GuidePedia

0

«Πλήρη διαφάνεια» για τον βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα ζητούν οι ΗΠΑ

Τα "μαζεύει" το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Νέα διορθωτική δήλωση του εκπροσώπου περί «δικαιώματος του Ισραήλ να στοχεύει αμάχους»

Τα Ισραηλινά στρατεύματα, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων το Ισραήλ αποκαλεί «ακριβείς, βασισμένες σε πληροφορίες και στοχευμένες" ανακάλυψαν χθες Πέμπτη (6/6) την είσοδο σήραγγας της Χαμάς μέσα στο υπνοδωμάτιο ενός παιδιού στη Ράφα.

Ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι ανακάλυψε έναν "θησαυρό" με όπλα και εκρηκτικά από τη σήραγγα.
 

"Αυτή την εβδομάδα, τα στρατεύματα εντόπισαν ένα τούνελ μέσα στο δωμάτιο ενός παιδιού. Επιπλέον, τα στρατεύματα εντόπισαν έξι τρομοκράτες κοντά σε ένα σχολείο στην περιοχή των στρατευμάτων. Οι τρομοκράτες εξοντώθηκαν από ένα UAV και ένα άρμα που άνοιξε πυρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το IDF.

Οι εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF δείχνουν στρατεύματα να επιχειρούν στο πυκνό αστικό περιβάλλον της Ράφα. Οι εικόνες δείχνουν επίσης την αποθήκη όπλων, εκρηκτικών και άλλου εξοπλισμού στρατευμάτων που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.



Η είδηση ​​της επιχείρησης έρχεται την ίδια μέρα που ένα ισραηλινό χτύπημα εξαφάνισε τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που κρύβονταν σε σχολείο των Ηνωμένων Εθνών για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στην κεντρική Γάζα. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι η επίθεση σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 23 γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ είπε ότι στόχευε ένα συγκρότημα της Χαμάς μέσα στο σχολείο που περιείχε 20 έως 30 μαχητές και ότι πολλοί από αυτούς είχαν σκοτωθεί.

Μάρτυρες και αξιωματούχοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι η επίθεση πριν από την αυγή έπληξε το σχολείο al-Sardi, το οποίο διευθύνεται από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Το σχολείο ήταν γεμάτο με Παλαιστίνιους που είχαν εγκαταλείψει τις ισραηλινές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα, είπαν.
Οι ΗΠΑ ζητούν «πλήρη διαφάνεια»

Η διπλωματία των ΗΠΑ ζήτησε χθες Πέμπτη από το Ισραήλ «πλήρη διαφάνεια» για τον βομβαρδισμό σχολείου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση μας είπε πως θα δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πλήγμα, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων αυτών που σκοτώθηκαν» και «αναμένουμε να είναι πλήρως διαφανής δημοσιοποιώντας τις πληροφορίες αυτές», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.

Νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο χθες για τουλάχιστον 37 νεκρούς στον βομβαρδισμό εναντίον σχολείου του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως προχώρησαν στον βομβαρδισμό και τόνισαν πως στόχος ήταν «βάση της Χαμάς», κατ’ αυτές.

Ο κ. Μίλερ είπε πως μέλη της Χαμάς συνηθίζουν να κρύβονται ανάμεσα σε άμαχους αλλά η Ουάσιγκτον αναμένει περισσότερες πληροφορίες.

«Είδαμε τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους 14 παιδιά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό, και ασφαλώς, όταν βλέπεις —αν είναι ακριβές αυτό— πως σκοτώθηκαν 14 παιδιά, αυτοί δεν είναι τρομοκράτες», εξήγησε.

Τα "μαζεύει" το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Εντωμεταξύ η δήλωση σοκ του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ πυροδότησε εκτεταμένη διαμάχη, η οποία απαιτούσε άμεση απάντηση από το υπουργείο για να διορθώσει το «λάθος».

Ο κ. Μίλερ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες Πέμπτη ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να στοχεύσει αμάχους» και στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διόρθωσε το λάθος, λέγοντας ότι η πρόθεση του Μίλερ ήταν η Χαμάς, όχι πολίτες.

Η αναφορά αυτή έγινε με αφορμή την ισραηλινή επιδρομή σε σχολείο στην κεντρική Γάζα, το οποίο μετατράπηκε σε καταφύγιο εκτοπισμένων και για το οποίο ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιείται ως «συγκρότημα της Χαμάς». Το χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 30 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 23 γυναίκες και παιδιά. , σύμφωνα με τοπικούς υγειονομικούς παράγοντες.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Μίλερ για το χτύπημα, ο Μίλερ είπε: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση ότι το σχολείο φιλοξενεί μέλη της Χαμάς και άλλοι μαχητές κρύβονται μέσα, τότε αυτά τα άτομα είναι νόμιμοι στόχοι».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top