Τι κρύβει η ολιγόωρη σύλληψη του Ελληνα αστυνομικού, ο οποίος υπηρετεί στο γενικό προξενείο Ιεροσολύμων, το Μεγάλο Σάββατο
Βασίλης ΝέδοςΤις λεπτές διπλωματικές ισορροπίες που επιχειρεί να διατηρήσει η Αθήνα στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες διατάραξε η σύλληψη του Ελληνα αστυνομικού, ο οποίος υπηρετεί στο γενικό προξενείο Ιεροσολύμων, μάλιστα μπροστά σε ανοιχτές κάμερες, το Μεγάλο Σάββατο για την τελετή του Αγίου Φωτός. Ουσιαστικά, Ισραηλινοί αστυνομικοί με επικεφαλής τον αρχηγό της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ μπήκαν αιφνιδιαστικά στον εξώστη όπου βρισκόταν η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα, συνοδεύοντας μάλιστα τον πρέσβη της Γεωργίας, τον οποίο ήθελαν να τοποθετήσουν στον ίδιο εξώστη. Η εθιμοτυπία και η εθιμοταξία στην τελετή του Αγίου Φωτός έχουν καθιερωθεί αιώνες και η παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας αποτελεί ουσιαστικά μια προσπάθεια πολιτικοποίησης (ή κρατικοποίησης) μιας τελετής θρησκευτικής. Ο Ελληνας αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος ταχέως έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η υπόθεση της σύλληψης έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, ιδιαίτερα από τα αραβικά ΜΜΕ, που την προέβαλαν ως ένα ακόμη παράδειγμα ισραηλινής αυθαιρεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Αθήνα είχαν γίνει οχλήσεις προς τους Ισραηλινούς μήνες πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι σαφές ότι επιχειρείται να γίνει μια προσέγγιση περισσότερο πολιτική και λιγότερο θρησκευτική. Μάλιστα, πρέσβεις του Ισραήλ ανά τον κόσμο μοιράζονταν στα κοινωνικά δίκτυα εικόνες από την τελετή (όχι τη βίαιη σύλληψη του Ελληνα αστυνομικού) ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι Ισραηλινοί διαχειρίζονται και τα χριστιανικά προσκυνήματα σε περιβάλλον ανοχής. Τέτοια επεισόδια δίνουν αντίθετο μήνυμα από το περιβάλλον ανοχής που επιχείρησε να περάσει προς τα έξω το Ισραήλ, ακόμη και προς ευήκοα ώτα όπως η Ελλάδα και από την Αθήνα η σχετική ενόχληση έχει ήδη εκφραστεί προς την ισραηλινή πλευρά. Αλλωστε, η Αθήνα διαχρονικά έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, αλλά και τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, ειδικά το Πάσχα.
Οι σκληροί περιορισμοί τις ημέρες του Πάσχα από την ισραηλινή αστυνομία εισήχθησαν για πρώτη φορά με πρόσχημα τις απαγορεύσεις που έπρεπε να ισχύσουν για την προστασία από την COVID-19, δηλαδή το 2020. Προσπάθειες παρέμβασης στον τρόπο με τον οποίο είναι τοποθετημένες οι αντιπροσωπείες μπροστά από το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο καμιά από αυτές δεν κατέληξε σε σύλληψη αστυνομικού, όπως το περασμένο Μεγάλο Σάββατο. Ολα αυτά, την ίδια στιγμή που επιχειρείται από την Αθήνα να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Κανένας στην Αθήνα δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Ελλάδας στην ευρύτερη διαμάχη που υπάρχει, λόγω του πολέμου στη Γάζα
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου