GuidePedia

0


Αντιδράσεις στην Τουρκία
Άρθρο με τίτλο «Έστρωσαν παρκέ στον ιστορικό πέτρινο διάδρομο στην Αγία Σοφία» δημοσίευσε η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα cumhuriyet.com.tr.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα με νέες συζητήσεις για τις αλλαγές στους χώρους της».

Στην Αγία Σοφία, της οποίας η πόρτα ήταν φθαρμένη, τοίχοι ξύστηκαν και κλείστηκαν, ενώ έχει πλέον τοποθετηθεί laminate δάπεδο στον ιστορικό πέτρινο διάδρομο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αλλαγή, σύμφωνα με την Cumhuriyet σχολιάζεται αρνητικά από τους επισκέπτες του μνημείου και επικρίνεται από τους Τούρκους πολίτες.

Η Αγία Σοφία έχει υποστεί ζημιές κατά τη μετατροπή της σε τζαμί, κατά το ίδιο άρθρο, που υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η ιστορική εκκλησία συνεχίζει να είναι θέμα έντονης συζήτησης.
Αγία Σοφία: Η εξήγηση για το παρκέ

Ο ιστορικός τέχνης Oğuzhan Karadirek είπε στην Cumhuriyet ότι μια τέτοια πρακτική, η τοποθέτηση παρκέ στον πέτρινο διάδρομο, έγινε «επειδή η Αγία Σοφία είναι ένα μέρος που δέχεται πολλούς επισκέπτες».

«Τόσο οι πόρτες όσο και τα παρκέ, δεν φαίνονται καλά από άποψη εμφάνισης. Ωστόσο, να λάβουμε υπόψη ότι η δομή είναι πολύ φθαρμένη. Να πούμε επίσης ότι έχει προστεθεί μαλακό υλικό κάτω από το παρκέ για να μην καταστραφούν οι πέτρες».

«Καθώς η αποκατάσταση συνεχίζεται, τα laminate μπορούν να αποτρέψουν ζημιές στον πέτρινο διάδρομο», συμπλήρωσε.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top