GuidePedia

0

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
Η παρουσία του πρωθυπουργού στο ναυτικό οχηρό Κοτρωνίου στον Μαραθώνα, στην φωλιά των ελικοπτέρων του στόλου, έφερε μια ακόμη είδηση για το πολεμικό ναυτικό. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την επόμενη κίνηση που αφορά τα πολεμικά πλοία.

Η ολιγόλεπτη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με στρατιωτικούς συντάκτες αποκάλυψε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα παράκτια περιπολικά μάχης (LCS) παραμένει ζοφερό, τουλάχιστον σύμφωνα με την αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρωτήθηκε, παρουσία του Νίκου Δένδια που δεν πήρε καμία θέση, αν υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για την ενεργοποίηση της option που αφορά την 4η φρεγάτα Belh@rra, όμως ο πρωθυπουργός είπε πως αυτή την στιγμή κοιτάζουμε ως λύση τις LCS.

Και μάλιστα ο κος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να επαναφέρει τα όσα έγραφε η επιστολή Μπλίνκεν, για παραχωρήσεις μέσω EDA, δηλαδή αμυντικών συστημάτων με «συμβολικό» τίμημα, μίλησε για δωρεάν παραχωρήσεις. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα παράκτια περιπολικά μάχης, σχεδόν σκωπτικά, είπε πως «σου χαρίζουν γάιδαρο κι εσύ τον κοιτάζεις στα δόντια;».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όταν εκείνοι θέλησαν να του υπενθυμίσουν τα δεκάδες προβλήματα που έχουν καταγραφεί στα παράκτια περιπολικά μάχης LCS, γεγονός που πολύ περισσότερο τα κρατά δεμένα στα λιμάνια, παρά να είναι σε αποστολές του USNavy.

Τα πρώτα τρία ΜΗ-60 Romeo ή το σύνολο των επτά νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, μαζί με την φρεγάτα Belh@rra «Κίμων», που πιθανά θα καταπλέει τέτοια εποχή του χρόνου στα νερά του Αργοσαρωνικού, στο πολεμικό ναυτικό τα μετρούν ως «αντίδωρο». Η συσσωρευμένη απαξίωση του στόλου δεν αντιμετωπίζεται ούτε με face lift, ούτε με λύσεις ημίμετρων, λένε κύκλοι του πολεμικού ναυτικού.

Η ανάγκη του στόλου για άμεση αλλά και για μακροπρόθεσμη ενίσχυση με νέες κύριες μονάδες επιφανείας, λένε οι ίδιοι κύκλοι, ότι απαιτεί τις διαδικασίες, τόσο της διαπραγμάτευσης για ενδεχόμενη απόκτηση των αμερικανικών LCS, όσο και για την είσοδο στοπρόγραμμα ναυπήγησης καινούργιων φρεγατών κλάσης Constellation, εφόσον αυτό προτάσσει η κυβέρνηση.

Το βέβαιο είναι ότι ουδείς πλην των χρηστών μπορεί ν’ αποφασίσει ποιο είναι το μέσο με το οποίο θα εκπληρώνει διαρκώς την αποστολή του.

Επιπλέον ουδείς μπορεί στην παρούσα στιγμή να γνωρίζει- πλην ελαχίστων- αν πίσω από μια ενδεχόμενη συμφωνία, όποια κι αν είναι αυτή, κρύβεται η πολυαναζητούμενη από την Αθήνα «κεφαλαιοποίηση» των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να καταγράφουμε τι συμβαίνει με βάσει τις εξελίξεις και τα γεγονότα που διαρκώς τρέχουν και αλλάζουν τις ισορροπίες, δείχνοντας ότι το ναυτικό, όπως λένε οι Αξιωματικοί του, χρειάζεται ανεξάρτητη επιχειρησιακή ισχύ.
Τα επιλεγμένα από το ΠΝ LCS δεν χαρίζονται…

Από την άλλη πλευρά όμως τα συγκεκριμένα παράκτια περιπολικά μάχης (LCS) που πλασάρει η κυβέρνηση ως «φρεγάτες» και είχαν επιλεχθεί ως λύση ανάγκης από το πολεμικό ναυτικό, μόνο ως EDA δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του USNavy για το 2025 που εισήχθη στην Γερουσία, προβλέπει την διατήρηση στον στόλο τους των LCS Freedom class αριθμούς 13-15-17-19, που θεωρητικά θα ζητούσε το ελληνικό ναυτικό επιτελείο.

Διαθέσιμες μένουν ελάχιστες περιπτώσεις που και πάλι δεν βρίσκονται στον EDA κατάλογο των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον «hot transfer» μεταφορές που έχουν συζητηθεί σε «φιλολογικό» επίπεδο, σίγουρα δεν αφορούν παράκτια περιπολικά που «χαρίζονται» ή έχουν «συμβολικό τίμημα».

