GuidePedia

0


«Το [ισραηλινό] σχέδιο Oded Yinon από το 1982 προέβλεπε την δημιουργία του Μεγάλου Ισραήλ με την παράλληλη στήριξη των Κούρδων ως στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ, μετατρέποντάς τους σε «μακρύ χέρι» στην ευρύτερη περιοχή. Βάσει του σχεδίου αυτού, προβλεπόταν να πυροδοτηθεί ρήξη μεταξύ των διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων των Αράβων και ενόσω αυτοί θα αντιμάχονται μεταξύ τους, θα επιτυγχάνονταν η ασφάλεια του Ισραήλ και η εδραιοποίησή του ως κυρίαρχο κράτος στην Μέση Ανατολή.»

Επιπροσθέτως, «η Ουάσιγκτον, το Τελ Αβίβ αλλά και η Μόσχα αναγνωρίζουν τη σημασία των Κούρδων στη Μέση Ανατολή. Οι Κούρδοι πλέον λειτουργούν ως προπέτασμα/φράγμα που επιβραδύνει/ελέγχει την εισροή ισλαμιστών με τη δημιουργία ενός buffer zone. Ταυτόχρονα, η ζώνη αυτή κρατά τους Τούρκους μακριά από το Ισραήλ. Οι Κούρδοι έχουν εξελιχθεί σε μια αξιόπιστη και εκπαιδευμένη στρατιωτική δύναμη με επιτυχίες έναντι του «ισλαμικού κράτους» και της Τουρκίας. Είναι μια αυξανόμενα σταθεροποιητική/αποτρεπτική δύναμη στην ασταθή Μέση Ανατολή, ειδικά μετά την κατάρρευση της Συρίας και του Ιράκ. Η συμμαχία με τους Κούρδους είναι μια φυσική συμμαχία μεταξύ μη αραβικών λαών στην περιοχή.»

Tο γνωστό εβραϊκό think tank BESA (Begin Sadat Center for Strategic Studies) το οποίο επηρεάζει άμεσα την ισραηλινή εξωτερική πολιτική ανέφερε από το 2019 ότι:

«Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «Ιστορικό Άξονα» Ελλάδας - Ισραήλ - Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι, και ο προαναφερθείς συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου [σσ. Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος], έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες - ίσως υπό την καθοδήγηση της Ουάσιγκτον - πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο και να κάνουν ό,τι πρέπει για να υλοποιηθεί.»



«Όπως οι Κούρδοι εργαλειοποιήθηκαν για τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ισραήλ τους και της Τουρκίας - Συρίας, κάτι παρόμοιο επιχειρείται ήδη στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Η δημιουργία δηλαδή μιας «ομπρέλας» ή «ζώνη περίσφιξης/αποκλεισμού», ενός ισχυρού νοητού «αναχώματος» στην Τουρκία, αποτελούμενο από την Κρήτη, την Κύπρο και την Βόρεια Συρία – Κουρδιστάν. Με αυτήν την μεθόδευση, η Τουρκία θα αποκλειστεί τελείως από την Αν. Μεσόγειο, τα κοιτάσματα και τον σχεδιασμό του EastMed που ούτως ή άλλως δεν εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της, παρά ταύτα όμως εποφθαλμιά.»


Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com



Η ανάλυση κατέληγε στην εκτίμηση ότι:
«Για να επιτευχθεί η δημιουργία αυτής της «ομπρέλας», ενδέχεται να ενορχηστρωθεί ένα proxy war μικρής κλίμακας, όπου [η Ελλάδα θα βρεθεί αμυνόμενη] έναντι της Τουρκίας. Ο σκοπός θα είναι να αποδυναμώσει και να αποσταθεροποιήσει την Τουρκία με μια διένεξη, η οποία θα είναι αμφιβόλου αποτελέσματος και μεγάλης επικινδυνότητας (εάν κλιμακωθεί) και για τις δυο χώρες. Οι τριβές που έχουν συσσωρευθεί στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα δύσκολα θα εκτονωθούν με ειρηνικά μέσα. Μέσα από αυτήν την διένεξη, από την οποία θα απέχουν Αμερική-Ισραήλ (η πρώτη όταν εμπλακεί θα γίνει πιθανώς με τη μορφή επέμβασης τύπου Ιμίων), εκτός από την πιθανή ανατροπή του καθεστώτος Ρ.Τ. Ερντογάν, θα επιτευχθεί και η διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών που αφορούν στις θαλάσσιες ζώνες. Ως εκ τούτου θα καθοριστούν οι όροι διαχείρισης των κοιτασμάτων και της διάθεσής τους στην Ευρώπη σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Αμερικανών και των Ισραηλινών.»

