GuidePedia

0


Η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά, οι δύο χώρες πρότειναν τον πρώην Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρίογλου, ως Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ και την Ελληνίδα διπλωμάτη Μάνια Τελαλιάν, ως διευθύντρια του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, γράφει η Hurriyet. Κατά τη συνάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους στις 12 Ιουλίου πέρυσι, αποφασίστηκε να ανοίξει μια νέα σελίδα στις τουρκοελληνικές σχέσεις, όπως σημειώνεται.

«Βήματα Κανονικοποίησης»
Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα και ο Μητσοτάκης την Άγκυρα. Μεταξύ των δύο χωρών υπεγράφη μια σειρά συμφωνιών. Επιτεύχθηκε συνεργασία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Παρά τα σκαμπανεβάσματα, το Αιγαίο εδώ και καιρό βιώνει μια ήρεμη περίοδο, απαλλαγμένη από εντάσεις. Ένας από τους καρπούς της νέας σελίδας στις σχέσεις ήταν η υποστήριξη της Τουρκίας στην Ελλάδα τον Μάιο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, με την ανακοίνωση ότι δεν υπήρχε σουλτανικό διάταγμα για τον Έλγιν, σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκε η Αγγλία στην UNESCO. Οι δύο χώρες έχουν πλέον ανοίξει νέους δρόμους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, επιστολή με τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και Γιώργου Γεραπετρίτη έφτασε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, την πρωτεύουσα της Αυστρίας. Οι αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ εξεπλάγησαν όταν είδαν την κοινή επιστολή υπογεγραμμένη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Τι λέει η επιστολή
Τα ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στην επιστολή που εστάλη στα τέλη Μαΐου, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, γράφτηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα υποστήριξαν κοινούς υποψηφίους για δύο εξαιρετικά σημαντικές θέσεις στον ΟΑΣΕ. Στην επιστολή, οι δύο χώρες έστειλαν τον Πρέσβη Φεριντούν Σινιρίογλου, πρώην υφυπουργό και Μόνιμο Αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Έθνη έως τις 4 Φεβρουαρίου 2023, στη Γενική Γραμματεία του ΟΑΣΕ και τη Μάνια Τελαλιάν, πρώην διευθύντρια του Νομικού Τμήματος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο Γραφείο του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (την πρότεινε για τη θέση του διευθυντή του ODIHR. Εκτός από τον πρέσβη Σινιρλίογλου, υπάρχουν άλλοι 5 υποψήφιοι για τη θέση του γενικού γραμματέα του 57μελούς ΟΑΣΕ.

Αντέδρασε η Κύπρος
Στην απόφαση Τουρκίας και Ελλάδας να στηρίξουν κοινούς υποψηφίους για τον ΟΑΣΕ αντέδρασε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος γράφει: «Ενώ η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, αυτή η κοινή αίτηση αναστάτωσε την Κύπρο. «Αποκλείεται να στηρίξουμε τον Σινιρλίογλου», έγραψε.

Η απόφαση τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με ελληνικά και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έστειλε γραπτές οδηγίες στις πρεσβείες του στο εξωτερικό να διοργανώσουν κοινές εκδηλώσεις με τουρκικές πρεσβείες για την υποστήριξη των εν λόγω υποψηφιοτήτων. Η προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ Μάλτα, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα των συναντήσεων με τα μέλη της, θα υποβάλει την έκθεσή της στον Οργανισμό για το ποιοι θα διοριστούν σε αυτές τις δύο σημαντικές θέσεις.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top