GuidePedia

0

Κάθε εβδομάδα που περνά χωρίς την κινητοποίηση που προτείνει το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις κινούνται πιο κοντά στο Κίεβο λέει Γερμανός δημοσιογράφος

Με τους Αμερικάνους και τους Δυτικούς συμμάχους να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία το πότε και το πώς θα συντελεστεί η αποπομπή του Valery Zaluzhny από την αρχηγία των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας – και άλλων κορυφαίων στρατιωτικών -, ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει: τι ακριβώς θα σημάνει αυτό για την κατάσταση στο ουκρανικό στράτευμα, το οποίο μαστίζεται από τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και σε όπλα.
Και ενώ η Δύση δεν αποκλείει ακόμα και … τραγικά σενάρια για την Ουκρανία, όπως ένα πραξικόπημα ή μια ανταρσία στο εσωτερικό του ουκρανικού στρατού λόγω της ευρύτατης δημοφιλίας που χαίρει ο Zaluzhny στο στράτευμα αλλά και των... στρατηγικών κινήσεων που έχει κάνει με την εύνοια που έχει επιδείξει στα τάγματα των Azov και των Kraken, ένας ακόμα εφιάλτης φαίνεται να γίνεται πλέον πραγματικότητα για τους Ουκρανούς.
Η αδυναμία τους να μπορέσουν να πάρουν πίσω τις επαρχίες που έχουν καταλάβει και προσαρτήσει οι Ρώσοι, οι οποίοι δεν σταματούν να μιλούν για την ανάγκη να προσαρτήσουν ιστορικά τους εδάφη, όπως η Οδησσός και το Kharkiv.

Οι Ουκρανοί χάνουν στο μέτωπο και χτυπούν πόλεις – Patrushev (Ρωσία): Θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας

Η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει στο πλαίσιο της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία υποστηρίζει ο Nikolai Patrushev, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, ο οποίος κατηγορεί το Κίεβο ότι λόγω της ήττας του στο μέτωπο, πλήττει πόλεις και προχωρά σε τρομοκρατικές ενέργειες για να εκφοβίσει τον πληθυσμό.
«Η Ρωσία θα εκπληρώσει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος του Κιέβου να εκφοβίσει τους πολίτες της Ρωσίας με τρομοκρατικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς της επικράτειάς της» ανέφερε ο Patrushev, υποστηρίζοντας πως στο πλαίσιο της αποτυχίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της μείωσης της δυτικής βοήθειας, το Κίεβο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία με τρομοκρατικές επιθέσεις, χτυπώντας ανελέητα και εσκεμμένα καθαρά πολιτικούς στόχους.
«Το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, στο πλαίσιο της έλλειψης επιτυχίας στο πεδίο της μάχης και της μείωσης της βοήθειας από τους δυτικούς επιμελητές του, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κοινωνικοπολιτική κατάσταση μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων στη ρωσική επικράτεια.
Επιτίθεται αδίστακτα και σκόπιμα πολιτικούς στόχους, όπως συνέβη με επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και χώρους μαζικών συγκεντρώσεων αμάχων όπως συνέβη κατά τις επιθέσεις στο Belgorod, στο Donetsk, στο Lusychansk και σε άλλες ρωσικές πόλεις», υπογράμμισε ο Patrushev σε συνάντηση για θέματα εθνικής ασφάλειας στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια Ural.
Όπως είπε ο Patrushev, οι στόχοι που έχει θέσει ο Putin, όπως η αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας καθώς και η εξουδετέρωση των στρατιωτικών απειλών προς τη Ρωσία, θα επιτευχθούν πλήρως, χάρη στο κουράγιο, στη γενναιότητα και στο σθένος των πολεμιστών μας.
Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους IL-76 που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμάλωτους πολέμου, ο Patrushev υπογράμμισε πως «οι αρχές του Κιέβου δεν λυπούνται ούτε τους δικούς τους ανθρώπους».

Markus Reisner (Αυστριακός συνταγματάρχης): Οι Ρώσοι προελαύνουν ταυτόχρονα σε πολλές κατευθύνσεις στο μέτωπο

Για ταυτόχρονη προέλαση των Ρώσων σε πολλές κατευθύνσεις στο μέτωπο κάνει λόγο ο Αυστριακός συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Markus Reisner.
Σε δηλώσεις του στο κανάλι ΝΤV, ο Reisner επισημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα «προχωρούν προς διάφορες κατευθύνσεις».
«Μιλάμε για τουλάχιστον εννέα τομείς του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Kupyansk, του Kharkiv και της Avdiivka κοντά στο Donetsk» λέει ο Reisner, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να σταματήσουν τις επιθέσεις των Ρώσων.