Έναντι συμβολικού τιμήματος και όχι δωρεάν που ελπίζουν πολλοί Εν Αθήναις, είναι τα LCS Freedom class με αριθμούς 5-7-9-11. Σε ένα εξ αυτών μάλιστα είχε ξεσπάσει και φωτιά ενώ ήταν δεμένο στην αμερικανική βάση της Σούδας και το ίδιο το αμερικανικό ναυτικό είχε δημοσιοποιήσει.
Διαφορετική προσέγγιση

Πάντως από την φράση του πρωθυπουργού «σου χαρίζουν γάιδαρο κι εσύ τον κοιτάζεις στα δόντια», μέχρι εκείνη του Νίκου Δένδια στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας στη Βουλή, που έλεγε ότι «ως ενδιάμεση λύση εξετάζεται η παραχώρηση τεσσάρων, λέγονται φρεγάτες, αλλά δεν είναι φρεγάτες, η έκφραση είναι Littoral Combat Ship από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υπάρχει ένα κενό.

Και μέσα από πολύ πρόσφατες συνεντεύξεις του υπουργού που ξεκαθαρίζει ότι πρώτον τα πλοία αυτά πρέπει να είναι με μηδενικό αντίτιμο, δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη για παλιοσίδερα, κ.ο.κ., φαίνεται ότι πιθανά υπάρχει διαφορετική προσέγγιση γι’ αυτό το πρόγραμμα που αφορά το πολεμικό ναυτικό.

Στο παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και τα όσα έχουν πει πολλές φορές Ναύαρχοι του πολεμικού ναυτικού, ότι «δεν θα αγοράσουμε γουρούνι στο σακί» ή ότι «οι λύσεις που χρειάζονται δεν πρέπει να προσθέσουν νέα προβλήματα σ’ έναν στόλο που δεν του λείπουν».

Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο Brandon J. Weichert που είναι πρώην υπάλληλος του Κογκρέσου και γεωπολιτικός αναλυτής, συνεργάτης στους The Washington Times, καθώς και στους American Greatness και τους AsiaTimes, έγραφε στην ιστοσελίδα National interest για τα παράκτια περιπολικά μάχης.

«Αρκετά LCS έχουν αποσυρθεί πρόωρα και άλλα είναι συχνά εκτός δράσης, κερδίζοντας το παρατσούκλι «Permanent Dry Dock Club» λόγω της συχνής τους ανάγκης για επισκευές. Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει ένα ευρύτερο ζήτημα της αναποτελεσματικότητας των αμυντικών δαπανών, με τις υψηλές προσδοκίες να οδηγούν σε χαμηλές επιδόσεις περιουσιακών στοιχείων.»

Τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλές είναι οι πληροφορίες που ομιλούν για κάποιου είδους συμφωνία που αφορά κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα. Δεν αποκλείεται ωστόσο εκεί το θέμα των παράκτιων περιπολικών να τεθεί ξανά.

Από το πολεμικό ναυτικό βλέπουν ότι το ενδεχόμενο παραχώρησης παράκτιων περιπολικών, έρχεται πιο κοντά. Ωστόσο σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κογκρέσου, τα αποσυρθέντα πλοία είναι αυτά στα οποία οι Αμερικανοί δεν προχώρησαν σε επισκευές και είναι τα υποψήφια προς διάθεση.

Στο ναυτικό πάντως εφόσον η κυβέρνηση εξετάζει την λύση των παράκτιων περιπολικών δεν μπορούν να μην σημειώνουν ότι πρώτον οι μετασκευές θα είναι κοστοβόρες και δεύτερον δεν μπορεί στα LCS να μην υπάρξει τοποθέτηση συμπληρωματικών οπλικών συστημάτων, τα οποία να ενισχύουν την ισχύ του πλοίου, με χρηματοδότηση μέσω διαδικασίας FMS και πάντα στη λογική του χαμηλού κόστους.

Δεν αποκλείεται να καταγράψουμε το επόμενο διάστημα ταξίδι κλιμακίου του ναυτικού στις ΗΠΑ που θα κάνει αυτοψία των υπό παραχώρηση πλοίων και μάλιστα σε δοκιμή εν πλω ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των LCS.

Σημαντική παράμετρος που απασχολεί ήδη το ναυτικό είναι το κόστος χρήσης καθώς ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» του προγράμματος των LCS όπως καταγράφει το ίδιο το USNavy είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικά κοστοβόρες μονάδες, σχεδόν ασύμφορες για τα ελληνικά δεδομένα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top