Για τους εν λόγω σχεδιασμούς ο αναγνώστης παραπέμπεται στο γνωστό χάρτη Μπάιντεν -οδοδείκτη στις παρασκηνιακές διαδικασίες διαμοιρασμού της Αν. Μεσογείου- τον οποίο έχουμε ασχοληθεί εκτενέστατα.


Στις 31/05/24 ο γιός του Μπ. Νετανιάχου, Γιαΐρ Νετανιάχου, γνωστός για την αντιπαλότητά του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, έκανε μια ανάρτηση στο Instagram δημοσιεύοντας χάρτη με το «Μεγάλο Κουρδιστάν» με την σημείωση: «Όλα τα μάτια στο Κουρδιστάν! Σταματήστε τη γενοκτονία των Κούρδων από την Τουρκία! Σταματήστε την κατοχή και καταπίεση του Κουρδιστάν από την Τουρκία, το Ιράν το Ιράκ και την Συρία! Απελευθερώστε το "Ελεύθερο Κουρδιστάν"!»



Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το τουρκικό συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσε ότι «το PKK / KCK-PYD / YPG, που έχει μετατρέψει τα εδάφη τα οποία έχει σφετεριστεί στο Ιράκ και τη Συρία σε εστίες τρομοκρατίας, θα εξαλειφθεί μαζί με όλα τα στοιχεία του στην περιοχή και δεν θα επιτραπεί τετελεσμένο γεγονός κατά της εθνικής μας ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας των γειτόνων μας». Μάλιστα πληροφορίες από τη διοίκηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Αραβοκουρδική συμμαχία γνωστή ως SDF) αναφέρουν ότι έχει δοθεί η έγκριση από την αμερικανική κεντρική διοίκηση CENTCOM για την διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 11 Ιουνίου, σε 133 δήμους της βόρειας Συρίας, στους οποίους έχουν δική τους πολιτική διοίκηση και στρατιωτικά υποστηρίζονται από το YPG (κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία).

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η de jure ανακήρυξη του «Μεγάλου Κουρδιστάν» βρίσκεται στην τελική ευθεία, η οποία με τη σειρά της ενδέχεται να πυροδοτήσει έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο για την εκτόνωση/εξωτερίκευση του οξύτατου προβλήματος που θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας με κίνδυνο τις περαιτέρω εθνοτικές διασπάσεις. Σημειώνεται ότι οι Κούρδοι σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελούν το 15% με 20% του πληθυσμού της Τουρκίας. Με άλλα λόγια η ίδια η δημιουργία του «Μεγάλου Κουρδιστάν» ενδέχεται να λειτουργήσει ως πυροκροτητής στο ελληνοτουρκικό υποσύστημα.

Στις 31/05/24 εξηγήσαμε ήδη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο Ρ.Τ. Ερντογάν προετοιμάζεται παρασκηνιακά για αυτό το ενδεχόμενο, και απλώς διατηρεί το επίπλαστο «καλό κλίμα» το οποίο χρησιμοποιεί ως προπέτασμα για τα σχέδιά του σε συνδυασμό με την ετεροβαρή «Διακήρυξη των Αθηνών».

Καταλήγοντας, θα δανειστούμε τα όσα έγραψε με νόημα η «Σημερινή Κύπρου» στις 02/06/24:
«Ο Τουρκικός Αναθεωρητισμός καθημερινά εξελίσσεται. Τρώει και τα φύλλα και τα κλαδιά και τον κορμό και τις ρίζες του Ελληνισμού και του Χώρου του. Την κρίσιμη ώρα, βεβαίως, όταν θα αρχίζει η Τρίτη Συμφορά, οι σύμμαχοι της Ελλάδας θα κοιτάζουν αλλού και οι φίλοι της, οι Αμερικανοί, θα μεσολαβούν υπέρ του ισχυρού Τούρκου. Και οι Έλληνες θα σωριάζονται επί των ερειπίων… Όσοι δεν κατανοούν, όσοι δεν ακούν όσα η Τουρκία υποδομεί στον κατευναστικό διπλωματικό κόσμο, που επιβάλλει η ανιστόρητη συμπεριφορά του Μητσοτάκη, αν δεν είναι συνειδητά υπονομευτές των εθνικών δικαίων, είναι συνεργοί της επερχόμενης 3ης Εθνικής Καταστροφής.»

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top