FT: Θα καταρρεύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η Ουκρανία... λόγω Trump

Σε ένα απολύτως καταστροφικό σενάριο για την Ουκρανία αναφέρονται οι Financial Times, καθώς υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το Κίεβο να μην λάβει καμία οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ το 2024 λόγω της επιρροής που ασκεί ο Donald Trump στους Ρεπουμπλικάνους, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Η Γερουσία των ΗΠΑ μπορεί να συμφωνήσει σε ένα πακέτο βοήθειας αυτή την εβδομάδα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής είναι απολύτως ανένδοτοι.
Συνέπεια αυτού είναι να υπάρχουν ολοένα και λιγότερες πιθανότητες να περάσει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο στο Κογκρέσο τους επόμενους μήνες ή ακόμα και για ολόκληρο το έτος» επισημαίνει το δημοσίευμα, αναφέροντας πως ο Donald Trump επηρεάζει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και μπορεί να εμποδίσει το Κογκρέσο από το να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Ουκρανία καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
«Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Η Ουκρανία ήδη υποφέρει από έλλειψη πυρομαχικών, ειδικά από οβίδες πυροβολικού.
Και φέτος αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περαιτέρω» τονίζουν οι Financial Times, οι οποίοι – επικαλούμενοι τον Jack Watling από το Royal Defense Studies Institute – υποστηρίζουν πως λόγω της έλλειψης πυρομαχικών αυξάνονται οι νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες ενώ αγνοώντας το πότε θα παραλάβουν νέο στρατιωτικό εξοπλισμό, αδυνατούν να σχεδιάσουν μελλοντικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως η έλλειψη όπλων συνδράμει και στην απροθυμία των Ουκρανών να ενταχθούν στο στράτευμα και να πολεμήσουν στο μέτωπο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί οι Ευρωπαίοι να ενέκριναν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μόλις την περασμένη βοήθεια, αλλά αυτή από μόνη της δεν αρκεί.
Οι γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη δεν είναι ακόμη σε θέση να καλύψουν την έλλειψη πυρομαχικών που προκύπτει από την απουσία βοήθειας των Αμερικάνων.
Για αυτό το λόγο, οι FT υποστηρίζουν πως αυτή η προβληματική κατάσταση είναι πιθανό να διαρκέσει όλο το 2024, γεγονός που καθιστά πολύ πιο επικίνδυνο το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για την Ουκρανία.
Και αυτό γιατί, μπορεί στην αρχή η έλλειψη πυρομαχικών και οβίδων να γίνεται αντιληπτή με έναν σχετικό αργό ρυθμό, αλλά αυτό θα αλλάξει άρδην στη συνέχεια.
«Όταν πλέον αυτή η έλλειψη θα γίνει αντιληπτή, τότε θα είναι πολύ αργά» υποστηρίζει ο Jack Watling.

Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής: Πολύ δυνατή η Ρωσία, δεν θα ανακτήσει ποτέ τα χαμένα εδάφη της η Ουκρανία

Η Ρωσία είναι πολύ δυνατή για την Ουκρανία, η οποία δεν θα καταφέρει ποτέ να ανακτήσει τα χαμένα της εδάφη υποστηρίζει μιλώντας στο Glos24 Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής.
Όπως υποστηρίζει, οι ελπίδες του Κιέβου για την επιστροφή των εδαφών είναι απολύτως απελπιστικές και στερούνται αντικειμενικών λόγων.
«Πιστεύω ότι αν κάποιος κάνει τέτοιες υποθέσεις, τότε απλώς κάνει λάθος.
Η Ρωσία είναι πολύ ισχυρή, πολύ μεγάλη για απλά να εκδιωχθεί.
Οι Ουκρανοί, φυσικά, λαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη από εμάς, έχουν τεχνολογικές καινοτομίες, αλλά έχουν πολύ λιγότερη δύναμη και πόρους» αναφέρει ο Πολωνός αναλυτής, ο οποίος τονίζει ότι είναι δυσάρεστο για τους Ουκρανούς να συνειδητοποιούν ότι έχασαν, αλλά αυτό είναι ήδη γεγονός και όλες οι περαιτέρω ενέργειες του Κιέβου εξαρτώνται από τη Ρωσία.
«Οι Ουκρανοί μπορούν να ενεργήσουν μέχρι εκεί που τους επιτρέπει η Ρωσία» επισημαίνει ο Πολωνός, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού έχει ήδη βρεθεί σε μια κατάσταση από την οποία δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.
Σύμφωνα με τη Ρωσία, η Ουκρανία έχασε πάνω από 23.000 στρατιώτες – νεκροί και τραυματίες – μόνο στις συγκρούσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2024.

