GuidePedia

0

Το Εβραϊκό Κράτος – Ισραήλ – μέσα σε μία μέρα, δολοφόνησε με εντυπωσιακό, είναι η αλήθεια, τρόπο δύο από τα πιο σημαντικά στελέχη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να κτυπά οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Ο Ισραήλ Χανίγιε εκτελέστηκε -σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση των Ισραηλινών, που στη συνέχεια έσβησαν- μέσα στην Τεχεράνη και ο Φουάντ Σουκρ μέσα στη Βηρυτό. Ο πρώτος ήταν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς και ο δεύτερος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ. Η δολοφονία του Σουκρ δεν ήταν μία δύσκολη υπόθεση, υπό την έννοια ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ έχουν κάνει σουρωτήρι τον Λίβανο και την ίδια την Χεζμπολάχ. Όπως έχω διαβάσει οι Ισραηλινοί παρακολουθούν και τον ίδιο τον Νασράλα σε real time (σε πραγματικό χρόνο).

Η πρωτεύουσα του Ιράν είναι μία άλλη υπόθεση. Πρόκειται για ένα κράτος με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα θεοκρατικό καθεστώς που ελέγχει τα πάντα. Απόλυτα. Πως είναι δυνατόν το Εβραϊκό Κράτος να εκτελεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις και μάλιστα εναντίον ενός στόχου, που προστατεύεται στον υπερθετικό βαθμό. Προφανώς, το Ισραήλ διαθέτει τεχνολογία, που «βλέπει» τα πάντα. Τι άλλο να πει κανείς και πως να εξηγήσει τον τρόπο της δολοφονίας του Χανίγιε;

Οι αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών, στις πιο σημαντικές πρωτεύουσες, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση στο φαινόμενο. Διότι το Ισραήλ δεν κτυπά πρώτη φορά μέσα στην Τεχεράνη. Θυμίζω και τη δολοφονία ενός εκ των ανώτατων στελεχών του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Πέραν των επιθέσεων αυτών καθ’ αυτών τίθεται και ένα σοβαρό θέμα για την Τουρκία και το Κατάρ, που φιλοξενούσαν τον Χανίγιε και τον προστάτευαν. Πρόκειται για οργάνωση, η Χαμάς, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από συμμάχους της Άγκυρας και της Ντόχας.

Γιατί οι δυτικοί επέτρεπαν στον Ερντογάν και τον Εμίρη να τον προστατεύουν; Περίεργο. Πάντως, η δολοφονία θα μπορούσε να εκτελεστεί και στην Τουρκία και στο Κατάρ. Το Ισραήλ επέλεξε να το πράξει στο Ιράν για λόγους, όπως αντιλαμβανόμαστε, που δεν είναι κρυφοί. Ήθελε να δείξει ότι κτυπάει τους εχθρούς του οπουδήποτε, ακόμα και στην ιρανική πρωτεύουσα. Το Εβραϊκό Κράτος φαίνεται ότι αποφάσισε να διευρυνθεί ο πόλεμος και να εξελιχθεί σε περιφερειακό.

Τι σημαίνει αυτό; Θέλει να εμπλέξει και το Ιράν και τα κράτη και τις οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί του. Ένα από αυτά είναι και η Τουρκία, η οποία ταυτόχρονα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν κόμπαζε πριν μερικές ημέρες ότι θα εισβάλει και στο Ισραήλ όπως έπραξε παράνομα στη Λιβύη και εναντίον της Αρμενίας στο Νακόρνο Καραμπάχ. Από τη στιγμή, όπως αναφέρει, που ο αδελφός του Χανίγιε έχει εκτελεστεί με τρομακτικό τρόπο από το Εβραϊκό Κράτος, δεν θα πρέπει να υλοποιήσει την απειλή του; Είναι αυτό που λέμε ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Φυσικά, η κατοχική Τουρκία δεν έχει τύχη απέναντι στο Ισραήλ. Μου εξηγούσε ένας στρατιωτικός αναλυτής ότι η Ιερουσαλήμ θα μπορούσε με τα μαχητικά F-35 που διαθέτει να ελέγξει από τον αέρα την κατοχική χώρα. Πέραν τούτου, το Ισραήλ απέδειξε πως πολεμά με την τεχνολογία. Ο νεοσουλτάνος δεν μπορεί άλλο να κάνει το παλικάρι με λόγια. Τον πήραν είδηση οι Παλαιστίνιοι και όχι μόνο. Τους εκμεταλλεύεται, δεν τους βοηθά.

Μελέτησα τη δήλωση του Ερντογάν (ΕΔΩ) για τη δολοφονία του Χανίγιε. Θα έλεγα πως είναι μία φοβισμένη δήλωση. Φαντάζομαι ότι και ο ίδιος θα βρίσκεται σε πανικό από τον τρόπο της εκτέλεσης του αδελφού του. Θα σκέφτεται όπως όλοι οι εχθροί του Ισραήλ τούτες τις ώρες. Ότι κανένας δεν μπορεί να προστατευθεί από τον «αόρατο στρατό» του Εβραϊκού Κράτους. Σε ότι αφορά τη δολοφονία αυτή καθ’ αυτή, όταν την βλέπει κανείς από το εξωτερικό είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική και φτάνει τα όρια του εξωφρενικού.

Διότι μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Χανίγιε μετατράπηκε σε συνομιλητή του Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου. Όμως, όταν κοιτά κανείς τη δολοφονία με τα μάτια των Ισραηλινών τα πράγματα αλλάζουν. Ο Χανίγιε ήταν το πλέον καταζητούμενο πρόσωπο για το Εβραϊκό Κράτος. Είχαν προηγηθεί οι δολοφονίες των τριών γιών του. Αναμενόμενο ήταν να τον κυνηγήσουν και να εκδικηθούν με το θάνατο του τους νεκρούς της 7ης Οκτωβρίου.

Η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο περιφερειακός πόλεμος ίσως να είναι ενώπιον μας και απλά να μην τον βλέπουμε δια γυμνών οφθαλμών. Εάν συμβεί, όπως πιστεύουν σημαντικοί αναλυτές, ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει το παλικάρι εκ του ασφαλούς. Όμως, πρόκειται για χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, που θα επιχειρήσει να εμπλέξει και τη Δυτική Συμμαχία. Τουλάχιστον οι Αμερικανοί αυτό το δίλημμα δεν το έχουν. Θα ταχθούν αναφανδόν με το Ισραήλ -τον αστυφύλακά τους στην περιοχή- και γι’ αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς…





Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top