GuidePedia

0


Αν ο Νετανιάχου αποπειραθεί να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, οι πιθανότητες επέκτασης του πολέμου στη Μ. Ανατολή θα αυξηθούν δραματικά

Είναι γεγονός ότι ο παρατεινόμενος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος προκαλεί καθημερινά ανθρώπινες απώλειες ,σε γυναικόπαιδα και αμάχους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εξάπλωσής του σε γειτονικές χώρες της Μ.Ανατολής.

Η κατάσταση στη Μ.Ανατολή

Ήδη οι αντάρτες Χούτι οι οποίοι είναι σύμμαχοι της Χαμάς, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στο Παγκόσμιο εμπόριο, πλήττοντας με πυραύλους και drones πλοία στον κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά θάλασσα, ενώ Αμερικανικές βάσεις σε Συρία-Ιορδανία-Ιράκ έχουν γίνει στόχος drones και πυραύλων φιλο-ιρανικών οργανώσεων.

Αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απαντήσουν στα παραπάνω με λελογισμένες αεροπορικές επιθέσεις, διευκρινίζοντας ότι αυτές έχουν αμυντικό χαρακτήρα και πως δεν επιθυμούν να εμπλακουν σε πολεμική σύρραξη στη Μ.Ανατολή κατά του Ιράν.
H Αίγυπτος απειλεί να αναστείλει τη Συνθήκη Ειρήνης με το Ισραήλ

Τώρα στο "χορό" φαίνεται να μπαίνει και η Αίγυπτος, η οποία σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ "απειλεί να αναστείλει τη Συνθήκη Ειρήνης με το Ισραήλ", επισημαίνοντας:

"Το Κάιρο απείλησε να αναστείλει την ειρηνευτική του συνθήκη με το Ισραήλ εάν οι άμαχοι στη Γάζα απομακρυνθούν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με αναφορές στις 5 Φεβρουαρίου. «Αν έστω και ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας περάσει από εκεί», φέρεται να είπαν στο Ισραήλ Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, «η ειρηνευτική συμφωνία θα ακυρωθεί».

Η προειδοποίηση του Καΐρου έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι το Ισραήλ θα «ολοκληρώσει την αποστολή» στην πόλη Khan Younis στη νότια Γάζα και «θα συνεχίσει στη Ράφα» στα αιγυπτιακά σύνορα ,ένα από τα τελευταία εναπομείναντα προπύργια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δηλώσεις του Gallant πυροδότησε φόβους στο Κάιρο για την τύχη περισσότερων από 1 εκατομμυρίου εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας που βρίσκονται επί του παρόντος καταφύγιο στη Ράφα.

Ανάλυση εμπειρογνωμόνων

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την αιγυπτιακή υποψία ή ευρύτερη αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις του Ισραήλ απέναντι στη Γάζα. Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να προσαρτήσει τη Λωρίδα της Γάζας. Η τρέχουσα χερσαία επίθεση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ στην πλευρά των συνόρων. Μια μη τρομοκρατική οντότητα που ηγείται μιας μελλοντικής Γάζας θα ωφελούσε την Αίγυπτο σε πολλαπλά μέτωπα, θα βελτίωνε την ασφάλεια της Αιγύπτου και θα παρείχε άφθονες ευκαιρίες για ενισχυμένο εμπόριο».,είπε ο Haisam Hassanein, FDD Adjunct Fellow

«Το Ισραήλ θα πρέπει να συνεχίσει να επιδιώκει τους δύο πρωταρχικούς στόχους αυτού του πολέμου, να διαλύσει τη Χαμάς και να πάρει πίσω τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα. Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός εάν ο Ισραηλινός Στρατός εγκαταστήσει τον έλεγχο ασφαλείας της Ράφα και δεν εξασφαλίσει τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου», είπε η Enia Krivine, Ανώτερη Διευθύντρια του Προγράμματος του Ισραήλ και του Δικτύου Εθνικής Ασφάλειας του FDD
Η Αίγυπτος αρνείται να δεχθεί τους κατοίκους της Γάζας

Ο πληθυσμός της Ράφα έχει πενταπλασιαστεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την αντεπίθεσή του κατά της Χαμάς στη Γάζα. Περίπου οι μισοί από τους 2,2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας βρίσκονται τώρα στη Ράφα «ζώντας σε αυτοσχέδιες κατασκευές, σκηνές ή σε ύπαιθρο», σημείωσε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) την 1η Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του OCHA Jens Laerke εξέφρασε «φόβο για το τι θα ακολουθήσει» καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τις επιχειρήσεις στη Ράφα.

Παρά τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανησυχίες, η Αίγυπτος έχει δεχτεί μόνο έναν περιορισμένο αριθμό κατόχων ξένων διαβατηρίων και τραυματιών αμάχων από τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sissi δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι η Αίγυπτος δεν θα απορροφήσει εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας επειδή «είναι σημαντικό για τη Γάζα οι άνθρωποι να μείνουν σταθεροί και να ζούν στη γη τους».

Όλα κρέμονται σε μια κλωστή στη Μ.Ανατολή

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν μέσω του ΥΠΕΞ Μπλίνκεν φοβούμενος περαιτέρω ανάφλεξη στη Μ.Ανατολή, έχει προσπαθήσει μάταια να πείσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, να πάρει πίσω τους ομήρους από την Χαμάς και να προχωρήσει τις διαδικασίες για την αναγνώριση Παλαισιτινιακού κράτους.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα , μέχρι να εξοντώσει πλήρως τη Χαμάς, ενώ κατά την εκτίμησή μας σκοπεύει στη συνέχεια να εισβάλλει στο Νότιο Λίβανο, με στόχο την εξόντωση της Χεζμπολάχ.

Η κατάσταση στη Μ.Ανατολή φαίνεται να κρέμεται σε μια κλωστή, αφού αν όντως ο Νετανιάχου εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, τότε οι πιθανότητες επέκτασης του πολέμου θα αυξηθούν δραματικά.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top