνταγματική αναθεώρηση, προεδρία της Δημοκρατίας.
Όμως, αυτό που καίει τον Κ. Μητσοτάκη είναι να δει αν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσωπο με τον οποίο θα μπορούσε να συνεργαστεί στο πλαίσιο μίας πιθανής συγκυβέρνησης.

Ο διπλός ρόλος της Διαμαντοπούλου στην προσέγγιση με ΝΔ

Καλές και διαβασμένες πηγές λένε ότι η ένταξη της Άννας Διαμαντοπούλου στο επιτελείο Ανδρουλάκη και η αναβάθμισή της στο κορυφαίο όργανο του ΠΑΣΟΚ αποκρύπτει και έναν ρόλο ενδιάμεσου που ενδεχομένως να παίξει σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα.
Άλλωστε, η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν στέλεχος πρώτης γραμμής στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και κυρίως πρόσωπο που συνομιλούσε και συνομιλεί με το σύστημα Μητσοτάκη καθώς και με βασικούς υπουργούς του.
Και φυσικά εάν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα μπορεί να υποστηρίξει κάτι άλλο πέραν της συγκυβέρνησης.

Ο Ανδρουλάκης κόβει κάθε συζήτηση, δεν θέλει να συναντήσει Μητσοτάκη

Όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καταλάβει ότι έχει μία χρυσή ευκαιρία.
Σε λίγο καιρό θα είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναγκαστικά το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο αντίπαλος πόλος της ΝΔ.
Κάθε συζήτηση για συγκυβέρνηση δεν τον ευνοεί.
Αντίθετα, του κάνει κακό. Θα πρέπει να κατέβει αυτόνομα, να κόψει κάθε τέτοια συζήτηση.
Γι’ αυτό και σύμφωνα με καλές πηγές στην Χαριλάου Τρικούπη δεν κόπτονται να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, θα αντιπαραβάλουν χίλιους δύο λόγους για να μη γίνει.

Αδιαπραγμάτευτος όρος για Ανδρουλάκη να μπει σε συγκυβέρνηση είναι η απομάκρυνση Μητσοτάκη

Όμως, η πραγματικότητα είναι η εξής: Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τον αγώνα του για να καθιερωθεί στο Κέντρο και να κόψει μονάδες από τη ΝΔ.
Η έλευση της Διαμαντοπούλου εκεί αποσκοπεί.
Όμως, είναι γνωστό ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να είναι δεύτερο με ποσοστό άνω του 17%.
Θα είναι όμως ανήμπορη να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα χρειαστεί εταίρο.
Ακόμα και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη.
Το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βάλουν πολύ σκληρούς όρους για μία συγκυβέρνηση.
Αδιαπραγμάτευτος όρος είναι η έξωση του Κ. Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου.
Άρα θα θελήσουν να υπάρξει ένας Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής.
Το ποιος μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο είναι μεγάλη συζήτηση. Όμως, χρειάζεται χαρακτηριστικά κοινής αποδοχής και υπερκομματικών αποχρώσεων.

Τραγική παραδοχή για Μητσοτάκη

Προφανώς, όλα αυτά τα γνωρίζει ο Μητσοτάκης.
Ξέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει την εικόνα της ΝΔ όταν υπάρχει μία μεγάλη μετατόπιση του παραδοσιακού κοινού προς άλλα δεξιά κόμματα, όταν βλέπει ότι το Κέντρο το προσεγγίζει το ΠΑΣΟΚ με το δίδυμο (Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου) και αυτός θα πρέπει να «αδειάσει» την Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την Προεδρία της Δημοκρατίας και να βάλει δεξιό πρόσωπο, όταν ακόμα και να αλλάξει τον εκλογικό νόμο είναι σίγουρο ότι η ΝΔ το 2027 δεν θα πιάσει τα κατώτατα όρια του.


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top