GuidePedia

0


Με την κλιμάκωση της περιφερειακής αναταραχής που προέκυψε από τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος οδήγησε σε μια νέα εποχή σύγκρουσης πληρεξουσίων μεταξύ του Ιράν αφενός και των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ από την άλλη, το νέο περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις για τις δυνάμεις της περιοχής που επλήγησαν περισσότερο από αυτές τις αναταραχές, με επικεφαλής την Τουρκία, την περιοχή του (Περσικού) Κόλπου και την Αίγυπτο. Αν και οι επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα στην Τουρκία φαίνεται να είναι λιγότερο σοβαρές σε σύγκριση με την περιοχή του Κόλπου και την Αίγυπτο, παραμένουν ευάλωτες στις επιπτώσεις του με διαφορετικούς τρόπους. Φυσικά, η απειλή της τρομοκρατίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των επιπτώσεων.

Ευκαιρία για το PKK;

Ως εκ τούτου, η κλιμάκωση των επιθέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK κατά του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ θα πρέπει να εξεταστεί από την οπτική γωνία των επιπτώσεων του περιφερειακού χάους που προέκυψε από τον πόλεμο που ξέσπασε τον Οκτώβριο πριν την εξετάσουμε από την οπτική γωνία του αγώνα της Τουρκίας κατά της ίδιας της τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση έχει ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συγκρούσεις που γνώρισαν η Συρία και το Ιράκ από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας για να ενισχύσει την παρουσία της σε αυτές τις δύο χώρες, την κάνει να βλέπει τη νέα περιφερειακή αναταραχή ως μια νέα ευκαιρία για την ενίσχυση και την αναμόρφωσή της ένοπλη δραστηριότητα της κατά του τουρκικού κράτους. Ωστόσο, η ικανότητα της οργάνωσης να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση για να αναδιαμορφώσει την εξέγερσή της κατά της Τουρκίας παραμένει περιορισμένη.

Εκτός από τις στρατιωτικές και μυστικές δυνατότητες που έχει αναπτύξει η Τουρκία εδώ και δεκαετίες που της επέτρεψαν να υπονομεύσει την ικανότητα της οργάνωσης να την απειλήσει, η στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Συρία και το Ιράκ εξακολουθεί να αποτελεί θεμελιώδες εμπόδιο για την οργάνωση να αναπαραχθεί και να να ανακάμψει από τις σημαντικές απώλειες που υπέστη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η αδυναμία του PKK δεν πρέπει να οδηγήσει την Τουρκία σε εφησυχασμό, καθώς η οργάνωση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί αυτό το ταραχώδες περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας για να προσελκύσει την προσοχή και να δείξει ότι εξακολουθεί να είναι ικανή να αποτελέσει απειλή για την Τουρκία.

Η εξουθένωση της Τουρκίας

Αγωνίζεται επίσης όχι μόνο για το αυτονομιστικό της σχέδιο, αλλά και ως υποκατάστατο για τις χώρες που το χρησιμοποιούν για να κρατήσουν την Τουρκία εξουθενωμένη στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να την καταστήσουν παίκτη λιγότερο επιρροής στην αναδιαμορφωμένη περιφερειακή γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής. Η υποστήριξη που απολαμβάνει η οργάνωση και το συριακό παράρτημά της, YPG, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες δυτικές χώρες δεν κρύβεται από την κατάταξή της στον τρομοκρατικό κατάλογο των χωρών αυτών. Ως εκ τούτου, η κλιμάκωση των επιθέσεων του PKK κατά της Τουρκίας από τις αρχές Οκτωβρίου δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι εμπίπτει απλώς στο πλαίσιο των ευκαιριών που βρίσκει η οργάνωση να επωφεληθεί από το περιφερειακό χάος, καθώς αντικατοπτρίζει επίσης τη λειτουργία της οργάνωσης στις στρατηγικές της χώρες που το υποστηρίζουν άμεσα, έμμεσα ή εκείνες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάστασή του στο πλαίσιο του περιφερειακού τους ανταγωνισμού με την Τουρκία.

