GuidePedia

0


Αλέξανδρος Ιτιμούδης
Για όσους μελετάμε την Τουρκία και κυρίως το πολιτισμικό και αξιακό της φορτίο σε συνδυασμό με την γεωπολιτική, δεν μας κάνουν καμία εντύπωση οι δηλώσεις του Ερντογάν.Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του Στρατηγικό Βάθος, δήλωνε χωρίς περιστροφές πως η Κύπρος αποτελεί βασικότατο σημείο ελέγχου των θαλασσίων οδών της Ανατολικής Μεσογείου και πως εάν μια χώρα θέλει να είναι μέσα στα πράγματα οφείλει να ενδιαφέρεται για το νησί αυτό.

Μάλιστα, ο Τούρκος θεωρητικός αναφέρει πως την δεκαετία του 70 η Τουρκία απέκτησε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, αναφερόμενος στην εισβολή.Τι προκύπτει από αυτο;Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για επίλυση. Επιδιώκει πλήρη έλεγχο και τουρκοποίηση του νησιού.Ο έλεγχος της Κύπρου αποτελεί βασικό κομμάτι του ελέγχου του πρώτου μετώπου, από τα τέσσερα που θέλει να ελέγξει η Τουρκία.

Συγκεκριμένα μια Κύπρος ελεγχόμενη από την Τουρκία, επιτρέπει και απονεύρωση της Κρήτης η οποία αποτελεί τον νοητό οριζόντιο άξονα θαλάσσιου ελέγχου. Η Κρήτη θα ουδετεροποιηθεί μέσω της αξιοποίησης της Λιβύης

.Ο Νταβούτογλου δήλωνε πως ακόμη και εάν δεν υπάρχει έστω ένας Τούρκος, μουσουλμάνος, στο νησί η Τουρκία θα όφειλε να διατηρεί Κυπριακό ζήτημα.Εάν ελεγχθεί το 1ο μέτωπο αυτόματα φέρνει κατάρρευση του 2ου μετώπου δηλαδή του Αιγαίου πελάγους, μέσω της αμφισβήτησης των ελληνικών νησιών.Η ένωση των μετώπων σημαίνει εφαρμογή της Γαλάζιας Πατρίδας.Συμπέρασμα: Η Τουρκία θα θέσει θέμα Κύπρου όσο διολισθαίνουμε σε γενική αστάθεια. Η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top