GuidePedia

0

Ίσως να φταίει το ότι χθες ήταν...Κυριακή και προχθές Σάββατο...

Μαρίνος Γκασιάμης
Δύο ημέρες μετά ήρθε η απάντηση από την Αθήνα στην τουρκική ΝΟΤΑΜ που με αφορμή την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών και προσφύγων στο Φαρμακονήσι, αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία και καλούσε τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν τις εντολές των τουρκικών Αρχών, παρά το γεγονός πως το επίκεντρο των ερευνών ήταν μόλις 121 μέτρα από την ακτή του ελληνικού ακριτικού νησιού και ως εκ τούτου ξεκάθαρα και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η Αθήνα λοιπόν με την ΝΟΤΑΜ Α0183/24, που εκδόθηκε δύο ημέρες μετά την τουρκική, απαντώντας στην αναθεωρητική οδηγία προς ιτπαμένους της Άγκυρας επισημαίνει τα αυτονόητα για την πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας αλλά όχι για την Τουρκία.

Ότι δηλαδή η ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία είναι άκυρη καθώς αναφέρεται σε αναζητηση και διασωση εντός του FIR Αθηνών οπου η μονη αρμοδια αρχη εκδοσης ΝΟΤΑΜ, συμφωνα με τις διαταξεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας), ειναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σημειώνει ακόμα πως η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης υπό ελληνική δικαιοδοσία και ευθύνη συμπίπτει με το FIR Αθηνών όπως αποφασίστηκε με τις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης το 1950, των Παρισίων το 1952 και της Γενεύης το 1958. Συμφωνίες που έγιναν αποδεκτές απο τα συμμετέχοντα κράτη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ τονίζει κυρίως πως η περιοχή που περιγράφεται στην οδηγία προς ιπταμένους που εκδόθηκε από την Αθήνα προκειμένου να γίνει η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, βρίσκεται εντός ελληνικής περιοχής, ελληνικών χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου όπου η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Όπως και στο παρελθον, η παρερμηνεία των τουρκικών αρχών και η στρεβλωση του γράμματος και πνεύματος των διεθνών εγγραφων, οσον αφορα τις ευθύνες αναζήτησης και διάσωσης, απορρίπτονται από την Ελλάδα, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές θεσμικές και πρακτικές επιπλοκές στην διεξαγωγή επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης» τονίζει με έμφαση η ελληνική ΝΟΤΑΜ καταλήγοντας πως η Ελλάδα παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της από τον καιρό ακόμα της δημιουργίας τέτοιων περιοχών…

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του λιμενικού χθες οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα σταμάτησαν λόγω της φουρτούνας που επικρατούσε στην περιοχή και συνεχίστηκαν μόνο κατά μήκος της ακτής του Φαρμακονησίου. Ευτυχώς δηλαδή που είχε τρικυμία και οι τούρκοι δεν αποτόλμησαν να βγουν να κάνουν έστω ότι ψάχνουν για ναυαγούς στα 121 μέτρα από την ακτή του Φαρμακονησίου γιατί διαφορετικά αυτή την στιγμή ίσως να είχαμε ξαφνική ελληνοτουρκική ένταση που θα τάραζε τα «ήσυχα» νερά της Διακήρυξης των Αθηνών.

Το γεγονός ότι η Αθήνα απάντησε στην τουρκική προκλητική ΝΟΤΑΜ που αμφισβήτησε ευθέως όχι απλά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά ελληνική κυραρχία μόλις 121 μέτρα από την ακτή του Φαρμακονησίου θα πρέπει να κινητοποιήσει τους αρμόδιους καθώς τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες ούτε στιγμή. Εκτός εάν έχουν αποφασίσει κάποιοι είτε να γίνει εις βάρος της χώρας μοιρασιά στο Αιγαίο είτε να θεωρούν τις ΝΟΤΑΜ και τις NAVTEX κάτι ασήμαντο και να τις μνημονεύουμε όπως το «δεν ξεχνώ» της Κύπρου που όχι απλά έχει ξεχαστεί αλλά έχει καταντήσει δυστυχώς και πιο γραφική φράση και από τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης της Λευκωσίας τα οποία διχοτομημένα είναι πλέον τουριστική ατραξιόν και όχι πληγή στην καρδιά του ελληνισμού. Τα συμπεράσματα δικά σας… 

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top