GuidePedia

0


Εξαιρετικό ελληνικό ενδιαφέρον έχουν, καταρχήν, οι εξελίξεις στην Αυστραλία, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης για τη θεαματική ενίσχυση των ναυτικών δυνατοτήτων της χώρας, οδηγεί σε άμεση, εντός του 2024, απόσυρση μιας φρεγάτας MEKO τύπου ANZAC και μιας ακόμα το 2026. Πρόκειται για δυο μονάδες επιφανείας (HMAS Anzac και HMAS Arunta) που θα μπορούσαν να αποτελούν λύση για το Πολεμικό Ναυτικό. Οι οκτώ φρεγάτες του τύπου ANZAC (MEKO-200ANZ) είναι γενικά νεότερες των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO-200HN («ΥΔΡΑ») που βρίσκονται σε ελληνική υπηρεσία. Ωστόσο, αφενός σε κάθε δυνητική ευκαιρία υπάρχουν προϋποθέσεις και αφετέρου, οι εξελίξεις αναδεικνύουν με τα πιο μελανά χρώματα, εγχώριες παθογένειες δεκαετιών, με την Ελλάδα να απεχθάνεται τον… πρωταθλητισμό στην αυτοκριτική και στις πρωτοβουλίες θεραπείας των κακώς κειμένων… όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Στο σύνολό τους δε, έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού AMCAP (ANZAC Mid-life Capability Assurance Programme: πρόγραμμα διασφάλισης ικανότητας μέσης ζωής [φρεγατών τύπου] ANZAC), με αναβάθμιση των συστημάτων και του οπλισμού τους. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής (ΕΜΖ) AMCAP, περιλαμβάνει τρεις κύριες δράσεις, την εγκατάσταση νέου ραντάρ έρευνας αέρος και νέου επικοινωνιακού συστήματος (στο πλαίσιο του προγράμματος SEA1442) καθώς και την αποκατάσταση συστημάτων της πλατφόρμας (PSR: Platform System Remediation). Ειδικότερα το παλαιότερης τεχνολογικής γενεάς ραντάρ τύπου SPS-49(V)8 αντικαθίσταται με το ανάπτυξης της αυστραλιανής εταιρίας CEA Technologies, σύγχρονης τεχνολογίας, μεγάλης εμβέλειας ραντάρ έρευνας αέρος CEAFAR2-L, που λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων L και το οποίο θα αποτελεί μέρος του οπλικού συστήματος των νέων φρεγατών τύπου Hunter που πρόκειται να αντικαταστήσουν σε υπηρεσίας τις φρεγάτες τύπου ANZAC.

Επίσης στο πλαίσιο του AMCAP, γίνεται η αντικατάσταση του συστήματος αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF: Identification Friend or Foe) τύπου Cossar Mk XII και του συστήματος παθητικών μέτρων υποστήριξης (ESM: Electronic Support Measures) τύπου Exelis ES-3701, καθώς και οι αναβαθμίσεις των Lescut (αντίμετρο τορπιλών), Nulka (ενεργό αντίμετρο παραπλάνησης βλημάτων) και AN/SLR-25C (σύστημα αυτοάμυνας κατά τορπιλών). Άλλες εργασίες που περιλαμβάνονται αφορούν την αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου και παρακολούθησης της πλατφόρμας από αναλογικό σε ψηφιακό, την τροποποίηση των μηχανών για τη βελτίωση της ισχύος και της απόδοσης, την εγκατάσταση νέων συστημάτων εξαερισμού και αποχέτευσης και την αναβάθμιση του συστήματος διαχείρισης μάχης Saab 9LV 453 με την ταυτόχρονη αλλαγή του λειτουργικού από Windows σε Linux. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τρέχον έτος έχει ανακοινωθεί ότι θα αρχίσει η αντικατάσταση των κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας Harpoon από το νορβηγικής προέλευσης, κατασκευής Kongsberg Naval Strike Missile (NSM), που έχουν δυνατότητα προσβολής στόχων επιφανείας και ξηράς σε μεγάλα βεληνεκή.

