Με την Ελλάδα να μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων σε μια περιοχή που είναι στα πρόθυρα ανάφλεξης και που παραμονεύουν δυνάμεις όπως το Ιράν, αποτελεί μυστήριο γιατί να το πράξουμε αυτό.
Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά παίρνει βεβιασμένες αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική της χώρας αδιαφορώντας για τις προεκτάσεις τους.Η Ελλάδα εμφανίζεται μετά από αίτημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια ως «πρόθυμος σύμμαχος» ή για άλλους «χρήσιμος ηλίθιος» καθώς προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας για την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» κατά των Houthi.
Ουσιαστικά, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, του Νίκου Δένδια που φυσικά αποδέχτηκε το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός η Ελλάδα αναλαμβάνει την διοίκηση της επιχείρησης και μπλέκεται σε έναν πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα που δεν είναι δικός της.
Μπαίνει σε έναν νέο πόλεμο
Με την Ελλάδα να μπαίνει στο επίκεντρο των επιχειρήσεων σε μια περιοχή που είναι στα πρόθυρα ανάφλεξης και που παραμονεύουν δυνάμεις όπως το Ιράν, αποτελεί μυστήριο γιατί να το πράξουμε αυτό…
Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε τα καλά παιδιά της Μεσογείου οπότε να μας προσέξουν ακόμα καλύτερα οι ΗΠΑ; Πόσο μάλλον όταν οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ κοντά στο να εξοπλίσουν την Τουρκία με F16, δηλαδή έχουν αποφασίσει να τα βρουν με την Τουρκία και να πραγματοποιήσουν το αίτημα του Erdogan για περαιτέρω εξοπλισμούς.
Λανθασμένες κινήσεις και η Ουκρανία και το Ισραήλ
Η κίνηση αυτή της Ελλάδας είναι ένας ακόμα κρίκος σε μία σειρά λανθασμένων αποφάσεων που ξεκίνησαν από την εμπλοκή μας στον εξοπλισμό της Ουκρανίας και συνεχίστηκε με την μονομερής στήριξη της χώρας μας στο Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης και την αποστολή επιχειρησιακού πλοίου στην περιοχή. Και τώρα ολοκληρώνεται με την εμπλοκή της σε μία περιοχή που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν αμερικανοιρανικό πόλεμο με την εμπλοκή περισσότερων δυνάμεων, αφού Ρωσία και Κίνα στηρίζουν το Ιράν.
Γιατί είμαστε οι μόνοι πρόθυμοι πλην του Ην. Βασιλείου;
Και αναρωτιέται κανείς αφού και άλλες χώρες βρίσκονται στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες μετέχουν στο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε γιατί να εμπλακούμε έτι περαιτέρω σε μία τέτοια επιχείρηση και μάλιστα με δικής προτροπή; Σημειώνεται ότι πολύ νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει με μια φρεγάτα στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για ενεργοποίηση task force τόνισε ότι η χώρα μας θα συμμετέχει και εκεί.
Γεραπετρίτης-Δένδιας αποφάσισαν χωρίς ενημέρωση στα πολιτικά κόμματα
«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε κάθε ενέργεια που θα εξασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και για συμβολικούς αλλά και για λόγους ουσίας, καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον εμπορικό της στόλο», όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, εκφράζοντας το δόγμα της κυβέρνησης περί πιστού και πρόθυμου συμμάχου.
Επίσημα, η Ε.Ε έχει εκφράσει ότι αν δεν υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση από τη διώρυγα του Σουέζ θα αυξηθεί το κόστος των επιχειρήσεων και αυτό θα έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στο εμπορικό μας στόλο.
Ενώ η εξωτερική πολιτική της χώρας αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση προχωράει πάλι μονομερώς. Όπως έκανε και στην περίπτωση της Ουκρανίας όπου μάθαμε για τις αποχωρήσεις τεθωρακισμένων από τα νησιά από τον γερμανό υπουργό Εθνικής Άμυνας και από άλλους ξένους αξιωματούχους. Όπως έκανε και στο Ισραήλ που πήγε πρώτη να υποστηρίξει τον Netanayu και άφησε τον Abbas για πολύ αργότερα και σε ουδέτερο έδαφος. Υπενθυμίζεται πως οι Houthi οι αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, πραγματοποιούν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αλήθεια η ελληνική πλευρά είναι υπέρ ακόμα των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην ήδη διαλυμένη και ισοπεδωμένη Γάζα;
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Η πρόταση του Νίκου Δένδια προκάλεσε αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, ανέφερε πως «δεν φτάνει, δηλαδή, που με την αποστολή φρεγάτας στέλνει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στο “στόμα του λύκου” για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τώρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ελληνική εμπλοκή και καθιστά το λαό μας στόχο αντιποίνων».
«Ιδιαίτερα σήμερα που το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου είναι περισσότερο από ορατό, απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση και δράση για να αποτραπούν οι επικίνδυνοι κυβερνητικοί σχεδιασμοί», σημείωσε στην ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «ευθείας εμπλοκή της Ελλάδας στην πολεμική σύρραξη στην Ερυθρά Θάλασσας».
Πρόκειται, ανέφερε το κόμμα στην ανακοίνωσή του, για «αποφάσεις που βάζουν την χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες, ιδίως όταν αυτές λαμβάνονται χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και συζήτηση».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου