GuidePedia

0


Στο Κάιρο για να προωθήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επικείμενη χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Rafah, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι καθώς έχουν καταφύγει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας προκειμένου γλιτώσουν από τα πυρά του IDF… και από τον θάνατο.
Παρά τους φόβους που διατυπώνονται για ένα ακόμα μεγαλύτερο κύκλο αιματοχυσίας - σαν να μην φτάνουν οι περισσότεροι από 27.500 νεκροί, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι – ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε πως όσο ο ισραηλινός στρατός στρέφεται προς τη Rafah τόσο τρέπεται σε φυγή η ηγεσία της Hamas.
Μέσα σε αυτό το κλίμα γενικευμένης αστάθειας που συντηρείται από τις επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Houthis στην Υεμένη αλλά και την πολεμική ρητορική μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken θα βρεθεί σήμερα στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της πέμπτης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα σε μια προσπάθεια να προωθήσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Επόμενος στόχος η Rafah

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στον παλαιστινιακό πληθυσμό για την επικείμενη χερσαία επίθεση των Ισραηλινών στη Rafah, την πόλη που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο, είναι η ελπίδα ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken… να προλάβει να «κλείσει» μια συμφωνία για εκεχειρία.
O Blinken, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σήμερα στο Κάιρο, συναντήθηκε χθες Δευτέρα 5/2 με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Mohammed bin Salman, με τον οποίο και επισήμαναν την ανάγκη για ένα μόνιμο τέλος στην κρίση της Γάζας.
Στη Rafah έχουν στηθεί αυτοσχέδιοι καταυλισμοί, όπου εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, από τις βορειότερες περιοχές.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για τους κινδύνους που ενέχει μια εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή, προειδοποιώντας πως σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρξει «μια πραγματική καταστροφή».

Εκκενώσεις περιοχών σε Khan Yunis και στην πόλη της Γάζας

Αλλά δεν είναι μόνο η Rafah, καθώς εκκενώσεις περιοχών καταγράφονται επίσης σε Khan Yunis αλλά και στην κεντρική Γάζα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant υποστήριξε πως πολύ σύντομα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών θα επιτύχουν τους στόχους τους και πως τα ισραηλινά στρατεύματα θα προωθηθούν προς τη Rafah, η οποία όπως είπε, αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο της Hamas.
Πάντως, οι Ισραηλινοί διέταξαν Παλαιστίνιους να εκκενώσουν περιοχές τόσο στην Khan Yunis όσο και στα δυτικά προάστια της πόλης της Γάζας, στα βόρεια, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο σε πόσους άμαχους, μπορεί να έχει φτάσει το μήνυμα της διαταγής δεδομένου ότι δεν υπάρχει Ίντερνετ και τηλεπικοινωνίες.

Διαψεύδει η Hamas: Επιχειρούμε παντού

Ωστόσο, η Hamas υποστηρίζει πως μαχητές της επιχειρούν σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.
Σε δηλώσεις του ο Husam Badran, εκπρόσωπος της Hamas με έδρα το Κατάρ, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Gallant, λέγοντας ότι η τοποθέτηση του ήταν μια προσπάθεια να ανυψωθεί το ηθικό των Ισραηλινών στρατιωτών.
Όπως είπε, οι μαχητές της Hamas «εξακολουθούν να επιχειρούν σε όλες τις περιοχές» της Γάζας.

Καμία συμφωνία για εκεχειρία

Παρά τις προσπάθειες να υπάρξει μια εκεχειρία και μια νέα απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία.
Η συμφωνία που κατέθεσαν Αίγυπτος και Κατάρ, περιμένει ακόμα την τελική απάντηση της Hamas, η οποία ζητά περισσότερες εγγυήσεις που θα μπορούν να φέρουν μια μόνιμη εκεχειρία.
Από την πλευρά του ο Blinken θα επιδιώξει στις συνομιλίες που θα έχει, να προωθήσει τα σχέδια των ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα της εκεχειρίας, σχετικά με την ανοικοδόμηση της Γάζας και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους καθώς και την ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών κρατών με το Ισραήλ.

Μέχρι την τελική νίκη λέει ο Netanyahu

Σε κάθε περίπτωση το Ισραήλ δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες των Αμερικάνων, πόσο μάλλον το σχέδιο τους για το τι μέλλει γενέσθαι στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu υπογράμμισε πως οι ισραηλινές δυνάμεις έως σήμερα έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει περισσότερους από τους μισούς μαχητές της Hamas, τονίζοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελική νίκη.
Αλλά και αυτές τις δηλώσεις διέψευσε η Hamas, η οποία έκανε λόγο για… παραισθήσεις όσον αφορά τις νίκες των Ισραηλινών.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η νέα συμφωνία που περιμένει την απάντηση της Hamas και του Ισραήλ προβλέπει μια ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων, την αποφυλάκιση 200 ως 300 Παλαιστίνιων κρατούμενων και σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 ως 40 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς και την είσοδο καθημερινά στη Γάζα 200 ως 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια.
Πληροφορίες από το Al Jazeera αναφέρουν πως ισραηλινά πλοία έπληξαν ανθρωπιστικό κομβόι της UNRWA που κινούνταν προς τη βόρεια Γάζα.
Από το χτύπημα αυτό, δεν τραυματίστηκε κανείς, όπως αναφέρουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι άνθρωποι που φθάνουν στη Rafah δεν έχουν παρά 1,5 ως 2 λίτρα νερό την ημέρα για να πιουν, να μαγειρέψουν και να πλυθούν.

Νέες επιθέσεις ΗΠΑ κατά Houthis

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως χθες Δευτέρα στις 15:30 (14:30 ώρα Ελλάδας) έπληξε, «σε νόμιμη άμυνα», δυο drones επιφανείας (USVs) των ανταρτών Houthis στην Υεμένη.
«Τα δύο drones, φορτωμένα εκρηκτικά, εντοπίστηκαν (...) σε περιοχές της Υεμένης ελεγχόμενες από τους Houthis και κρίθηκε πως ήγειραν άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή» ανέφερε σε ανακοίνωση του στο X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM)
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις τους στην Υεμένη και στα ανοικτά της εμπόλεμης χώρας προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να προστατεύσουν τα εμπορικά πλοία που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, Grant Shapps είπε στο κοινοβούλιο ότι οι αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών έχουν εξαντλήσει την ικανότητα των Houthis να στοχεύουν στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά η απειλή, όπως υποστηρίξει, «δεν έχει εξουδετερωθεί πλήρως».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top