GuidePedia

0


Το σχέδιο της Ρωσίας.  Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 200 χλμ, κατάληψη Kharkiv, Οδησσού και εδραίωση εδαφών στην γραμμή Slovyansk-Kramatorsk - Ναι ΕΕ σε βοήθεια 50 δισ στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα τελειώσει την Ουκρανία, ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος μίλησε για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που σημαίνει έως 200 χιλιόμετρα βάθος στα δυτικά ή και περισσότερο…
Επίσης οι ρώσοι θα επιτεθούν στο Kharkiv και στην Οδησσό ενώ πρέπει να καταλάβουν και την γραμμή Slovyansk-Kramatorsk…
Και ενώ η αντεπίθεση των Ουκρανών απέτυχε παταγωδώς ο Kirill Budanov επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών τόνισε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει νέα αντεπίθεση την Άνοιξη 2024…
Ωστόσο η Ουκρανία έχασε 10 Ταξιαρχίες τις πιο καλά εκπαιδευμένες, οπότε οι νεοσύλλεκτοι απλά θα αντικρύσουν νωρίτερα τον… δημιουργό τους.
Ένας Γερμανός στρατηγός σε παράκρουση ανέφερε ότι η Ουκρανία πρέπει να χτυπήσει εδάφη της Ρωσίας…
Την ίδια στιγμή το γραφείο του Zelensky αποκαλεί τον Valery Zaluzhny απλά υφιστάμενο του Προέδρου… ωστόσο υπάρχουν φήμες που αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι επικεφαλής του στρατεύματος απείλησαν ότι θα παραιτηθούν εάν ο Zelensky απολύσει τον αρχιστράτηγο.

Το σχέδιο της Ρωσίας – Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 200 χλμ, κατάληψη Kharkiv, Οδησσού και εδραίωση εδαφών στην γραμμή Slovyansk-Kramatorsk

Η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην Ουκρανία τουλάχιστον 200 χιλιομέτρων δυτικά των εδαφών που έχει ήδη καταλάβει…
Επίσης η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει τις πόλεις Mykolaiv και Οδησσό για να εξαλείψει την απειλή των ουκρανικών επιδρομών μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσικής Κριμαίας και ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν τη γραμμή Slovyansk-Kramatorsk στην Περιφέρεια Donetsk.
To Slovyansk θα μπορούσε να αποτελέσει «την μοίρα μιας αιώνιας πόλης πρώτης γραμμής».
Επίσης η πόλη του Kharkiv πρέπει να περάσει στα ρωσικά χέρια ώστε να ολοκληρωθεί το πλέγμα της περιθωριοποίησης της Ουκρανίας ως ένα μικρό κράτος χωρίς πρόσβαση στην θάλασσα...

Οι Ουκρανοί χτύπησαν το αεροδρόμιο Belbek στην Κριμαία – Οι ρώσοι κατέρριψαν 20 πυραύλους Storm Shadow

Ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν ρωσικούς στόχους κοντά στο αεροδρόμιο Belbek στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας στις 31 Ιανουαρίου.
Ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk ενίσχυσε το γεωγραφικό υλικό στις 31 Ιανουαρίου που δείχνει μια ουκρανική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο Belbek
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτισαν 20 ουκρανικούς πυραύλους Storm Shadow, 17 σύμφωνα με πληροφορίες προς την Σεβαστούπολη και τρεις σύμφωνα με πληροφορίες σε άλλα σημεία πάνω από την Κριμαία.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι θραύσματα πυραύλων έπεσαν στη Lyubimivka (βορειοδυτικά της Σεβαστούπολης) και ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Mikhail Razvozhaev ισχυρίστηκε ότι θραύσματα πυραύλων κατέστρεψαν κτίρια κατά μήκος της οδού Fedorivska και της ένωσης κήπου «Ust-Belbek», αμφότερα στην περιοχή του αεροδρομίου Belbek.
Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ Storm Shadow στις επιθέσεις.
Οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευσαν πρόσφατα επανειλημμένα το αεροδρόμιο Saky (βόρεια της Σεβαστούπολης) ως μέρος μιας εκστρατείας κρούσης εναντίον ρωσικών στόχων στην Κριμαία.

Συμφωνία Ευρωπαίων: Ναι στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια στην Ουκρανία

Σε συμφωνία για την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Τη συμφωνία γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
«Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Χ ο Michel.
Μάλιστα ο Charles Michel επισημαίνει ότι και οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην παροχή βοήθειας, κάτι που σημαίνει ότι ... συμφώνησε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban, ο οποίος διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις.
Όπως είπε ο Michel, με αυτήν την απόφαση της, η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς οι Ευρωπαίοι, όπως είπε, γνωρίζουν τι διακυβεύεται.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία προβλέπει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει μια συζήτηση σε ετήσια βάση για τη βοήθεια στην Ουκρανία και εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια, το Συμβούλιο θα καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει πρόταση σχετικά με την επανεξέταση της βοήθειας προς το Κίεβο, επί της οποίας θα απαιτηθεί νέα ψηφοφορία για την έγκριση της.

Περισσότερα χρήματα ζητά ο Zelensky

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky παρενέβη μέσω video στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Όπως αναμενόταν, ο Zelensky ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.
«Δυστυχώς, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για παροχή στην Ουκρανία με 1 εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού έχει καθυστερήσει.
Αυτό είναι ακόμη ένα μήνυμα ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού στον οποίο η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει».
Ο Zelensky είπε επίσης ότι μετά την έγκριση του προγράμματος οικονομικής στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο καλύπτει μία περίοδο τεσσάρων ετών, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εγκρίνει πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο, αυτή τη φορά μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης, το οποίο παρέχει κυρίως κεφάλαια για στρατιωτική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης των στρατιωτών.

