GuidePedia

0


Λίγες μέρες έμειναν μέχρι τις εκλογές της Κυριακής στη Χειμάρρα και τα επιτελεία των δυο υποψηφίων προσπαθούν να πείσουν τους Χιμαριώτες να τους ψηφίσουν. Το επιτελείο του υποψηφίου της Ομόνοιας αποτελείται από Χιμαριώτες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης και εθελοντές, αντιθέτως το επιτελείο του εκπροσώπου του Ράμα αποτελείται από στελέχη του κρατικού μηχανισμού και φυσικά με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους δημογέροντες των χωριών.

Η προεκλογική εκστρατεία του Πέτρου Γκικουρία κινείται σε 4 άξονες:
– να φέρει όσους πιο πολλούς ψηφοφόρους στην κάλπη
– να κάνει συναντήσεις από χωριό σε χωριό, από σπίτι σε σπίτι, για να αποκτήσει την αναγνωρισιμότητα που του λείπει λόγω της μακροχρόνιας παραμονής του στις ΗΠΑ.
– να διασκεδάσει το φόβο που προσπαθεί να προκαλέσει ο αντίπαλος του .
– να μπορέσει να εξασφαλίσει διεθνείς παρατηρητές.

Αντιθέτως, ο Ταβος:
– προσπαθεί να εκφοβίσει τους ψηφοφόρους.
– να κοροϊδέψει με τους τίτλους ιδιοκτησίας.
– να παρουσιαστεί ως «ο καλός Έλληνας» στους Έλληνες και «καλός Αλβανός» στους Αλβανούς.
– να κρατήσει ισορροπία στα στελέχη της παλιάς διοίκησης του δήμου, πότε κατηγορώντας τους και άλλοτε επαινώντας τους.


Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η μεγάλη προσπάθεια του Τάβου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην ελληνική κοινή γνώμη και να παρουσιαστεί ενωτικός. Αυτό το κάνει με συνεντεύξεις σε έναν συγκεκριμένο όμιλο, ιδιοκτήτη μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας που φαίνεται ότι γνωρίζει από τον καιρό που ήταν υπουργός υγείας της Αλβανίας. Ενώ στα αλβανικά ΜΜΕ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Βγαίνει στις πιο ανθελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές με τους πιο ανθέλληνες συντελεστές.

Στα ελληνικά χωριά κινείται στο παρασκήνιο και δεν κάνει δημόσιες εκδηλώσεις, αντιθέτως στα αλβανοχώρια κάνει δημόσιες εμφανίσεις και πλαισιώνεται από τοπικά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που για να πείσουν τους ψηφοφόρους χρησιμοποιούν διχαστικό και ανθελληνικό λόγο. Ο Τάβος δεν αντιδρά παρουσία τους όπως επιβάλει η λογική, αλλά με συνεντεύξεις και δελτία τύπου προς τα ελληνικά ΜΜΕ.

Είναι ξεκάθαρο ποιος από τους δυο υποψήφιους δυναμιτίζει το κλίμα και προσπαθεί να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού. Όλα αυτά μαρτυρούν την ανασφάλεια και την πίεση που έχει ο εκλεκτός του Ράμα, γιατί κάθε μέρα που περνάει καταλαβαίνει ότι το γεγονός πως δεν κατάγεται από την Χειμάρρα, δεν μπορούν να το καταπιούν ούτε καν οι παραδοσιακοί σοσιαλιστές ψηφοφόροι.

Σε ό,τι αφορά τους δημογέροντες, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η πλειοψηφία έχουν εκλεγεί με την αντιπολίτευση, φαίνεται να έχουν ενδώσει στις πιέσεις της εξουσίας και έχουν ταχθεί στο στρατόπεδο του Τάβου. Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στις Δρυμάδες όπου οι δυο δημογέροντες έχουν ταχθεί στο πλευρό του Τάβου.

Ο ένας δημογέροντας, Αλέξης Μάρκος, πρωταγωνιστής εδώ και μια δεκαετία στις πλαστογραφήσεις και στις αγοραπωλησίες οικοπέδων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ελέγχεται από την ειδική εισαγγελία SPAK για τουλάχιστον 2 υποθέσεις. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός, γυρνάει σπίτι σε σπίτι και παρακαλάει τους κατοίκους να ψηφίσουν το ΣΚ, γιατί διαφορετικά θα τον κλείσουν φυλακή.

Ο άλλος δημογέροντας στους Γκιλεκάτες, Λάμπρος Ρούτσης, είναι νεοεκλεγείς και υπόσχεται αυτά που υποσχόταν ο Μάρκος στις προηγούμενες εκλογές και πριν το του ασκήσει δίωξη το SPAK, δηλαδή, οικόπεδα και χωράφια, τα οποία τα έχουν έτοιμα και υποτίθεται θα τα δώσουν μετά τις εκλογές. Ο κ. Ρούτσης έχει όνειρο όταν μεγαλώσει να γίνει Αλέξης Μάρκος.

Ενδεικτικό είναι το κλίμα που μεταφέρεται και από τις δημοσκοπήσεις. Σε φιλοκυβερνητικό μέσο δημοσκόπησης που έγινε στους μόνιμους κατοίκους της Χειμάρρας, μην υπολογίζοντας όσους θα έρθουν από την Ελλάδα και διαφορά μέρη του κόσμου, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Ζαλιοσνια, ο Ταβος λαμβάνει 60% και 3550 ψήφους και ο Γκικουρίας 40% και 2450 ψήφους. Αν ο Γκικουρίας φέρει 1150 ψηφοφόρους παραπάνω απο τον Ταβο θα κόψει το νήμα πρώτος. Στις εκλογές του 2023 ο ίδιος δημοσκόπος έδινε από τους μόνιμους κατοίκους στον Γκορο το 70%. Ο Μπελερης έκανε την ανατροπή με αυτούς που ήρθαν από Ελλάδα.

Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος να κάνει εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο προς το παρόν φαίνεται να μην της βγαίνει σε καλό. Πολλοί Χειμαρριώτες φαίνεται να θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την κάλπη. Εκτός από αυτή την λάθος επιλογή είναι έτοιμοι να κάνουν και μια ακόμα. Παραβιάζοντας την αλβανική νομοθεσία κρατούν τον Μπελέρη στη φυλακή αγνοώντας ότι ο Μπελέρης από την φυλακή δεν έχει χάσει εκλογές.

Στο στρατόπεδο της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ υπάρχει ηρεμία και σιγουριά για το αποτέλεσμα, για αυτό δεν ακούν καθόλου τις υποκριτικές εκκλήσεις του εκπροσώπου του Ράμα περί συνεργασίας. Κυριακή κοντή γιορτή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top