GuidePedia

0


Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις Cameron αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία έχει τώρα De facto εμπλοκή στη σύρραξη, κάτι που αντικρούει τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλης εμβέλειας όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ρωσίας

Λάδι στη φωτιά έριξε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, David Cameron με τις δηλώσεις του για τα όπλα στην Ουκρανία... για να λάβει όμως «πληρωμένη» απάντηση από τη Μόσχα.
Περίμενε όμως κάτι διαφορετικό; Θα αναρωτηθεί κανείς ευλόγως.
Όταν προκαλείς τη ρωσική αρκούδα, εκείνη θα «ξυπνήσει».
Η Ρωσία προειδοποίησε τη Βρετανία ότι εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικά εδάφη τότε η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού.
Μάλιστα, ο πρέσβης της Βρετανίας κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί μια επίσημη διαμαρτυρία, αφότου ο υπουργός Εξωτερικών David Cameron δήλωσε συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει τη Ρωσία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι δηλώσεις Cameron αναγνωρίζουν ότι η Βρετανία έχει τώρα De facto εμπλοκή στη σύρραξη, κάτι που αντικρούει τις διαβεβαιώσεις ότι τα μεγάλης εμβέλειας όπλα που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιούνταν εναντίον της Ρωσίας.
Tα λόγια του βρετανού Υπουργού εξωτερικών καθιστούν τη Βρετανία συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, και έτσι ακριβώς θα πράξει η Μόσχα εάν το σενάριο πραγματοποιηθεί. Όμως, προφανώς, στα ανώτατα γραφεία του Λονδίνου τα «γεράκια» επικράτησαν των πιο επιφυλακτικών συντρόφων τους και έτσι προσπαθούν να «μαζέψουν» άρον άρον τη δήλωση του υπουργού που επιχειρεί να ακολουθήσει άτσαλα τα χνάρια του Macron.

Αλλαγή στάσης - Επικίνδυνα μονοπάτια...

Για περισσότερα από δύο χρόνια, η πολιτική της Δύσης απέναντι στην Ουκρανία ήταν να βαδίζει πάνω σε λεπτό... στρώμα πάγου: αφενός, παρέχει ισχυρή, πολύπλευρη υποστήριξη στο Κίεβο και, αφετέρου, διατηρεί επίσημα τη μη ανάμειξή της και ως εκ τούτου δεν δίνει λόγο στη Ρωσία να ανταπαντήσει. Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει άρδην: η απελπισία της κατάστασης για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο μέτωπο ωθεί όλο και περισσότερο τη Δύση -κυρίως την Ευρώπη, φυσικά- στην άμεση συμμετοχή στη σύγκρουση. Η αυξανόμενη επιθετικότητα της ρητορικής των Ευρωπαίων ηγετών αντανακλά ακριβώς την αλλαγή της τάσης.
Η λεπτότητα- αυτή τη φορά - στις δηλώσεις της Βρετανίας είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ λόγων και έργων.
Είναι άλλο πράγμα να υπόσχεσαι να στείλεις επίσημα γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία - όπως διαμηνύει ο Γάλλος πρόεδρος Macron - και άλλο πράγμα να το εφαρμόσεις στην πράξη. Μέχρι στιγμής, όλα περιορίζονται σε φήμες και στοιχεία για συμμετοχή Γάλλων μισθοφόρων σε εχθροπραξίες και ο ίδιος ο Macron, μετά το αρχικό φιτίλι, πλέον επιλέγει να μιλά δημόσια όλο και πιο προσεκτικά. Για παράδειγμα, ταυτόχρονα με την κλήση του Γάλλου Πρέσβη στην πλατεία Σμολένσκ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση ούτε με τη Ρωσία ούτε με τον ρωσικό λαό.
Ωστόσο, η κατάσταση για τους Βρετανούς είναι πιο περίπλοκη, αφού ο Cameron έδωσε τη συγκατάθεσή του στο Κίεβο για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα που μεταφέρθηκαν επίσημα από το Λονδίνο.
Εδώ οι συνήθεις δικαιολογίες «για μισθοφόρους που ενεργούν αυτόνομα και δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος» δεν μπορούν να ξανα χρησιμοποιηθούν.
Εν προκειμένω πρόκειται, πράγματι για ένα πολύ μεγάλο βήμα για τη Βρετανία προς την είσοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Σοβαρή κλιμάκωση»

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις Cameron ως μια σοβαρή κλιμάκωση.
«Ο πρέσβης κλήθηκε να συλλογιστεί τις αναπόφευκτα καταστροφικές συνέπειες τέτοιων εχθρικών ενεργειών από το Λονδίνο και αμέσως να διαψεύσει τις επιθετικές προκλητικές δηλώσεις από τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών με τον πλέον αποφασιστικό και ξεκάθαρο τρόπο».
Εν τω μεταξύ ,ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου D. Peskov είπε ότι η δήλωση αυτή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Εξάλλου, ο Peskov χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνες» και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επανέλαβε την αμφιλεγόμενη θέση του περί αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Η Γαλλία και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνεχίζουν να αναφέρονται στην πιθανότητα άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου (…). Είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας (στην Ουκρανία) μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι», είπε.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ο Macron πρόσφατα είχε πει, ότι εάν υπήρχε κάποιο ουκρανικό αίτημα περί αποστολής στρατού, κάτι που όμως δεν συμβαίνει σήμερα, θα ήταν θεμιτό να εξεταστεί το ζήτημα.
Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αναταραχή στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι η αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί στο μέλλον. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top