GuidePedia

0

«Προειδοποίηση» Μόσχας προς την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία

Τα πρώτα μαχητικά F-16 που ζητούσε επίμονα το Κίεβο έφθασαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και τον Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών.

Βίντεο δείχνουν τα F-16 να περιπολούν σε Οδησσό και Λβιβ, συνεπώς είναι θέμα χρόνου η εμπλοκή με ρωσικά μαχητικά.

F-16 στην Ουκρανία: Αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι παραδόθηκαν τα πρώτα μαχητικά

«F-16 στην Ουκρανία. Ακόμη ένα αδύνατο πράγμα που αποδείχθηκε εντελώς εφικτό», ανέφερε με ικανοποίηση ο λιθουανός υπουργός Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις μέσω X.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε πως η παράδοση της πρώτης παρτίδας των μαχητικών ολοκληρώθηκε.

Η Δανία έχει δεσμευτεί να δωρίσει 16 μαχητικά του τύπου, η Ολλανδία άλλα 24. Η Νορβηγία σκοπεύει να διαθέσει ακόμη 6. Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας πρωτοστάτησαν στη δημιουργία «συνασπισμού» για την προμήθεια των αεροσκαφών στο Κίεβο. Συνολικά, η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να της παραδοθούν πάνω από 100, ώστε να ανακτηθεί όπως λέει η υπεροχή στους αιθέρες.

Δεκάδες χειριστές και μέλη του προσωπικού εδάφους εκπαιδεύονται από δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βασίζονται σε — συγκριτικά μικρό — στόλο μαχητικών της σοβιετικής εποχής στον πόλεμο ως τώρα και το Κίεβο θεωρεί την προμήθεια των F-16 ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Αναλυτές και αξιωματούχοι πάντως επισημαίνουν πως από μόνα τους, τα F-16 δεν θα αλλάξουν τον ρου του πολέμου, που ξέσπασε όταν εισέβαλαν ρωσικά στρατεύματα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022.
Κρεμλίνο: Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία θα «καταρριφθούν»

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που έχει υποσχεθεί η Δύση στην Ουκρανία θα «καταρριφθούν», διευκρινίζοντας πως τα μαχητικά αυτά, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί, θα έχουν μικρό αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης.

«Δεν υπάρχει μαγικό φάρμακο ούτε [είναι] πανάκεια και οι αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου δεν θα έχουν αυτή την πανάκεια«, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Τα αεροσκάφη αυτά (…) θα καταρριφθούν. Όμως, βέβαια, οι παραδόσεις αυτές μπορεί επίσης να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία των γεγονότων στο μέτωπο», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εντατικής ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας των τελευταίων μηνών, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέστησε τη βελτίωση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας μία από τις προτεραιότητές του στις συναντήσεις του με συμμάχους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Μάιο, ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 130 F-16 προκειμένου να διασφαλίσει την ισοτιμία της με τη ρωσική αεροπορία.

Οι εταίροι της Ουκρανίας υποσχέθηκαν ωστόσο να στείλουν λιγότερα από 100 F-16 μέχρι τώρα, με την άφιξη της πλειονότητας των αεροσκαφών να κατανέμεται στη διάρκεια πολλών χρόνων, έπειτα από εκτενή εκπαίδευση των πιλότων που θα τα χρησιμοποιήσουν.
Su-35S κατέρριψε ουκρανικό MiG-29 με βολή 213 χιλιομέτρων

Η ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta αποκάλυψε πως στις 28 Ιουλίου σημειώθηκε η μεγαλύτερης εμβέλειας εναέρια κατάρριψη, καθώς ένα Su-35S με πύραυλο R-37M κατέρριψε ουκρανικό MiG-29 από απόσταση 213 χιλιομέτρων επιβεβαιώνοντας πλήρως το War News 24/7 για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο πύραυλος R-37M.

Το MiG-29 «εξαφανίστηκε» από τις οθόνες των ρωσικών ραντάρ στη συνέχεια γεγονός που σημαίνει ότι διαλύθηκε. Η τύχη του πιλότου δεν είναι γνωστή, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το μέγιστο βεληνεκές του πυραύλου R-37M είναι 300 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κανένας άλλος πύραυλος δεν έχει πλήξει από τέτοια απόσταση εχθρικό αεροσκάφος σε εναέρια μάχη.

Ρωσικές πηγές χαρακτηρίζουν το πλήγμα ως «προειδοποίηση» προς την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία (UAF) ότι τα F-16, τα οποία ξεκίνησε να παραλαμβάνει το Κίεβο, θα μπορούσαν να έχουν την ίδια μοίρα με τα MiG- 29.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top