GuidePedia

0


Σπύρος Λίτινας
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω , LLM στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο

Ώρες ώρες αναρωτιέμαι με αυτά που βλέπω και ακούω αν η Ελλάδα έχει ενδυθεί υπερηφάνως της λεοντή του χρήσιμου ηλίθιου στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και αναφέρομαι βεβαίως στη στάση μας στο Ουκρανικό , στην προθυμία για να μην πω λαχτάρα να αναλάβουμε τα ηνία στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και βεβαίως στον πανηγυρτζίδικο τρόπο με τον οποίο ανακοινώσουμε τα f -35 όταν η Τουρκία που υποτίθεται ότι τελούσε υπό τη δαμόκλειο σπάθη της Αμερικής , κέρδισε πολύ περισσότερα με την συμφωνία για τα F -16 αν πιστέψουμε τους στρατιωτικούς αναλυτές .

Zούμε βέβαια στην εποχή ενός ιδιότυπου μακαρθισμού στην Ελλάδα , όπου όποιος τολμήσει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στοχοποιείται ως δήθεν ρωσόφιλος ή δεν ξέρω γω τι άλλο . Και ενώ οι προτεραιότητες μας περί τα εξοπλιστικά ήταν άλλες ανακοινώθηκαν τα f-35 εκεί που δεν είχαμε λεφτά για το στόλο . Επειδή τα πράγματα στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζουν πολύ γρήγορα καλό είναι να προσέχουμε λίγο και εξηγούμαι :
1. Στο Ουκρανικό δεν τηρήσαμε καμία ισορροπία . Αρκούσε η πολιτική καταδίκη αλλά εμείς επιλέξαμε να στείλουμε και όπλα λες μας περισσεύανε . Αν σε 2 χρόνια βγει ο Τραμπ στην Αμερική ξανά πρόεδρος και τα ξαναβρεί με τον Πόυτιν , εμείς τι θα έχουμε κερδίσει σε σχέση με τη Ρωσία και την Τουρκία ;
2. Η Τουρκία όπως κι εγώ αλλά και άλλοι πολλοί έχουν πει , βαραίνει στην γεωπολιτική ζυγαριά της Αμερικής πολύ περισσότερο απ ό,τι εμείς . Για αυτόν τον λόγο καλή είναι η εξοπλιστική διπλωματία με την Αμερική αλλά ακόμα καλύτερη όταν αγοράζουμε αυτά τα όπλα που θα μας χρησιμεύσουν πραγματικά και στους αριθμούς που τα έχουμε ανάγκη .

3. Το «παιχνίδι» με την Τουρκία είναι πέρα από ουσιαστικό, και επικοινωνιακό και εξηγούμαι έτι περαιτέρω : Αν η Τουρκία στείλει φρεγάτες και ερευνητικά σκάφη στα 7 ή στα 13 ν.μ , νότια της Κρήτης με τι θα τη σταματήσουμε ? Με τα F – 35 ; Προφανώς θα πρέπει να στείλουμε δικά μας πλοία εκεί και να υψώσουμε θαλάσσιο τείχος όπως έχω περιγράψει σε άλλα άρθρα μου στο παρελθόν και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε για λόγους πολιτικούς –νομικούς – στρατιωτικούς . Στο σενάριο λοιπόν αυτό έχει μεγάλη σημασία να πας εκεί πρώτος και να εμποδίσεις με τη φυσική σου παρουσία ( πλοία ) τη διέλευση . Είναι ο αντίπαλος που θα πρέπει να κάνει στρατιωτική κίνηση πρώτος για να σπάσει τον κλοιό . Έχει σημασία , λοιπόν , στη διεθνή κοινότητα ποιος φαίνεται αμυνόμενος και ποιος επιτιθέμενος . Τα είδαμε και πρόσφατα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη .

4. Έχω ξαναπεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι τυφλόμυγες που αιωρούνται αέναα στην ατμόσφαιρα . Τα πραγματικά περιστατικά και οι δηλώσεις που τα συνοδεύουν θα υπαχθούν κάποια στιγμή σε εφαρμοστέους κανόνες δικαίου από τα διεθνή δικαστήρια .

Δυστυχώς δεν κυριαρχεί το δόγμα στην εξωτερική μας πολιτική πάνω απ όλα η Ελλάδα και η διατήρηση ισορροπιών στο διεθνές στερέωμα . Εμφανιζόμαστε όχι απλώς βασιλικότεροι του βασιλέως αλλά δουλικότεροι του δούλου . Αντί λοιπόν να στοχοποιούμαστε όσοι ασκούμε κριτική καλό είναι να αρχίσουν κάποιοι να ανησυχούν όταν τα καμπανάκια τα χτυπά ακόμα και ο Παπαχελάς που μόνο ρωσόφιλος δεν είναι. 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top