GuidePedia

0


Είναι τόσο τραγική η κατάσταση όπου μόνο στην Avdiivka κατά την αποχώρηση πανικού παραδόθηκαν στον Ρωσικό στρατό 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες όπως αποκαλύπτουν οι New York Times… - Έπεσε και το Krynky στην Kherson στα χέρια των ρώσων

 Το Ουκρανικό στράτευμα τελεί υπό δραματική ψυχολογική κατάρρευση, η μεγάλη απώλεια της κρίσιμης στρατηγικά πόλης Avdiivka ταρακούνησε την Ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία…
Είναι τόσο τραγική η κατάσταση όπου μόνο στην Avdiivka κατά την αποχώρηση πανικού παραδόθηκαν στον Ρωσικό στρατό 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες όπως αποκαλύπτουν οι New York Times…
Μάλιστα παράτησαν δεκάδες οπλικά συστήματα των αμερικανών, τέτοιος πανικός επικράτησε κατά την αποχώρηση πανικού από την Avdiivka…
Μια άλλη μεγάλη εξέλιξη είναι ότι 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ευθύνεται για την αποτυχία της ουκρανικής άμυνας στην πόλη Avdiivka…
Για όσους δεν γνωρίζουν η 3η Ταξιαρχία εξόδου είναι η περίφημη Azov που υπέστη πανωλεθρία από τα δραματικά και αλλεπάλληλα ρωσικά χτυπήματα.
Η Ουκρανία καταρρέει… ο Ουκρανικός στρατός καταρρέει… μετά την ήττα των Ουκρανών στην Avdiivka… οι Ουκρανοί καταστράφηκαν και στο Krynky στην Kherson…
Σε ένα μέτωπο 1.500 χιλιομέτρων οι Ουκρανοί απλά μετρούν ήττες μικρής, μεγάλης ή δραματικής κλίμακας…

New York Times: Κατά την υποχώρηση πανικού των Ουκρανών στην Avdiivka παραδόθηκαν 1.000 στρατιώτες

Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι έως και 1.000 στρατιώτες των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της υποχώρησης από την Avdiivka ή εξαφανίστηκαν, αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
«Μεταξύ 850 και 1.000 στρατιώτες φαίνεται να έχουν αιχμαλωτιστεί ή να αγνοούνται», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη δύο πηγές που γνωρίζουν για τα τεκταινόμενα της υποχώρησης.
Όπως σημειώθηκε, πρόκειται για μια καταστροφική απώλεια που θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στο ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.
Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, η υποχώρηση της Ουκρανίας από την Avdiivka ήταν κακώς σχεδιασμένη και ξεκίνησε πολύ αργά.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου 2024, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έδωσε εντολή να εγκαταλείψει ο Ουκρανικός στρατός την Avdiivka και αργότερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η εντολή ήρθε μια μέρα μετά την έναρξη της «ανεξέλεγκτης φυγής ουκρανικών μονάδων από την πόλη».
Οι ρωσικές δυνάμεις απελευθέρωσαν μια έκταση 31,75 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο Ουκρανικός στρατός έχασε περισσότερους από 1.500 στρατιώτες σε μια μέρα.

Οι αποκαλύψεις των New York Times

Οι New York Times ανέφεραν ότι η ουκρανική απόσυρση από την Avdiivka μπορεί να άφησε «άφαντους» εκατοντάδες Ουκρανούς στρατιώτες
Οι New York Times ανέφεραν στις 20 Φεβρουαρίου, επικαλούμενοι δύο Ουκρανούς στρατιώτες, ότι περίπου 850 με 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες «φαίνεται ότι έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται» μετά την ουκρανική απόσυρση από την Avdiivka.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν να πραγματοποιήσουν μια τακτική απόσυρση από την Avdiivka στις 16 και 17 Φεβρουαρίου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα έναν προφανή «σημαντικό αριθμό στρατιωτών να καταλήξουν στην αιχμαλωσία».
Οι στρατιώτες που «αγνοούνται» περιλαμβάνουν αυτούς που σκοτώθηκαν στη μάχη, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν.
Η Kyiv Independent ανέφερε στις 20 Φεβρουαρίου ότι ορισμένες ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν άτακτη αποχώρηση από το ισχυρό οχυρό νότια της Avdiivka και υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

NYT: Η Ρωσία με 40.000 στρατιώτες στη Zaporizhia και 110.000 σε Kupyansk - Krasny Liman

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει έως και 40.000 στρατιωτικούς στην κατεύθυνση της Zaporizhia και περίπου 110.000 κοντά στο Kupyansk και το Krasny Liman, σημειώνουν οι New York Times.
«Η κατάληψη της Avdiivka από τη Ρωσία είναι ένα στρατηγικό και συμβολικό πλήγμα για τον στρατό της Ουκρανίας.
Η Avdiivka ήταν ένα προπύργιο της ουκρανικής άμυνας στην περιοχή του Donetsk προστατεύοντας αρκετές βασικές ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις πιο δυτικά και θέτοντας την κοντινή πόλη Donetsk που ελέγχεται από τη Ρωσία υπό συνεχή απειλή », σημειώνουν οι NYT.

Εγκαταλείφτηκαν δεκάδες αμερικανικά οπλικά συστήματα κατά την άναρχη απόδραση των Ουκρανών από την Avdiivka

Στρατιωτικό προσωπικό της ομάδας Κέντρου της Ρωσίας ανακάλυψε στην απελευθερωμένη Avdiivka δεκάδες μονάδες σοβιετικού και αμερικανικού εξοπλισμού που είχαν εγκαταλειφθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οι οποίες ήταν κατάλληλες για επισκευή, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής διοικητής εξοπλισμών.
«Έχω ήδη μετρήσει περίπου δέκα μονάδες από αυτά τα BMP-1. Υπάρχουν περίπου 7-8 μονάδες αμερικανικών M113.
Εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της υποχώρησης, συνειδητοποιώντας ότι βρίσκονταν σε ένα «καζάνι».
Εγκατέλειψαν πολλά και τέτοια BMP-1 και αμερικανικά M113».
Το τεθωρακισμένο όχημα έφερε μια τακτική πινακίδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τη μορφή λευκού σταυρού• το εσωτερικό του οχήματος φαίνεται σχεδόν καινούργιο, αλλά εξωτερικά είχε υποστεί μεγάλη ζημιά.

CNN: Η απώλεια του Avdiivka ήταν ένα σημείο καμπής και η χειρότερη στιγμή για την Ουκρανία

Η απώλεια της πόλης Avdiivka από την Ουκρανία ήταν ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση και η χειρότερη στιγμή για τον Ουκρανικό στρατό, απειλώντας να κλιμακωθεί στον «μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο της Ευρώπης» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει το CNN.
«Αυτό είναι ένα σημείο καμπής, όπου τόσο οι ρωσικές επιτυχίες όσο και η αδυναμία της Δύσης απειλούν να μετατρέψουν τις μάχες στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940», τόνισε το CNN.
Όπως σημειώθηκε, οι δυτικοί ηγέτες και ο Zelensky είναι απογοητευμένοι με την έλλειψη υποστήριξης που ζήτησε το Κίεβο και η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας φαίνεται «ολοένα και πιο απελπιστική».
«Οι προειδοποιήσεις ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να αποτύχει στην πρώτη γραμμή εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνεχίσει να παρακρατεί το πακέτο βοήθειας των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν γίνει πλέον μια πικρή και σκληρή πραγματικότητα», επισημαίνει το CNN.
Η απώλεια του ελέγχου στην Avdiivka, την οποία η Ουκρανία κατείχε για 10 χρόνια, η αποτυχημένη αντεπίθεση, καθώς και η αλλαγή του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, ο οποίος είναι δημοφιλής μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών, μπορεί να υποδηλώνει τη «χειρότερη στιγμή» για το Κίεβο.
Το τηλεοπτικό κανάλι CNN τονίζει ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται χωρίς τη βοήθεια της Δύσης και η Ρωσία φαίνεται να μην σταματάει...
Το βράδυ του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν οι Ουκρανοί στρατιώτες την Avdiivka.

Η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου ή Azov υπέστη πανωλεθρία – Σκοτώθηκε ο αρχηγός της, απέτυχε πλήρως στον ρόλο της

Το ουκρανικό φρούριο Avdiivka έπεσε επίσημα τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου, όταν ο Ουκρανός Γενικός Διοικητής Syrsky ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων σε «νέες προετοιμασμένες αμυντικές γραμμές».
Μάλιστα, λίγες μέρες νωρίτερα ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη μαζική απόδραση ουκρανικών ταγμάτων από την πόλη, κατά την οποία ο ουκρανικός στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες.
Ο ουκρανικός στρατός εγκατέλειψε τραυματίες, νεκρούς και εξοπλισμό.
Σχεδόν 1000 Ουκρανοί στρατιώτες συνελήφθησαν από τον ρωσικό στρατό.

Όλοι στοχοποιούν την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου

Οι Ουκρανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατηγόρησαν σε μεγάλο βαθμό την περιβόητη 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για την αποτυχία της ουκρανικής άμυνας.
Η μονάδα μεταφέρθηκε επειγόντως στην πόλη για να σταματήσει την περικύκλωσή της αρκετές ημέρες πριν την ουκρανική ήττα.
Η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου δημιουργήθηκε στα ερείπια του τάγματος Azov και περιλάμβανε κυρίως βετεράνους της.
Αυτοί οι μαχητές διακρίθηκαν για την ιδιαίτερη σκληρότητά τους και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινήτρων να πολεμήσουν εναντίον των Ρώσων, που αποδείχθηκαν τόσο κατά την επίθεση στη Μαριούπολη όσο και αργότερα στο Bakhmut.
Μετά την παράδοση των Azov στο Azovstal, και κατά τη διάρκεια άλλων μαχών, πολλά από τα μέλη του κατέληξαν στη ρωσική αιχμαλωσία και τα περισσότερα έχουν ήδη καταλήξει σε ρωσικές φυλακές για πολλά εγκλήματα πολέμου, κυρίως κατά αμάχων.

Οι Azov επάνδρωσαν την 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου

Η δόξα της μονάδας και η ανταλλαγή των ηγετών της με την τουρκική μεσολάβηση επέτρεψαν να σχηματιστεί η 3η Ταξιαρχία Εφόδου, η οποία ένωσε ξανά τους ένθερμους Azov.
Από τον Δεκέμβριο του 2023, η μονάδα μένει στις πίσω περιοχές στο Kramatorsk.
Η ταξιαρχία κληρονόμησε το δικό της σύστημα στρατολόγησης και εκπαίδευσης από το ναζιστικό τάγμα του Azov, γεγονός που την κατέστησε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς και έτοιμους για μάχη σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Για μήνες, το στρατιωτικό της προσωπικό ασχολούνταν με την εκπαίδευση, τη στρατολόγηση νέων μαχητικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, τον επανεξοπλισμό με οχήματα μάχης πεζικού Bradley και άλλο δυτικό εξοπλισμό.
H Ουκρανία αξιολόγησε αυτή τη μονάδα ως μια από τις πιο εκπαιδευμένες για τις μάχες στην Avdiivka, με την πιο σχετική εμπειρία στη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε παρόμοιες αστικές συνθήκες, δεδομένης της εμπειρίας της στη Μαριούπολη και στο Bakhmut ή Artemovsk… αλλά η δόξα του Azov καταστράφηκε στην Avdiivka.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2024, το CNN ήταν το πρώτο που ανέφερε για τη μεταφορά της 3ης ξεχωριστής ταξιαρχίας εφόδου στην Avdiivka.
Στις 15 Φεβρουαρίου, επίσημες πηγές της Ταξιαρχίας επιβεβαίωσαν την ανάπτυξή της στην Avdiivka.
Μπαίνοντας στη μάχη αμέσως η ταξιαρχία υπέστη μεγάλες απώλειες.

Σκοτώθηκε ο αρχηγός των Azov Andrei Iskra

Μία από τις βαριές απώλειες για τη μονάδα ήταν ο θάνατος του αρχηγού της μονάδας, του διάσημου Ουκρανού «ήρωα» και ένθερμου Azov Andrei Iskra, στις 14 Φεβρουαρίου.
Σκληρός στη μάχη, άντεξε μόνο δύο ημέρες στην Avdiivka.
Αμέσως μετά τη μεταφορά στο καζάνι, το στρατιωτικό προσωπικό της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των διοικητών της, παραπονέθηκε για την κρίσιμη κατάσταση της ουκρανικής φρουράς.
Δήλωσαν ότι «οι μάχες στην Avdiivka είναι πιο βαριές από ότι στο περικυκλωμένο Bakhmut».
Η ουκρανική διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε πολύ για τις προειδοποιήσεις τους…
Όπως δήλωσε επίσημα η 3η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εφόδου, το κύριο καθήκον της ήταν να ενισχύσει τα ουκρανικά στρατεύματα στην Avdiivka.

Απέτυχαν οι Azov και στα δύο τους βασικά καθήκοντα

Μάλιστα, η μεταφορά της 3ης Ταξιαρχίας Εφόδου είχε δύο βασικά τακτικά καθήκοντα.
Ο πρώτος στόχος ήταν να σταματήσει η προέλαση των Ρώσων στο κέντρο της πόλης.
Για να εκτελέσει αυτό το έργο, μέρος της Ταξιαρχίας επιδόθηκε σε μάχη με τις προελαύνουσες ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού. Μαζί με τους πρώην μαχητές του τάγματος Azov, την υπεράσπιση του σιδηροδρομικού σταθμού κρατούσαν ξένοι «μισθοφόροι», συμπεριλαμβανομένου του τακτικού στρατιωτικού προσωπικού από τον Καναδά, που μεταφέρθηκαν στην «ελίτ» μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Εκεί συνελήφθη ο διοικητής λόχου της 3ης χωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου.
Ρώσοι στρατιώτες τον βρήκαν να κρύβεται σε ένα καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό. Επέλεξε να σώσει τη ζωή του και παραδόθηκε.
Το δεύτερο καθήκον της 3ης Ξεχωριστής Ταξιαρχίας Εφόδου ήταν να αποτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από την περικύκλωση της πόλης, δεσμεύοντάς τις σε μάχες στα περίχωρα.
Οι ελίτ μαχητές έπρεπε να γίνουν ασπίδα ενάντια στη ρωσική λαβίδα γύρω από την Avdiivka, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφαλή έξοδο ολόκληρης της ουκρανικής φρουράς από την κατεστραμμένη πόλη, προκειμένου να διατηρηθεί η μαχητική ικανότητα των ουκρανικών μονάδων για περαιτέρω μάχες.
Αλλά οι μαχητές του Azov δεν εκπλήρωσαν κανένα από τα καθήκοντα που είχαν τεθεί.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη αναγνώριση της ουκρανικής ήττας, οι ρωσικές μονάδες κατάφεραν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα τόσο στα νότια όσο και στα βόρεια προάστια, αναγκάζοντας την ουκρανική φρουρά να φύγει από τις θέσεις τους στην πόλη σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πλήρη περικύκλωση.
Δεν κατάφεραν όλοι να ξεφύγουν.

Azov αιχμαλωτίστηκαν για δεύτερη φορά

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καθαρισμού του εδάφους του εργοστασίου, μέρος της Ταξιαρχίας αιχμαλωτίστηκε από τον ρωσικό στρατό.
Σύμφωνα με αναφορές, ορισμένοι από τους Ουκρανούς Azov συνελήφθησαν για δεύτερη φορά.
Βρίσκονταν ήδη στη ρωσική αιχμαλωσία, μετά τις μάχες για τη Μαριούπολη.
Η ρωσική πλευρά είναι πιθανό να μοιραστεί σύντομα τα πλάνα από τις ανακρίσεις των Azov που συνελήφθησαν δεύτερη φορά.
Και έτσι καταστράφηκε η δόξα μιας από τις πιο ένθερμες μονάδες των Ουκρανών, το τάγμα Azov, το οποίο, παρ' όλες τις μεταμορφώσεις, δεν κατάφερε να νικήσει τον ρωσικό στρατό.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top