Ρωσία: Η Ευρώπη που έχει προβλήματα φορτώνεται στους ώμους της τα οικονομικά βάρη του Zelensky

Το Κίεβο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, όπως και οι δυτικές χώρες, με τους Ευρωπαίους να αναλαμβάνουν το βάρος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σχολιάζοντας τη βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν σύνοδο συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου ενέκριναν βοήθεια 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο για τέσσερα χρόνια.
«Φυσικά, παρακολουθούμε όλες τις πληροφορίες.
Κατανοούμε ότι το Κίεβο συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα και πως η συλλογική Δύση αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα.
Εδώ, είναι πλέον προφανές ότι θα υπάρξει μια διαδικασία προσπάθειας μετατόπισης του οικονομικού βάρους», σημείωσε ο Peskov.

Wall Street Journal: Οι Ευρωπαίοι φοβούνται σύγκρουση με τη Ρωσία - Για αυτό πιέζουν τον Orban

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται έναν πόλεμο με τη Ρωσία, εάν κερδίσει στην Ουκρανία και για αυτό πιέζουν την Ουγγαρία προκειμένου να την πείσουν να μην εμποδίσει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο, προκειμένου αυτό να συνεχίσει να πολεμά τον ρωσικό στρατό.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, τη στιγμή πάντως που οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να έχουν καταφέρει να πείσουν την Ουγγαρία να αλλάξει στάση και ενώ απομένουν μόλις μερικές ώρες από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Σύμφωνα με την WSJ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν να στερήσουν την Ουγγαρία από το δικαίωμα ψήφου σε ορισμένα ζητήματα και να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της Βουδαπέστης εάν δεν εγκρίνει τη διάθεση των 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο, καθώς όπως αναφέρεται, φοβούνται ότι μπορεί να απειληθεί η ασφάλεια τους λόγω της Ρωσίας.
Μάλιστα το δημοσίευμα επικαλείται και την ομιλία του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron προς τον γαλλικό στρατό στις 19 Ιανουαρίου, όταν και υποστήριξε πως μια νίκη της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σήμαινε το τέλος της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος έκανε λόγο για πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στα επόμενα 5 με 8 χρόνια.
Ο Orban αρνείται να συναινέσει στην χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και αντιπροτείνει παροχή χρημάτων σε ετήσια βάση προκειμένου να ελέγχονται αυστηρά τα κονδύλια που κατευθύνονται στο Κίεβο.

Προειδοποίηση Borrell: Η ΕΕ να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία, διαφορετικά θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα

Την ανάγκη η ΕΕ όχι μόνο να συμφωνήσει το συντομότερο δυνατό για την οικονομική βοήθεια αλλά και να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν υψηλότερο τίμημα.
«Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε την Ουκρανία.
Διαφορετικά θα πληρώσουμε υψηλότερο τίμημα.
Θα πω στους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος, και θα προτείνω να αυξηθεί η βοήθεια στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Borrell, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό.
«Πρέπει να αυξήσουμε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία τον επόμενο μήνα» επισήμανε ο Borrell, τονίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό Ταμείο για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας αλλά δεν θα εμποδίσει άλλα κράτη της ΕΕ να παράσχουν τη στήριξη τους.
«Είναι άλλο να μη συμμετέχεις, και άλλο να μην παρεμβαίνεις» υπογράμμισε ο Borrell πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Jens Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ εάν κερδίσει ο Trump

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν ανησυχεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμμαχία, ακόμη και αν ο πρώην πρόεδρος Donald Trump κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο 2024.
«Είμαι βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ένας σταθερός σύμμαχος» ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg σε συνέντευξή του την Τετάρτη (31/1/2024) κατά τη διάρκεια της ημερήσιας επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
O Stoltenberg δήλωσε ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας και ο επανεξοπλισμός του ΝΑΤΟ - ζητήματα που είναι άρρηκτα αλληλένδετα – βοηθούν τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό και δημιουργούν αμερικανικές θέσεις εργασίας.
«Δούλεψα με τον πρώην πρόεδρο Trump για τα τέσσερα χρόνια που ήταν πρόεδρος», είπε ο Stoltenberg στο Politico όταν ο πρώτος απείλησε επανειλημμένα να αποχωρήσει από τη συμμαχία καθώς διαμαρτυρόταν για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις για αμυντικές δαπάνες.
Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ επεσήμανε επίσης την παραδοσιακή διακομματική υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ στο Κογκρέσο, κάτι που είπε ότι είδε την Τρίτη (30/1) κατά τη συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς πολιτικύς στο Καπιτώλιο.
Ο Stoltenberg σημείωσε επίσης ότι η κριτική του Trump στο ΝΑΤΟ δεν στόχευε πραγματικά στη συμμαχία, αλλά σε μεμονωμένες χώρες που απέτυχαν να ανταποκριθούν στη δέσμευση του 2014 να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ
«Είναι σημαντικό να ακούσουμε», είπε, επειδή η κριτική από τον Trump «δεν είναι κριτική στο ότι το ΝΑΤΟ δεν επενδύει αρκετά στο ΝΑΤΟ».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top