GuidePedia

0


Πρόσφατα επισημάναμε ότι η Τουρκία δεν μετέχει στον Δυτικό ναυτικό συνασπισμό κατά των Χούτι, κρατώντας ίσες αποστάσεις τόσο από αυτόν του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ στην Ερυθρά θάλασσα, όσο και από τους εν λόγω αντάρτες της Υεμένης και τις επιθέσεις τους κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Οι κυριότεροι λόγοι που η Τουρκία τηρεί για μια ακόμη φορά επαμφοτερίζουσα στάση σε σχέση με τη Δύση, είναι η διαφύλαξη των σχέσεων της με την Σαουδική Αραβία, η ισορροπία στις σχέσεις της με το Ιράν και η διατήρηση της Φιλο-Παλαιστινιακής εικόνας.
Επέκταση τουρκικής ναυτικής αποστολής στον Κόλπο του Άντεν για ένα (1) έτος από το Κοινοβούλιο της χώρας

Ωστόσο έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ότι, "Το τουρκικό κοινοβούλιο επεκτείνει τη ναυτική αποστολή στον Κόλπο του Άντεν καθώς ο Ερντογάν υποστηρίζει τους Χούτι", επισημαίνοντας:

"Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μια προεδρική πρόταση για την παράταση της αποστολής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στον Κόλπο του Άντεν, στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας,στη γύρω περιοχή και στην Αραβική Θάλασσα για έναν ακόμη χρόνο, αρχής γενομένης από τις 10 Φεβρουαρίου.

Η αντιπολίτευση επικρίνει την εμπλοκή της Τουρκίας στην περιφερειακή σύγκρουση, ειδικά μετά την κλιμάκωση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά πλοία με προορισμό το Ισραήλ.

Η πρόταση υπογραμμίζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκαν το 2008 σχετικά με τη θαλάσσια πειρατεία και τα περιστατικά ένοπλης ληστείας που συμβαίνουν στην περιοχή. Υπενθυμίζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου στις 10 Φεβρουαρίου 2009 που χορηγούσε άδεια για την ανάπτυξη τουρκικών ναυτικών στοιχείων για να επιχειρήσουν στην καθορισμένη περιοχή.

Έχοντας παραταθεί 14 φορές σε προσαυξήσεις ενός έτους μέχρι τώρα, η πρόταση υπογραμμίζει τον ενεργό ρόλο του τουρκικού ναυτικού στη διασφάλιση της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων υπό τουρκική σημαία και σχετιζόμενων με την Τουρκία εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας σε συλλογικές προσπάθειες κατά της θαλάσσιας πειρατείας, της ένοπλης ληστείας και της τρομοκρατίας στη θάλασσα, καθώς και την υποστήριξή της σε δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Το ψήφισμα πιστώνει επίσης το Τουρκικό Ναυτικό την ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της εμπειρίας στην περιοχή, ενισχύοντας τη συνεργασία με τις σχετικές χώρες, τον ρόλο και την προβολή της Τουρκίας σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Η υποστηρικτική στάση Ερντογάν προς τους Χούτι μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ-ΗΒ εναντίον τους

Στις 11 Ιανουαρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη.

Αυτή η ενέργεια αντιπροσωπεύει μια ουσιαστική απάντηση μετά τις προειδοποιήσεις από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των συμμάχων της ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα θα αντιμετωπίσει συνέπειες για τις επιθέσεις της στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στις επιθέσεις εναντίον των Χούτι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνοντας ότι προς το παρόν επιθυμούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε λίμνη αίματος.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού σε αυτό το θέμα. «Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε διάφορες αναφορές μέσω διαφορετικών καναλιών ότι οι Χούτι υπερασπίστηκαν επιτυχώς τους εαυτούς τους τόσο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Ο πρώην πρεσβευτής και νυν βουλευτής από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Namık Tan εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάμειξη της Τουρκίας στην περιφερειακή αναταραχή και την έκθεση της χώρας σε κίνδυνο.

Επισημαίνοντας την αρνητική στάση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις σιιτικές κυβερνήσεις και κόμματα, ο Ταν θεώρησε εκπληκτικό το γεγονός ότι η υποστήριξη του Ερντογάν προς τους Χούτι έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τη δική του γραμμή εξωτερικής πολιτικής, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους στενούς δεσμούς μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εξέφρασε την περιέργεια για το πώς θα αντιδρούσαν οι σύμμαχοι του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την απροσδόκητη υποστήριξη προς τους Χούτι.
Ο Κόλπος του Άντεν στο επίκεντρο λόγω της πειρατείας-τρομοκρατίας και εμπορίας ανθρώπων

Τα τελευταία χρόνια ο Κόλπος του Άντεν έχει έρθει στο επίκεντρο λόγω της πειρατείας, της τρομοκρατίας και της εμπορίας ανθρώπων.

