GuidePedia

0


Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι υπογραφές πολιτών στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού με το οποίο ζητείται η έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει με τέτοιο αριθμό υπογραφών κι ας είναι μια κυβέρνηση που εμπράκτως αυτή τη περίοδο δείχνει την ασέβεια της προς το Σύνταγμα.

Τι ορίζει το Σύνταγμα

Συγκεκριμένα, βάση του άρθρου 73 του Συντάγματος: «Με υπογραφή πεντακοσίων χιλιάδων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, μπορούν να κατατίθενται έως δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή, οι οποίες με απόφαση του Προέδρου της παραπέμπονται στην οικεία κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και εν συνεχεία εισάγονται υποχρεωτικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Οι προτάσεις νόμων του προηγούμενου εδαφίου δεν μπορεί να αφορούν θέματα δημοσιονομικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας. Νόμος ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της παρούσας παραγράφου».

Η νέα αυτή εξέλιξη, ένα χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη, φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Θα σεβαστεί όσα ορίζει το Σύνταγμα; Θα περιφρονήσει τη βούληση ενός αυθεντικού κινήματος πολιτών; Και ποια θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων στη Βουλή, καθώς πλέον εγείρεται μείζον πολιτικό ζήτημα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top