GuidePedia

0

Αύριο Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι για ένωση με Σερβία.

Μεγάλη " φωτιά" ανάβει πάνω από τα Σκόπια και κοντά στο Κόσοβο-Ντόντικ: Θα κάνουμε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα και πιθανή ένωση με την Σερβία

Δεν βαριόμαστε να το δηλώνουμε ότι η “ φωτιά” της Ουκρανίας θα επεκταθεί και στα Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στην Βοσνία, λόγω της μετωπικής σύγκρουσης Ρωσίας και Δύσης και των άλυτων προβλημάτων της περιοχής, ειδικά μετά την ανακήρυξη ημέρας της επετείου της σφαγής της Σεμπρένιτσα, στην οποία αντέδρασε ο Σέρβος πρόεδρος Α.Βούτσις.

Κίνηση για δημοψήφισμα στην στην σερβική πλευρά της Βοσνίας θα τινάξει τα Βαλκάνια που “ σιγοβράζουν” από το 1999

“Θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η ημερομηνία του δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ σε συνέντευξη στο ITAR TASS στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο μελλοντικής ένωσης της Σέρπσκα με την Σερβία.

"Θα ήταν απολύτως φυσικό και ιστορικά δικαιολογημένο για χώρες όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σέρβοι, να ενωθούν σε μια ενιαία δομή και κοινότητα, αλλά αυτό είναι καθήκον των μελλοντικών γενεών και αφορά πολιτικές αποφάσεις και των δύο χωρών", είπε ο Ντόντικ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Υπάρχει απόφαση για ανεξαρτησία, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει οριστεί ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Ο Ντόντικ ανακοινώνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον διαχωρισμό από το κράτος της Βοσνίας, αλλά προσθέτει ότι είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει ήδη «ιστορική, γενικά πολιτισμική ωριμότητα και κατανόηση ότι αυτό πρέπει και θα συμβεί».

Τι επιδιώκει ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος ίδιος και οι Ρώσοι

"Εάν η Δημοκρατία Σέρπσκα παρέμενε μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, θα ήταν χάσιμο χρόνου και ευκαιρίας, και ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να σταματήσει η σπατάλη πόρων ελπίζοντας μάταια ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα κάνει κάτι. Δεν θέλουμε απολύτως να δημιουργήσουμε αστάθεια στο έδαφος της χώρας μας, καταρχήν κάναμε πρόταση διαχωρισμού από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε», τόνισε ο Σερβοβόσνιος πολιτικός.
Ο Ντόντικ είπε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα θα συντάξουν πρόταση για την ειρηνική διάλυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εντός 30 ημερών

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αυτό θα επιτρέψει τη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου οικονομικής λειτουργίας και την προσαρμογή του στο μοντέλο της ειρηνικής οριοθέτησης.

Σύμφωνα με τον Ντόντικ, “πριν από 20 χρόνια, η Δύση εφάρμοσε τη διχοτόμηση της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια επανέλαβε το ίδιο καταλαμβάνοντας πολιτικά και την Ουκρανία, φτάνοντας έτσι, όσο το δυνατόν πιο κοντά στα ρωσικά σύνορά.

Γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός τρομερού σχεδίου, που θέλει τον διαχωρισμό της Ρωσίας σε πέντε μέρη. Οι δυτικοί το έχουν κάνει σε πολλά μέρη του κόσμου και τελικά ήρθαν εδώ. Πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν", είπε σε συνέντευξή του στο ITAR TASS, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έμαθε αμέσως για αυτά τα σχέδια και ηγήθηκε του αγώνα για τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα.
Αύριο η μεγάλη Πανσερβική Συνέλευση στο Βελιγράδι

Οι Σέρβοι, όπου κι αν ζουν, είναι ένας λαός, αγωνίζονται για τους ίδιους στόχους, έχουν κοινή ιστορία, προάγουν την ειρήνη και τις καλές σχέσεις με όλους στην περιοχή, και αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Πανσερβικής Συνέλευσης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Βελιγράδι, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Κατά τη συνάντηση, με την παρουσία της ηγεσίας της Σερβίας και της Δημοκρατίας Σέρπσκα, καθώς και αξιωματούχων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την επιβίωση του έθνους, για την οικονομική του πρόοδο, τη διατήρηση της γλώσσας, το κυριλλικό αλφάβητο, και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά και πολλές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Θα παρουσιαστεί επίσης και ανακοίνωση που θα πρέπει να εγκριθεί από την βουλή της Σερβίας και των Σερβοβόσνιων, η οποία θα περιέχει απαντήσεις στις τρέχουσες πιέσεις στις οποίες εκτίθενται οι Σέρβοι, καθώς και θα επισημάνει τα μελλοντικά βήματα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9:00 π.μ. με προσευχή στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, στη συνέχεια στις 11:00 θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών και στις 12:00 μ.μ. κοινή συνάντηση των δύο κυβερνήσεων.

Την 13.00 μμ. προγραμματίζεται κοινή ομιλία των προέδρων της Σερβίας και της Σέρπσκα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μίλοραντ Ντόντικ, μετά την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλίων στο σερβικό κοινοβούλιο. Στη συνέλευση προσκλήθηκαν όλοι οι βουλευτές, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στην τελετή θα παρευρεθούν βετεράνοι πολέμου, οικογένειες θυμάτων πολέμου. Περίπου 10.000 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, όπου θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό πρόγραμμα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Εθνοσυνέλευσης της Σέρπσκα, Μπόραν Μποσάνοβιτς, δήλωσε ότι "η Πανσερβική συγκέντρωση θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για συμφωνία δημιουργίας ειδικών παράλληλων σχέσεων μεταξύ Σερβοβόσνιων και Σερβίας με πρόσθετες συμφωνίες".

Όλα δείχνουν ότι οι Σέρβοι ξεσηκώνονται για τα καλά με την σημαία της ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων, στα πρότυπα του Κοσσόβου, με την βοήθεια φυσικά του Πούτιν, που θα βάλει “ φωτιά” στο ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Η απόφαση για όλα αυτά είναι ειλημμένη εδώ και πολλά χρόνια, απλά αναζητούσε το κατάλληλο διπλωματικό, στρατιωτικό και πολιτικό πλαίσιο, και κυρίως την κατάλληλη για τους Σερβοβόσνιους, χρονική συγκυρία. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top