GuidePedia

0


Για πρώτη φορά από το 2012, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Hakan Fidan επισκέφθηκε την αυτόνομη περιοχή Xinjiang, παρά τις επικρίσεις της κυβέρνησής του για την τύχη των Ουιγούρων.

Αυτό επισημαίνουν στην Le Monde οι δημοσιογράφοι Marie Jégo & Simon Leplâtre, στο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η εκπληκτική επίσκεψη Τούρκου υπουργού στη Xinjiang», σχολιάζοντας, εν προκειμένω, ότι η Άγκυρα βασίζεται στο Πεκίνο για να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της.

Η σύντομη αυτή επίσκεψη του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είναι πρωτοφανής. Πρόκειται για μια επίσκεψη-έκπληξη, δεδομένου ότι η Τουρκία, με τους στενούς πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς της με τον λαό των Ουιγούρων και «φιλοξενώντας» μια μεγάλη κοινότητα Ουιγούρων που έχει εγκαταλείψει τη Xinjiang, είναι η μουσουλμανική χώρα που έχει εκφράσει την εντονότερη κριτική στις κατασταλτικές πολιτικές του Πεκίνου στην περιοχή.

Η περίσταση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν μια καλοκουρδισμένη επιχείρηση προπαγάνδας για το Πεκίνο στην αυτόνομη περιοχή όπου οι Ουιγούροι, ένας τουρκόφωνος λαός, και άλλες μουσουλμανικές «μειονότητες» υπόκεινται σε ακραία καταστολή.

Την προηγούμενη ημέρα, ο Fidan είχε γίνει δεκτός από τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, πιθανούς τρόπους μείωσης του «αβυσσαλέου» εμπορικού ελλείμματος, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσμενές για την Τουρκία. [..]

Η επανατοποθέτηση της Άγκυρας όσον αφορά τα δικαιώματα των Ουιγούρων καθοδηγείται από οικονομικές και γεωπολιτικές εκτιμήσεις, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι. Αντιμέτωπη με την αύξηση του πληθωρισμού, την πτώση της τουρκικής λίρας και τη συρρίκνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, η τουρκική κυβέρνηση αναζητά ξένα κεφάλαια, ιδίως στις υποδομές και την ενέργεια.

Τον Μάιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Alparslan Bayraktar, είχε συνομιλίες με κινεζικές εταιρείες για έργα εξόρυξης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικά έργα. Η Κίνα τοποθετείται για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, στην Ανατολική Θράκη. Η Άγκυρα βασίζεται επίσης στο Πεκίνο για να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησής της.

Μετά την αντιδυτική στροφή του προέδρου Erdogan το 2016, έχει αποφύγει διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα. Για να ξεπεράσει την οικονομική της κρίση, η Άγκυρα πρέπει να βρει κεφάλαια από αλλού, για παράδειγμα από την κινεζική Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων (BAII ή AIIB), η οποία της χορήγησε δάνεια ύψους 4,3 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνεται, οι άμεσες κινεζικές ξένες επενδύσεις στην Τουρκία παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μια άλλη ασυμμετρία είναι ότι οι τουρκικές εξαγωγές προς την Κίνα θα ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ το 2023, έναντι 95,5 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η επιδίωξη για άνοιγμα προς την Ασία συνάδει κυρίως με την εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος επιθυμεί να απομακρυνθεί από τους δυτικούς συμμάχους του και να εμβαθύνει τις συνεργασίες του τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία, που θεωρούνται αξιόπιστα πρότυπα, σχολιάζεται καταληκτικά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top