GuidePedia

0

Στην τρίτη θέση με 22% το κόμμα του Macron, πίσω από την αριστερή συμμαχία Νέο Λαϊκό Μέτωπο που λαμβάνει το 29% των ψήφων.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron θα χάσει τελικά το στοίχημα που ο ίδιος έβαλε στον εαυτό του, κηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές – για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου - μετά τη συντριβή του κόμματος του στις ευρωεκλογές.
Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Ifop-Fiducial για λογαριασμό των LCI, Le Figaro and Sud Radi, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Le Pen προηγείται με 34% έναντι 29% που λαμβάνει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (αριστερή συμμαχία που σχημάτισαν η Ανυπόταχτη Γαλλία του Melenchon με τους Σοσιαλιστές, Πράσινους και με το Κομμουνιστικό κόμμα), με το κόμμα του Macron, το Ensemble αν και έχει βελτιώσει τα ποσοστά του να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 22%.
Το ξεκάθαρο αυτό προβάδισμα της Εθνικής Συσπείρωσης δίνει βάσιμες ελπίδες στη Le Pen ότι για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας, οι δυνάμεις της ακροδεξιάς θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση ή έστω να έχουν τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό της.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Εθνική Συσπείρωση φαίνεται να λαμβάνει από 195 έως 245 έδρες, όταν απαιτούνται 289 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία και το ερώτημα είναι τι είδους κινήσεις και συμμαχίες θα κάνει την επομένη των εκλογών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Μαζικά στη Le Pen οι Γαλλίδες

Αν και διαχρονικά οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη είναι άντρες, πλέον στη Γαλλία διαπιστώνεται πως αντιστρέφεται αυτή η τάση, καθώς ολοένα και περισσότερες γυναίκες στρέφονται προς το κόμμα της Marine Le Pen.
Σύμφωνα με το Politico, το κόμμα της Le Pen αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της 30ης Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, με τις Γαλλίδες να είναι αυτές που οδηγούν στην αυξανόμενη πολιτική ισχύ του κόμματος που προσπαθεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στις mainstream πολιτικές δυνάμεις.
Δημοσκόπηση της OpinionWay για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos έδειξε ότι η πιο εντυπωσιακή πτυχή του ποσοστού που έλαβε το κόμμα της Le Pen στις ευρωεκλογές ήταν ακριβώς αυτή η στροφή προς την ακροδεξιά των γυναικών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ευρωεκλογές του 2019, το 25% των Γάλλων και το 21% των Γαλλίδων είχαν ψηφίσει Le Pen, όταν στις φετινές εκλογές την ψήφισαν το 33% των γυναικών και το 30% των αντρών.

Η ειδοποιός διαφορά

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε διάστημα 5 ετών.
Και αυτή η μείωση του χάσματος μεταξύ των αντρών και των γυναικών είναι και η ειδοποιός διαφορά της Εθνικής Συσπείρωσης σε σχέση με τα υπόλοιπα αντι-μεταναστευτικά κόμματα της Ευρώπης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γερμανία, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έλαβε το 19% των ψήφων των ανδρών και το 12% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με exit poll της 9ης Ιουνίου.
Στην Ιταλία, οι Fratelli d’ Italia της πρωθυπουργού Giorgia Meloni έλαβαν το 30,5% των ψήφων των ανδρών σε σύγκριση με το 27% των ψήφων των γυναικών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Demopolis.
Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο μεταξύ των ακροδεξιών πολιτικών της Γαλλίας.
Πράγματι, για χρόνια η ακροδεξιά προσπαθούσε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των γυναικών, εν μέρει συγχέοντας το ζήτημα με τις πολιτικές εκστρατείες κατά των μεταναστών και τους κινδύνους του ισλαμισμού.

Οι υποσχέσεις Bardella

Ο Jordan Bardella, ο 28χρονος ηγέτης της Εθνικής Συσπείρωσης, ο οποίος προαλείφεται για επόμενος πρωθυπουργός, σε αναρτήσεις του σε social media, διεμήνυσε ότι θα είναι ένας «πρωθυπουργός που θα εγγυάται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες κάθε γυναίκας και κοριτσιού στη Γαλλία».
Σε σχετικό βίντεο ο Bardella υποστήριξε ότι το κόμμα του υποστήριξε την πρόοδο για τα δικαιώματα των γυναικών, από την ιατρική υποστήριξη μέχρι την προστασία των γυναικών που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, ενώ υπογράμμισε ότι θα απελάσει «ξένους παραβάτες και εγκληματίες» και θα επιβάλει αυστηρότερες ποινές για τη βία κατά των γυναικών.
«Καμία γυναίκα δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να βγει στους δρόμους της χώρας μας, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας ή της νύχτας» υποστήριξε ο Bardella.
«Το βίντεο του ταιριάζει με τη νέα πολιτική πλατφόρμα της Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία είναι προσαρμοσμένη στην «προστασία των Γάλλων πολιτών που ανησυχούν για την ατομική τους ευθραυστότητα», δήλωσε ο Erwan Lestrohan, διευθυντής έρευνας της Odoxa, μιας γαλλικής εταιρείας δημοσκοπήσεων.
«Για τους ψηφοφόρους της Εθνικής Συσπείρωσης, η ασφάλεια «ερμηνεύεται βαθιά ως απειλές που συνδέονται με τη μετανάστευση, στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα» υπογράμμισε ο Erwan Lestrohan, επισημαίνοντας ότι ο Bardella έχει ανοίξει το κόμμα σε ευρύτερα κοινά, που δεν αφορούν μόνο ακροδεξιούς ψηφοφόρους.

Οι κινήσεις της Le Pen

Αλλά και η Le Pen διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεταμόρφωση του κόμματος.
«Αυτό που πραγματικά οδήγησε την εκλογική απογείωση της Marine Le Pen ήταν η επιτυχία της να προσελκύσει το γυναικείο εκλογικό σώμα», δήλωσε η Nonna Mayer, πολιτική επιστήμονας που ειδικεύεται στη γαλλική ακροδεξιά.
«Ο πατέρας της Le Pen, ο πρώην αρχηγός του κόμματος και πέντε φορές υποψήφιος για την προεδρία «απορρίφθηκε» από τις γυναίκες εξαιτίας της «σεξιστικής» και «βυζαντινής» του στάσης.
Μόλις η Marine Le Pen έγινε υποψήφια, οι γυναίκες άρχισαν να ψηφίζουν σχεδόν με τα ίδια ποσοστά με τους άντρες» τόνισε η Mayer.
Σύμφωνα με το Politico, o Bardella, ο οποίος προσχώρησε στο κόμμα υπό την ηγεσία της Le Pen, πίεσε και αυτός όπως και εκείνη, για την «αποδαιμονοποίηση» του κόμματος.
Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος υποσχέθηκε μια «ανανεωμένη, θηλυκή» ηγεσία, ενώ έχει επίσης αξιοποιήσει τα δικαιώματα των γυναικών για να στοχοποιήσει τους «εχθρούς» του κόμματος: τη μετανάστευση και το Ισλάμ.
«Οι ευρωπαϊκές μας αξίες θα είναι πάντα εξαιρετικά ανώτερες από εκείνες που υποδουλώνουν τις γυναίκες, τις φυλακίζουν πίσω από τις μαντίλες», είπε σε ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρυσι ο Bardella.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top