GuidePedia

0

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε την Τρίτη, περιορισμένη σε διάρκεια, μέγεθος και εύρος, (μέχρι της στιγμής φυσικά), την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα.

Και επανέλαβε υπερτονίζοντας τη φράση ότι «δεν στηρίζουμε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση» στην περιοχή, που θα θέσει σε κίνδυνο τους Παλαιστίνιους αμάχους. Φυσικά αρνήθηκε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: αν συμφωνεί ο Λευκός Οίκος με το Ισραήλ για το τι σημαίνει περιορισμένη επιχείρηση.

Όπως καταλαβαίνουμε, το Εβραϊκό Κράτος επέλεξε μία «μικρή» χερσαία επίθεση, προφανώς αφού έλαβε το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον. Άλλωστε να θυμίσουμε ότι προηγήθηκε η συνομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.Ο κ. Κίρμπι δήλωσε ακόμα ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των ομήρων μέσω μίας συμφωνίας. Και ενημέρωσε ότι αρχίζουν -ήδη ξεκίνησαν- πάλι συνομιλίες στο Κάιρο παρουσία του επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεσμεύθηκε στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι το πέρασμα του Κάρεμ Σαλόμ θα ανοίξει σύντομα. Μένει να φανεί, είπε ο κ. Κίρμπι.

Ο διευθυντής της CIA, λοιπόν, επέστρεψε στο Κάιρο αφού σύμφωνα με πληροφορίες πήγε προηγουμένως στη Ντόχα του Κατάρ, αλλά -όπως λέγεται- και στην Ιερουσαλήμ.

Τα ταξίδια και γενικά οι δραστηριότητες του κ. Γουίλιαμ Μπερνς δεν ανακοινώνονται, αλλά σημασία έχει ότι παραμένει στην περιοχή και ήδη βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, μαζί με τους υπόλοιπους μεσολαβητές.
Η εντολή του Προέδρου Μπάιντεν στον αρχηγό της CIA είναι η με πάση θυσία αποφυγή της αιματοχυσίας στη Ράφα και η επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και για μόνιμη εκεχειρία.

Ο κ. Μπερνς θα συναντηθεί για πολλοστή φορά με τις αντιπροσωπείες, αλλά δεν θα λάβει μέρος στις έμμεσες -όπως χαρακτηρίζονται- διαπραγματεύσεις διότι αποφεύγει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τα στελέχη της Χαμάς, επειδή η αμερικανική κυβέρνηση τους θεωρεί τρομοκράτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ουάσιγκτον στήριξε σε γενικές γραμμές το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη Χαμάς και απέρριψε το Ισραήλ. Αλλά και για το Λευκό Οίκο αυτό το σχέδιο δεν είναι το ιδανικό. Οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επόμενες λίγες ώρες τη σαφή και δημόσια τοποθέτηση των Αμερικανών στο σχέδιο συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πήγε στο Κογκρέσο όπου εκφώνησε ομιλία για τον αντισημιτισμό, στο πλαίσιο της Τελετής για τις «Ημέρες Μνήμης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος».

Μίλησε για την φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, καθώς και για την αύξηση του αντισημιτισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τίμησε τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που δολοφονήθηκαν με τον πιο φρικτο τρόπο στο Ολοκαύτωμα και δεσμεύτηκε ότι θα θυμάται πάντα τα μαθήματα αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου: Ποτέ ξανά, υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ξέρουμε ότι το μίσος δεν φεύγει ποτέ, μόνο κρύβεται, δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να δώσουμε στο μίσος κανένα ασφαλές λιμάνι εναντίον κανενός».

Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως «δεν υπάρχει χώρος σε καμία πανεπιστημιούπολη στην Αμερική για τον αντισημιτισμό ή τη ρητορική μίσους».

Απευθύνθηκε και στους Εβραίους της Αμερικής:

«Βλέπω τον φόβο σας, την πληγή και τον πόνο σας», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Επιτρέψτε μου να σας καθησυχάσω ως πρόεδρό σας, δεν είστε μόνοι», είπε ο κ. Μπάιντεν, ο οποίος άσχετα τι λέγεται -λόγων και των προεδρικών εκλογών- στέκεται δίπλα στο Ισραήλ, αν και διαφωνεί σφοδρά με την επιχείρηση στη Ράφα.Σύμφωνα με τα πρακτορεία AFP και Reuters, από την Ουάσινγκτον:

Το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι “περιορισμένης” κλίμακας και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια “μεγάλη” χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει “το συντομότερο δυνατόν” το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.

Το Ισραήλ και η Χαμάς “θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν” για να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία συζητείται επί του παρόντος, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί “πολύ σύντομα” μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου.

 Σύμφωνα με τα ίδια διεθνή πρακτορεία:

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να “εντείνει” τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς “σε όλη τη Λωρίδα” της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

“Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

“Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος”, δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top