GuidePedia

0

Πόσο πιθανή είναι μια ανάφλεξη;

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΤΟΥΠΑ
Τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένα στην κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά το χτύπημα του Ισραήλ στην Τεχεράνη όπου εκτέλεσε τον επικεφαλής της Χαμάς. Εκκρεμεί και η απάντηση στο πολύνεκρο χτύπημα της Χεζμπολά στο βόρειο Ισραήλ πριν λίγες μέρες.

Θα πρόκειται για κάποια μεμονωμένα χτυπήματα ή κάποιο γενικευμένο πόλεμο εξαφάνισης της ισλαμικής στρατιάς, σαν αυτόν εναντίον της Χαμάς; Η άμεση εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη. Η Ελλάδα με την Τουρκία, παρά το σύμφωνο φιλίας που τους επιβλήθηκε από τους συμμάχους, σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνουν τις διαφορές τους και συνεχίζουν να εξοπλίζονται.

Στην Ουκρανία αμφότερες οι πλευρές περιμένουν το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών για να δουν πως θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις. Στην Ευρώπη, μια-μια οι χώρες ξυπνούν από τον ειρηνιστικό λήθαργο των τελευταίων δεκαετιών, αυξάνουν δαπάνες και σχεδιάζουν νέες μονάδες παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού.

Η Ρωσία επ’ ευκαιρία του πολέμου στην Ουκρανία που τραβά σε μάκρος, έχει μετατρέψει την οικονομία της ήδη σε πολεμική, αφού οι αμυντικές δαπάνες συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Η Κίνα με την Ταϊβάν συνεχίζουν να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι, μέχρι κάποιος να πατήσει εσκεμμένα ή κατά λάθος κάποια σκανδάλη. Οι Χούθι συνεχίζουν να πλήττουν τις γραμμές του διεθνούς εμπορίου προσφέροντας στο ελληνικό ναυτικό την ευκαιρία εκπαίδευσης με πραγματικά πυρά και πραγματικές απειλές.

Πόσο πιθανή είναι από κάποια από αυτές τις εστίες να προκύψει κάποια γενικότερη ανάφλεξη; Οι απαισιόδοξοι προτείνουν να γεμίσουμε τις αποθήκες με τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτιά υγείας και να περιμένουμε. Οι αισιόδοξοι θα πουν πως οι πιθανότητες μιας ανάφλεξης είναι μηδαμινές. Πάντα υπάρχουν τοπικές αναφλέξεις, τις οποίες οι μεγάλες δυνάμεις κρατούν υπό έλεγχο μέχρι να εκτονωθούν. Οι ρεαλιστές θα συμφωνήσουν πως πάντα υπήρχαν τοπικές αναφλέξεις, αλλά σπάνια παρατηρείται τέτοια ανατροπή των ισορροπιών της παγκόσμιας ισχύος.

Οι παλιές μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι διχασμένες πολιτικά και πολιτισμικά. To μερίδιο τους στον παγκόσμιο πλούτο (το ΑΕΠ τους ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ) μειώνεται, ενώ άλλων χωρών όπως της Κίνας και των BRICS αυξάνεται. Οι ανερχόμενες δυνάμεις ζητούν μερίδιο στην παγκόσμια ισχύ. Οι παλαιότερες δυνάμεις αρνούνται να το παραδώσουν. Σπάνια οι ανατροπές της παγκόσμιας ισχύος γίνονται με ειρηνικό τρόπο όπως έγινε με την κατάρρευση της Σοβιετίας. Συνήθως γίνονται μέσω πολέμων, όπως έγινε στον Β’ Π.Π.

Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι δύο υπερδυνάμεις ήταν σχετικά σταθερές και ήλεγχαν τις τοπικές συγκρούσεις μη επιτρέποντας να γενικευτούν. Το γεγονός πως αυτή την περίοδο μεσαίες δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Ρωσία αναζητούν περιφερειακούς ρόλους καταδεικνύει πως διαγνώσκουν την παρακμή των ΗΠΑ και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση Η ασταθής κατάσταση των παγκόσμιων δυνάμεων αυξάνει τις πιθανότητες μια τοπική ανάφλεξη να γενικευτεί.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top