Το γεγονός ότι ο πόλεμος της Γάζας και οι περιφερειακές του επιπτώσεις επέτρεψαν τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ιράν να επιδείξουν την περιφερειακή τους ισχύ οδηγεί στο σχηματισμό ενός νέου περιβάλλοντος περιφερειακής ασφάλειας που αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για την περιφερειακή σταθερότητα να επικεντρωθούν σε τρόπους να τερματιστούν οι χρόνιες συγκρούσεις που μαστίζουν την περιοχή και να διαμορφωθεί ένα περιφερειακό πλαίσιο πιο ικανό να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση καθώς και τις προκλήσεις, ασφάλειας, οικονομικές και ανθρωπιστικές που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση της στρατηγικής της Τουρκίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βόρεια Συρία και το Ιράκ θα γίνει πιο αποτελεσματική καθώς η Άγκυρα εστιάζει στη συνεργασία με χώρες της περιοχής που επηρεάζονται επίσης από αυτή την τρομοκρατία για να υπονομεύσει την ικανότητα του PKK να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να ανανεώσει την τρομοκρατία του με δραστηριότητες στη Συρία και το Ιράκ.

Νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Εκτός από την απειλή της τρομοκρατίας, ο πόλεμος της 7ης Οκτωβρίου δημιούργησε μια νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή που υπονομεύει σε μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από τη διαδικασία περιφερειακής αποκλιμάκωσης μεταξύ των ενεργών δυνάμεων τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτή η κατάσταση απαιτεί από την Άγκυρα και άλλες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας, όπως τα κράτη του Κόλπου και η Αίγυπτος, να αυξήσουν το επίπεδο των νέων αλληλεπιδράσεων τους σε μεγαλύτερο συντονισμό στις περιφερειακές πολιτικές για να περιοριστούν οι επιπτώσεις αυτών των διαταραχών σε αυτές και στα συμφέροντά τους ώστε να αποτραπεί να γίνει το μέλλον της Μέσης Ανατολής για άλλη μια φορά όμηρος της σύγκρουσης πληρεξουσίων μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Ακόμη και αν η Τουρκία επηρεαστεί λιγότερο από τις πυρκαγιές που εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορέσει να προστατευτεί από τις επιπτώσεις τους στο μέλλον. Όσο και αν ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα συνέβαλε σημαντικά στην αναζωπύρωση της σύγκρουσης πληρεξουσίων στη Μέση Ανατολή, η στρατηγική της Τουρκίας και των δυνάμεων που ασχολούνται με την περιφερειακή σταθερότητα στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης πρέπει να λάβουν υπόψη ότι αυτή η σύγκρουση υπήρχε πολύ πριν από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου και ότι ο πόλεμος ήταν η αιτία της επανεμφάνισής του.

Οι ΗΠΑ αδυνατούν να παίξουν σοβαρό ρόλο στην κρίση

Έχει καταστεί σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον σε θέση ή επιθυμία, ή και τα δύο, να συνεχίσουν να παίζουν έναν ρόλο που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες σταθερότητας στη Μέση Ανατολή. Με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ που πλησιάζουν και την πιθανότητα επιστροφής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι δυνάμεις που ασχολούνται με την περιφερειακή σταθερότητα πρέπει να προβλέψουν τις σημαντικές επιπτώσεις οποιασδήποτε πολιτικής αλλαγής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, για να βασιστούν στον εαυτό τους και στις νέες τους αλληλεπιδράσεις. Ώστε σε μεγαλύτερο βαθμό να μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα της Μέσης Ανατολής και να εργαστεί για να περιορίσει την ολίσθησή της προς περισσότερο… χάος.

Οι ίσες αποστάσεις…

Παρά τη σημασία της αρμονίας στις πολιτικές της Τουρκίας, των κρατών του Κόλπου και της Αιγύπτου στη θέση για τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα και στην άποψη για το πώς να αντιμετωπιστεί η παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση από τις ρίζες της, το γεγονός ότι η σύγκρουση πληρεξουσίου μεταξύ Το Ιράν και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ θα παραμείνουν στη θέση τους ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, επιβάλλει την ανάγκη για συλλογική συνεργασία μεταξύ χωρών που ενδιαφέρονται για την επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας και επιδεικνύουν σαφή αντίθεση για να αμφισβητήσουν τη λογική του αγώνα αντιπροσώπων.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top