GuidePedia

0

O γνωστός καθηγητής Γεωπολιτικής (καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, (διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, διδάσκων επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Δρ. Κώστας Γρίβας αναφέρεται στον τρόπο και στην ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο πόλεμος. Σημειώνει ότι συνδυασμός νέων και παλαιών τεχνολογιών, τα μη επανδρωμένα κάθε τύπου και κατηγορίας, οι νέες επιχειρησιακές τακτικές που αναπτύσσονται λόγω αυτών των συνδυασμών, το μείγμα “πρωτόγονων” και φουτουριστικών μέσων και τρόπων αξιοποίησής τους, παραπέμπουν σε ένα “μετα-αποκαλυπτικό” πεδίο μάχης.

Είναι ενδεικτικό ότι πχ θαλάσσια μη επανδρωμένα (SUV) καμικάζι όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί για να πλήξουν τις μεγάλες μονάδες επιφανείας των Ρώσων. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για “πολεμική επανάσταση των ταπεινών”, ο πόλεμος αλλάζει από τα κάτω. Υπάρχει πλέον ευρεία πολλών πρόσβαση σε μεγάλων δυνατοτήτων αλλά ταυτόχρονα όχι “υπερεξελιγμένη” τεχνολογία η οποία δύναται με ασύμμετρο τρόπο να ανατρέψει μεγάλα μεγέθη και αριθμούς του αντιπάλου. Υπογραμμίζει ότι έχει έρθει η ώρα για μία δίδυμη εξοπλιστική προσπάθεια της χώρας που θα βασίζεται σε συνδυασμό “παραδοσιακών” εξοπλισμών και καινοτόμων συστημάτων (μη επανδρωμένα κλπ) όπως αυτά που επχειρούν στα σύγχρονα πολεμικά πεδία σε συνδυασμό με κλασικές πλατφόρμες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top