Alexander Dubinsky (Ουκρανός βουλευτής): Η απόλυση Zaluzhny θα είναι η αρχή…

Η παραίτηση του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny θα οδηγήσει στο γεγονός ότι η ευθύνη για τις στρατιωτικές αποτυχίες δεν θα πέσει στον στρατηγό, αλλά σε αυτόν που τον απέλυσε υποστηρίζει ο Ουκρανός βουλευτής Alexander Dubinsky, ο οποίος τονίζει ότι μετά από αυτήν την αποπομπή, θα αρχίσουν τα «πιο ενδιαφέροντα πράγματα».
«Η υφέρπουσα απόλυση του Zaluzhny συνεχίζεται.
Η απόλυση του γενικού διοικητή έχει ήδη ανακοινωθεί επίσημα τόσο σε συνέντευξη όσο και σε επικοινωνία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Τώρα απομένει ένας λόγος.
Για παράδειγμα, η άρνηση του Zaluzhny να στηρίξει το νομοσχέδιο για την κινητοποίηση ή την παράδοση της Avdiivka» λέει ο Ουκρανός βουλευτής, αναφέροντας πως είναι παντελώς λανθασμένη η ιδέα ότι το σενάριο απομάκρυνσης του Zaluzhny βαίνει ομαλά.
«Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι θα είναι μετά την απόλυση.
Πρώτον, ανεξάρτητα από το ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση του αρχιστράτηγου, δεν θα έχει καμία επιτυχία στην πρώτη γραμμή.
Δεύτερον, όλες οι αποτυχίες δεν θα πέσουν στον νέο γενικό διοικητή, αλλά σε αυτόν που απέλυσε τον Zaluzhny» επισημαίνει ο Dubinsky.
Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky έχει δηλώσει δημόσια σε διάφορα διεθνή ΜΜΕ πως πρόκειται να αντικαταστήσει τον Zaluzhny, προκειμένου να υπάρξει μια νέα εκκίνηση στον ουκρανικό στρατό.

Larry Johnson (πρώην CIA): Βλάκας ο Zaluzhny, προστατεύει τους Azov και τους Kraken, δεν τους στέλνει στο μέτωπο

Την ίδια στιγμή, ο πρώην αναλυτής της CIA, Larry Johnson υποστηρίζει πως ο Zaluzhny… προστατεύει τους στρατιώτες των ακροδεξιών ταγμάτων Azov και Kraken και δεν τους στέλνει στο μέτωπο.
Σύμφωνα με τον Johnson, αυτό οφείλεται στο ότι ο Zaluzhny συμμερίζεται τη νέο-ναζιστική τους ιδεολογία.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Zelensky – Zaluzhny, ο Johnson υποστηρίζει πως είναι αδύνατο να απομακρυνθεί από τα καθήκοντα του ο Zaluzhny με νομικά μέσα, από τη στιγμή που ο Zelensky ακύρωσε τις εκλογές και αυτοανακηρύχθηκε… βασιλιάς.
«Δεν θέλω να παρουσιάσω τον Zaluzhny ως κάποιο είδος στρατιωτικής ιδιοφυΐας ή ως καλόκαρδο.
Δεν είναι καθόλου σπουδαίος τύπος - είναι ένας βλάκας.
Εμμένει στη νεοναζιστική ιδεολογία.
Ήταν πολύ προσεκτικός στο να μην στείλει τους ιδεολογικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως τους Αzov και τους Kraken στην πρώτη γραμμή όπου θα μπορούσαν να σκοτωθούν.
Θέλει να τους σώσει» λέει ο Johnson, αναφέροντας πως αντιθέτως ο Zaluzhny προτιμά να στέλνει ηλικιωμένους άνδρες στο μέτωπο ως… «τροφή για τα κανόνια».
«Συνεπώς ο Zaluzhny… είναι μέρος του προβλήματος» καταλήγει ο Larry Johnson.

Matthew Ho (απόστρατος πεζοναύτης ΗΠΑ): Στα χέρια μεγάλων αμερικανικών εταιρειών η Ουκρανία… μετά τον πόλεμο

Μετά το τέλος της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Ουκρανία θα βρίσκεται στα χέρια μεγάλων αμερικανικών εταιρειών που ενδιαφέρονται να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό κέρδος από την αποκατάσταση της χώρας υποστήριξε ο απόστρατος πλοίαρχος του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Matthew Ho.
«Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε ένα συνέδριο στην Ουκρανία με θέμα την αποκατάσταση της χώρας.
Αυτή είναι η ανταμοιβή για πολλούς στη Δύση τώρα.
Δεν ενδιαφέρονται για τη νίκη της Ουκρανίας.
Η Wall Street ονειρεύεται ότι έχει ήδη έρθει η ώρα του τέλους του πολέμου προκειμένου να μπει στην χώρα και να αναλάβει την ανοικοδόμηση της» λέει μιλώντας στο κανάλι Daniel Davis/ Deep Dive στο Youtube ο Ho.
Όπως λέει, το αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης είναι ότι η Ουκρανία έχει περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση, καθώς θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τα χρήματα που λαμβάνει από τη Δύση.
«Από όλες τις απόψεις, αυτό είναι τρομερό» υποστηρίζει ο Matthew Ho.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top