Η ατμόσφαιρα στον κόλπο, που βρίσκεται μεταξύ Σομαλίας και Υεμένης, χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις μεταξύ Σομαλών πειρατών και του υποστηριζόμενου από τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη, καθώς και των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Διεθνείς οργανισμοί εκδίδουν προειδοποιήσεις στα εμπορικά πλοία που διέρχονται από αυτήν την περιοχή.

Οι πειρατικές δραστηριότητες στα ύδατα ανοιχτά της Σομαλίας, που αρχικά εμφανίστηκαν ως απειλή για τα διεθνή αλιευτικά σκάφη στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά κλιμακώθηκαν προκαλώντας πρόβλημα για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές κατά τη διάρκεια του πολέμου 2006-2009 στη Σομαλία, αφορούσαν κυρίως πρώην Σομαλούς ψαράδες.

Αυτοί οι πειρατές επιτέθηκαν και άρπαξαν εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, στο κανάλι Guardafui και στη Θάλασσα της Σομαλίας, ζητώντας λύτρα.

Αν και οι επιθέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2013, οι δραστηριότητες πειρατείας εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικά γύρω από τον Κόλπο του Άντεν, με διεθνείς οργανισμούς να εκδίδουν προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στην περιοχή.

Η επιρροή του ελέγχου των Χούτι σε ορισμένες περιοχές της Υεμένης είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτήν την κατάσταση.
Οι στενές σχέσεις Σομαλίας-Τουρκίας

Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σομαλία στον Κόλπο του Άντεν.

Από το 2011 η Τουρκία έχει μια ισχυρή συμμαχία με τη Σομαλία, αρχικά παρεμβαίνοντας για να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια ενός λιμού.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενισχύσει την ανοικοδόμηση της χώρας, η Τουρκία έχει συμμετάσχει ενεργά σε διάφορες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της ίδρυσης σχολείων, προγραμμάτων εκπαίδευσης για Σομαλούς στρατιώτες και υλοποίησης έργων υποδομής.

Την τελευταία δεκαετία η Τουρκία έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στη Σομαλία, κατασκευάζοντας μια στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα και αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ζωτικής σημασίας υποδομών, όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο και το λιμάνι του Μογκαντίσου, υπό την επίβλεψη οντοτήτων που συνδέονται με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Το 2017 η Τουρκία δημιούργησε τη μεγαλύτερη ξένη στρατιωτική της βάση, το στρατόπεδο TURKSOM, στο Μογκαντίσου, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση της εμπλοκής της Άγκυρας στο έθνος του Κέρας της Αφρικής. Εκτείνεται σε μια έκταση τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες κοστίζει 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η στρατιωτική εγκατάσταση εκπαίδευσης έχει την ικανότητα να εκπαιδεύει ταυτόχρονα έως και 1.500 στρατιώτες.

Το 2020 η Τουρκία εξασφάλισε μια σειρά παραχωρήσεων που διευκολύνουν την εξερεύνηση πετρελαίου, φυσικού αερίου και τις προοπτικές εξόρυξης στη Σομαλία, επιτρέποντας τόσο σε ιδιωτικές όσο και σε κρατικές εταιρείες να εξερευνήσουν ενεργειακές ευκαιρίες στη χώρα."
"Μοναχικός λύκος" η Τουρκία

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά δρά αποκλειστικά και μόνο μετά τα συμφέροντά της, παραγκωνίζοντας ολοκληρωτικά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατεπέκταση της Δύσης από τους οποίους ωστόσο αντλεί ασφάλεια και γεωπολιτική ισχύ, ενεργώντας ως μοναχικός λύκος στην Ερυθρά θάλασσα

Αυτό εξοργίζει ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ ακόμη περισσότερο, αντιλαμβανόμενες για μια ακόμη φορά το πόσο καιροσκόπος και αφερέγγυος "σύμμαχος" είναι η Τουρκία, αφού Ερντογάν απέφυγε να εντάξει τη χώρα του στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, που ιδρύθηκε τον περασμένο μήνα για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις στα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ από το κίνημα Ansarullah της Υεμένης, πιο γνωστό ως Χούτι.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top