GuidePedia

0

Ν. Δένδιας: θα φέρουμε από ΗΠΑ τον Έλληνα καθηγητή που εκπαίδευσε τον Τούρκο κατασκευαστή Σ. Μπαϊρακτάρ για τα δικά μας drone.

Μια σημαντική αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας μιλώντας στην Βουλή για τον τομέα των μη επανδρωμένων επιθετικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός προέβη σε μια ομολογία για τον Έλληνα καθηγητή που εκπαίδευσε στις ΗΠΑ τον γνωστό Τούρκο κατασκευαστή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, η παρουσία του οποίου στην χώρα μας θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις δυνατότητες κατασκευής σύγχρονων drones.

Στην δευτερολογία του ο υπουργός ανέφερε:” Δεν φιλοδοξούμε να φτιάξουμε μαχητικό έκτης γενιάς. Ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε να είμαστε εξαιρετικοί σε πάρα πολλά πράγματα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω, επειδή τα drones ή όπως πολύ σωστά το είπε με ελληνική έκφραση ο κύριος Σαράκης προηγουμένως, ο καθηγητής του κυρίου Μπαϊρακτάρ, ήταν Έλληνας καθηγητής και οι δύο καθηγητές της συγκεκριμένης έδρας, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο ήταν Έλληνες καθηγητές. Και θα τον προσκαλέσουμε, ήδη γίνονται επαφές, το ελληνικό ανθρώπινο κεφάλαιο του εξωτερικού για να μας βοηθήσουν σε αυτό.

Μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά θα πρέπει να στρατευθούμε στο να κάνουμε αυτά τα θαύματα και σε αυτό χρειάζεται η κοινή προσπάθεια.

Και στη στελέχωση αυτού του Κέντρου δε θα υπάρξει καμία, ούτε κομματική, ούτε κυβερνητική, ούτε πολιτική προτεραιοποίηση. Θα υπάρξει κοινή στράτευση, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το καλύτερο, μέσα από το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός ενδιάμεσου φορέα τον οποίο θα συστήσουμε, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Είναι ένα σύστημα απολύτως αποδεδειγμένο ότι έχει λειτουργήσει. Αν μπορώ να σας το πω περιγραφικά, τα Επιτελεία διατυπώνουν τις ανάγκες τους. Το συγκεκριμένο Κέντρο τις προκηρύσσει και χρηματοδοτεί την κατασκευή πρωτοτύπων. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, τα χρήματα υπάρχουν.

Είναι από τους λίγους τομείς που υπάρχει χρηματοδότηση και από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και από χρήματα που υπάρχουν ήδη διαθέσιμα σε εμάς. Η κατασκευή πρωτοτύπου, εφόσον εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, χρηματοδοτείται από εκεί και πέρα και νομίζω ότι έχετε δει πως λειτούργησε αυτό στην περίπτωση του Ισραήλ.

Το Iron Dome, ο αντιαεροπορικός θόλος είναι ένα προϊόν αυτής της διαδικασίας. Βεβαίως, είμαι στη διάθεσή σας να σας εξηγήσω αναλυτικά πώς αυτό θα λειτουργήσει και ποια χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απολύτως διαθέσιμα για αυτό.

Από εκεί και πέρα η υπάρχουσα ελληνική αμυντική βιομηχανία οφείλει να εξυγιανθεί. Τη χωρίζουμε σε δύο τμήματα, στην κρατική και τη μη κρατική. Όσον αφορά το κρατικό κομμάτι, ήδη έχει γίνει μία μεγάλη παρέμβαση στην ΕΑΒ. Θέλω να σας είμαι σαφής. Χωρίς την ΕΑΒ δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία”, τόνισε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Το σχέδιο για την δημιουργία φονικών ελληνικών μη επανδρωμένων

Υπάρχουν Έλληνες μηχανικοί, καθηγητές και ειδικοί που εργάζονται και ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε επιθετικά drone, υψηλού επιπέδου, τα οποία όχι μόνο θα αντιπαρατεθούν με τα τουρκικά, αλλά και να τα ξεπεράσουν.
Δύο ελληνικά UAV που θα φοβούνται πλέον οι Τούρκοι-ΑΡΧΥΤΑΣ και ΓΡΥΠΑΣ θα αλλάξουν τα δεδομένα στα νησιά και το Αιγαίο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινά ήδη δοκιμές το ελληνικό drone ΑΡΧΥΤΑΣ που θα είναι το “μακρύ χέρι” της διοικήσεως Φρεγατών ενώ και ο ΓΡΥΠΑΣ θα είναι έτοιμος πριν το χρονοδιάγραμμα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το UAV ‘‘Αρχύτας’’, θα ξεκινήσει εναέριες δοκιμές το επόμενο διάστημα, σύμφωνα και το σχεδιάγραμμα της ΕΑΒ, και εντός του τρέχοντος τριμήνου, θα έχουμε και την γραμμή βιομηχανικής παραγωγής του να τίθεται σε λειτουργία.
Το ελληνικό drone ΑΡΧΥΤΑΣ μετά το πέρας των δοκιμών, θα αποτελέσει πιθανότατα το “μακρύ χέρι” της διοικήσεως Φρεγατών

Το ελληνικής κατασκευής μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έχει αυτονομία πτήσεως τις 2 ώρες, και δύναται να εκτελέσει αποστολές επιτηρήσεως, υποστήριξης επιχειρήσεων, και αναμετάδοσης επικοινωνιών.

Θα έχουμε την δυνατότητα να εντοπίζουμε από μια σχετικά μεγάλη απόσταση, τα εχθρικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας σε συνεργασία με τα ραντάρ επιφανείας των πλοίων μας, σαν αυτά που έχουν οι Τούρκοι και ήδη χρησιμοποιούν.
Το πρώτο αμιγώς στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΓΡΥΠΑΣ που θα στοχοποιεί τα μικρασιατικά παράλια και ότι θα κινείται σε αυτά

Ο «Γρύπας» ευρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και πολύ σύντομα θα δούμε το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο θα μεταφέρει και τον ανάλογο οπλισμό του για να μπορεί να εκτελεί αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις, ίσως και μέχρι την Κύπρο αναφέρουν κάποιες άλλες πηγές.

Τα κονδύλια ήδη τρέχουν ενώ το ειδικό προσωπικό έχει πέσει με τα μούτρα για να υλοποιήσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων το όλο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά πανεπιστήμια που θα εμπλακούν στο σχεδιασμό και η ΕΑΒ, έχουν βάλει στο τραπέζι και αναλύουν τα χαρακτηριστικά όλων των υπαρχόντων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα προχωρήσουν ανάλογα με τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα και τις τεχνικές δυνατότητες που θα υπάρχουν διαθέσιμες όταν έρθει η ώρα για την μαζική παραγωγή.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα διαθέτουν ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια τους, ικανό να αλλάξει προς όφελος της χώρας τις ισορροπίες και σε αυτό το κομμάτι των επιχειρήσεων.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top