GuidePedia

0


Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τα Τέμπη, με σημείο αιχμής και τον χαρακτηρισμό πολιτικές “βδέλες” που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης υπέβαλε αίτημα με βάση το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών να διερευνηθούν οι τυχόν προσωπικές ευθύνες του για τα Τέμπη.

Ο κ. Σπίρτζης υπέβαλε το αίτημα με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και ζητεί να συσταθεί ειδική προανακριτική επιτροπή για το πρόσωπό του.

Στο αίτημα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη περί ασυλίας παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, δηλαδή του ιδίου και του Κ. Καραμανλή.

Όπως αναφέρεται σε παράγραφο του άρθρου 86 του Συντάγματος, «αν για οποιονδήποτε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας».

«Ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε ποτέ, ούτε πρόκειται να κρυφτεί ποτέ και σε κάθε ευκαιρία απαντά είτε σε μια συνέντευξη, είτε με τις ομιλίες του προφανώς και για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση από τη δικαιοσύνη, και να προχωρήσουν όλες οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί και μερικές ολοκληρωθεί για τον εκσυγχρονισμό συνολικά των Μέσων Μεταφοράς και βέβαια του Σιδηροδρόμου» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, συζητήσεις πορισμάτων δεν ήταν παρών.

«Διαχώρισα τους συγγενείς και μάλιστα είπα ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή για κάποιον να παλεύει να βρει το δίκιο του, να παλεύει για το δίκιο του δικού του ανθρώπου που έχασε και είναι ντροπιαστικό για κάποιον που προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο και στις πλάτες αυτών των ανθρώπων να κάνει πολιτικό παιχνίδι. Αυτό κάνει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και δυστυχώς είναι συνυφασμένο με την ιστορία αυτού του κόμματος» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Πέραν από πολιτικές βδέλλες είναι και βαθιά υποκριτές. Μας κατηγορούν για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά ξεχνάνε ότι επί των ημερών τους κρύφτηκαν πίσω από το άρθρο 86 του συντάγματος έντεκα φορές, σε έντεκα διαφορετικές περιπτώσεις υπουργών τους. Δεν τους νοιάζει να λάμψει η αλήθεια, αν τους ένοιαζε θα προχωρούσαν σε συγκεκριμένη διατύπωση κατηγορίας σε συγκεκριμένα αιτήματα» πρόσθεσε και υπογράμμισε «Αυτό που είπα χθες για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν επιεικές».

Για το αίτημα του κ. Σπίρτζη είπε «γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες. ‘Αρα το κάνει εκ του ασφαλούς» κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.

Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι προσβάλλει την μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης συνέχισε και σήμερα τα ολισθήματα, εξαπολύοντας για μία ακόμη φορά ύβρεις που προσβάλλουν όχι την αντιπολίτευση, όπως ίσως νομίζει, αλλά τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών και τους συγγενείς τους» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Ειδικότερα, κατηγορεί τον κ. Μαρινάκη ότι «επέμεινε στον άθλιο χαρακτηρισμό “πολιτικές βδέλλες”, προσπαθώντας να μειώσει την προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι για την τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο 57 νέων ανθρώπων». Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «του επιστρέφει τον χαρακτηρισμό» και τον «ενημερώνει» πως «πολιτικές βδέλλες» είναι «εκείνοι που συνεχίζουν να ασελγούν στη μνήμη των αδικοχαμένων ανθρώπων», «όσοι προσπαθούν να καλύψουν πολιτικά πρόσωπα εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, θεωρώντας πως δεν χρειάζεται να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό», «όσοι προσπαθούν να καλύψουν τους εμπλεκόμενους πολιτικούς», «εκείνοι που κρύφτηκαν χθες αφήνοντας άδεια τα κυβερνητικά έδρανα, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούσαν με αγωνία από τα θεωρεία οι συγγενείς των θυμάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει ότι «ο χαρακτηρισμός αυτός ανήκει σε όσους συνεχίζουν να δείχνουν ασέβεια στο αίμα και τον κόπο των Ελλήνων πολιτών. Που δεν ενδιαφέρονται για το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία υποφέρει από την ακρίβειά και την υπερφορολόγηση, ενώ παράλληλα διακατέχεται από αίσθημα ανασφάλειας που αφορά ακόμη και τις καθημερινές του μεταφορές». Σχολιάζει ότι «ο κύριος Μαρινάκης θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη αλλά και του κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή που χθες απουσίαζαν από τη Βουλή, παρά να κουνάει το δάχτυλο σε όσους αγωνίζονται για να βγει η αλήθεια στο φως».

Καταληκτικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι «όσο συνεχίζουν να ασελγούν στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών και να αγνοούν τον πόνο των συγγενών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω. Θα στέκεται δίπλα τους, μέχρι τη δικαίωση τους».

Δήλωση Παππά

Παρέμβαση του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις εξελίξεις γύρω από το δυστύχημα των Τεμπών «Απαντήστε αν δώσατε εντολή να πάνε 300 κυβικά υλικό του δυστυχήματος σε ιδιωτικό χώρο – Ο κ. Καραμανλής δεν τολμά να ακολουθήσει το παράδειγμα Σπίρτζη που ζητά προανακριτική επιτροπή»

Για «συγκλονιστικές καταγγελίες, που θέτουν νέα γιγαντιαία ερωτήματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. γύρω από το έγκλημα των Τεμπών», χαρακτήρισε ο Νίκος Παππάς όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεταφορά χώματος, που προερχόταν από το σημείο της τραγωδίας και χαρακτηρίστηκε «άχρηστο», σε ιδιωτικό οικόπεδο και όχι στο Κουλούρι μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία.

«Θέλουμε από επίσημα κυβερνητική χείλη μία απάντηση για το αν αυτό συνέβη, για το αν ο κ. Παπαγεωργίου έδινε εντολές στον συγκεκριμένο εργολάβο και αν έχουν αλλοιωθεί στοιχεία και πειστήρια σε τέτοια έκταση και όγκο λίγα εικοσιτετράωρα μετά το δυστύχημα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για να συμπληρώσει: «Αυτή τη στιγμή, επανατοποθετείται η συμπεριφορά της κυβέρνησης συνολικά. Αν δεν το διαψεύσετε μιλάμε για άλλου μεγέθους πρόβλημα».

Ο ίδιος, αφού μίλησε για τη «χθεσινή εκκωφαντική, προσβλητική, υβριστική απουσία του κ. Μητσοτάκη από τη συζήτηση για τα Τέμπη», επεσήμανε ότι «ο Χρήστος Σπίρτζης, που έχει δεχθεί ανοίκειες, άθλιες επιθέσεις, ζητά από μόνος του τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αν στοιχειωδώς θέλετε να λάμψει η αλήθεια, πείτε στον κ. Καραμανλή να πράξει το ίδιο αν έχει τα κότσια. Αλλά δεν τα έχει. Ούτε στη Βουλή εμφανίστηκε εχθές, ούτε στα ΜΜΕ όταν ήταν φλέγον το θέμα».


πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top