GuidePedia

0


Ο Ναύαρχος Αποστολάκης προειδοποιεί για την αποστρατικοποίηση των νησιών
Σε συνέντευξή που έδωσε ο Ναύαρχος εν αποστρατεία, Ευάγγελος Αποστολάκης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο "Kontra Channel" στη Κόκκινη Ζώνη με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο κάνει έκκληση ώστε από τα νησιά του Αιγαίου, να μην τυχόν αποχωρήσουν τα οπλικά συστήματα που όπως φημολογείται. Όπως εξήγησε αυτό αν συμβεί ,θα είναι μεγάλο πλήγμα για την αεράμυνα των νησιών.


Ο λόγος που μπορεί να αποσυρθούν τα οπλικά συστήματα είναι επειδή προέρχονται από τη Ρωσία η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία. Τα ρωσικά αυτά συστήματα υποστηρίζονταν από συμφωνίες του ελληνικού κράτους με τους Ρώσους και βάσει των κυρώσεων της ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρωσία, δεν επιτρέπεται να ανανεωθούν κάποιες από τις συμβάσεις αυτές, ακόμη κι αν η Ελλάδα το θελήσει.






Επομένως τα τα οπλικά συστήματα μοιραία θα απαξιώνονταν και επομένως ο μόνος δρόμος θα είναι να δοθούν στην Ουκρανία, αφού μόνο εκεί θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Όπως επισημαίνει ο Ναύαρχος Αποστολάκης αν σε περίπτωση φύγουν τα συστήματα αυτά από τα νησιά του Αιγαίου η αεράμυνά τους θα έχει δεχθεί ένα απίστευτο πλήγμα και μια μεγάλη αποδυνάμωση.

Σε περίπτωση λοιπόν που πρόκειται να αποσυρθούν τα όπλα αυτά θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί προηγουμένως από εφάμιλλα αν όχι καλύτερα συστήματα προκειμένου να νησιά και οι κάτοικοί τους να παραμείνουν ασφαλείς. Η αξία τους εκτιμάται σε πάνω από 2,5 δισ., ποσό που η Ελλάδα δεν το διαθέτει αυτή τη στιγμή.

Ο Ναύαρχος και πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στη Κόκκινη Ζώνη με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο



Μεταφέρουν πυρομαχικά 155 χιλ που λήγουν από αποθήκες στα Ιωάννινα στην Βουλγαρία με προορισμό την Ουκρανία;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr και βίντεο, “κομβόι από νταλίκες με Βουλγάρικες πινακίδες διέσχισε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μεταφέροντας πυρομαχικά!

Η επιχείρηση μεταφοράς από στρατιωτικές αποθήκες των Ιωαννίνων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Epiruspost, από τις αποθήκες στο Πετσάλι, ξεκίνησε λίγο μετά τις έντεκα το πρωί.

Πάνω από είκοσι νταλίκες που είχαν φτάσει το τελευταίο διήμερο ξεκίνησαν με τη συνοδεία περιπολικών και συμβατικών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, διέσχισαν όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και εισήλθαν στην Εγνατία.



Οι συγκεκριμένες νταλίκες ανήκουν σε Βουλγάρικη εταιρεία που ειδικεύεται στην μεταφορά πυρομαχικών και εκρηκτικών και διαθέτει στη Βουλγαρία την μεγαλύτερη αποθήκη για τέτοιο υλικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Όπως είναι φυσικό ούτε η ιστοσελίδα γνωρίζει με ντοκουμέντα που θα πάνε τα πυρομαχικά αυτά, και μόνο εικασίες μπορούν να γίνου ότι πάνε από Βουλγαρία σε Ουκρανία.

Άλλωστε η ιστοσελίδα αναφέρει ότι “ Πληροφορίες που θέλουν το υλικό αυτό να καταλήγει στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από τις ελληνικές αρχές”.

Η ίδια Βουλγάρικη εταιρεία είχε μεταφέρει προ διετίας περίπου πολεμικό υλικό και από αποθήκες της Κοζάνης.
Πρόσφατα είχαμε πληροφορίες για μεταφορά πυρομαχικών από Κεχριές

Ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση Κυριάκος Βελόπουλος, είχε προβεί προσωπικά σε καταγγελίες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες βρίσκονται στην χώρα μας για να παραλάβουν πυρομαχικά του ελληνικού στρατού», με προορισμό την Ουκρανία.

“Φορτηγά με ουκρανικές πινακίδες «αδειάζουν» τις αποθήκες πυρομαχικών στις Κεχριές; Πάνω από 17 φορτηγά σε μια μέρα; Φορτηγά, μεγάλη χωρητικότητας, με ουκρανικές πινακίδες παίρνουν από εκεί υλικό”, είχε αναφέρει ο ίδιος.

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ αγόρασαν 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 μεγαλύτερα βλήματα διαμετρήματος 203 χιλιοστών σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τα ουκρανικά αποθέματα, ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική φάση.

Το συνολικό τίμημα που διαπραγματεύθηκε η ελληνική πλευρά είναι 47 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κ. Δένδιας πρόσφατα είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη του ότι ¨Και από την άλλη, και σε αυτό θέλω να σας είμαι ειλικρινής, πυρομαχικά τα οποία πρόκειται να λήξουν σε έναν ορατό ορίζοντα, άρα σημαίνει ότι εμείς ούτως ή άλλως θα πρέπει κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσουμε και μπορεί να πουληθούν, είναι πολύ μεγάλο κέρδος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις γιατί έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο”.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα κοστοβόρος σε αίμα, χρήμα και πυρομαχικά, αφού κανένας δεν είχε προβλέψει ότι θα έχει τόσο μεγάλη διάρκεια.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το stock πυρομαχικών των ΗΠΑ αλλά και άλλων Δυτικών κρατών να παρουσιάσει μεγάλη μείωση, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την περιορισμένη εξυπηρέτηση απαιτήσεων που ενδεχομένως να προέλθουν από ένα άλλο πολεμικό μέτωπο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.




Δημοσίευση σχολίου

 
Top