Επειδή η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς, όπως αποδείχθηκε, μετά την εξοπλιστική φρενίτιδα της πρώτης τετραετίας οι πόροι για προγράμματα ναυπηγήσεων εξαντλήθηκαν, είναι προφανές ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να κινηθεί άμεσα. Αφενός για να διαπιστώσει με επιτόπια επιθεώρηση την κατάσταση των δύο φρεγατών και αφετέρου να διαπραγματευθεί -με παράλληλη πολιτική κινητοποίηση…- την πιθανή απόκτηση τους και το κυριότερο να αποκτήσει λεπτομερή γνώση των αναγκών υποστήριξης και συντήρησης καθώς οι δύο φρεγάτες ενσωματώνουν συστήματα που δεν βρίσκονται σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Για την απόκτηση των δύο εκσυγχρονισμένων φρεγατών τύπου ANZAC θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν κι άλλοι μνηστήρες, ενδεχομένως και πέραν του συνήθως υπόπτου, της Χιλής, η οποία έχει ήδη παραλάβει και εντάξει στο Ναυτικό της αυστραλιανές φρεγάτες τύπου Adelaide. Τα συγκεκριμένα πλοία είχε εξετάσει και το Πολεμικό Ναυτικό, ωστόσο, η μη διάθεση πιστώσεων για τις σημαντικές εργασίες που απαιτούνταν, πέραν του κόστους αγοράς, οδήγησε σε εγκατάλειψη του εγχειρήματος.

Ενδεχόμενη συμφωνία για τις δυο MEKO ANZAC με την Αυστραλία, θα αποτελούσε ανάσα για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς με συνολικά πέντε έως έξι αναβαθμισμένες φρεγάτες MEKO, τις τρεις FDI HN που ναυπηγούνται, συν τις αναβαθμισμένες “S” (Kortenaer), θα έφτανε μια οροφή 10+ μεγάλων -για τα ελληνικά πάντα δεδομένα- μονάδων επιφανείας, ώστε να μπορεί, έστω στοιχειωδώς, να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες του ελληνικού χώρου. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που ανάμεσα στα κεντρικά θέματα της επικαιρότητας βρίσκεται η πρόθεση της αμερικανικής ExxonMobil να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε συγκεκριμένο «οικόπεδο» νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Ενδεχόμενη επιτυχία στον εντοπισμό κάποιου σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου -οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για σημαντική, τουλάχιστον, ανακάλυψη- θα έβαζε την Ελλάδα στον χάρτη των υδρογονανθράκων. Αυτό όμως θα συνεπαγόταν αυτόματα και μεγαλύτερες ανάγκες παροχής ναυτικής προστασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια χώρα που δεν έχει διαθέσει τις απαραίτητες πιστώσεις για νέες ναυπηγήσεις αξιόμαχων μονάδων επιφανείας.

Από την άλλη πλευρά όμως το γεγονός ότι θα διατεθούν στη δευτερογενή αγορά πλοία που έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό μέσης ζωής (ΕΜΖ) και πριν από αυτόν διαδοχικές επιμέρους αναβαθμίσεις συστημάτων τους, ενώ οι ιδίας οικογενείας φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού επί σχεδόν 30 έτη έχουν αφεθεί στην τύχη τους, και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωής καρκινοβατεί εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας». Και αυτό αποτελεί μείζον ζήτημα που δεν αφορά μόνο τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και τις ηγεσίες του ΓΕΕΘΑ και πρωτίστως του Πολεμικού Ναυτικού. Γιατί όταν επί τουλάχιστον 15 χρόνια αποδεικνύεσαι ανίκανος να συντηρήσεις τα υλικά σου και απλώς θέτεις μαξιμαλιστικούς στόχους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες σου (π.χ. Δομή 18 μεγάλων μονάδων επιφανείας), τότε δεν «οικοδομείς» αποτροπή, αλλά πλάθεις ένα αστικό μύθο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top