GuidePedia

0

Αλέξανδρος Ιτιμούδης 
Αυτές τις μέρες εκδηλώθηκαν επιθέσεις του Ιράν εναντίον τόσο στόχων στο Ιράκ όσο και στο Πακιστάν
Οι στόχοι στο Ιράκ περιελάμβαναν κουρδικούς στόχους, οι οποίοι καταδεικνυονται από τους Ιρανούς ως συνεργαζόμενοι με την Μοσάντ, όπως και στόχοι σχετιζόμενοι με το ισλαμικό κράτος κυρίως στο Πακιστάν.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;Είχα πει σε συνέντευξη στον Λάμπρο Καλαρρύτη πως αργά ή γρήγορα θα ανοίξει κουρδικό ζήτημα για μια σειρά από στρατηγικούς λόγους και όχι μόνο.Οι Ιρανοί στόχευσαν στοιχεία τα οποία θεωρούν ότι στο μέλλον θα εργαλειοποιηθουν εναντίον τους διότι ένα Κουρδιστάν θα στραφεί κατά του Ιράν αποτελώντας ένα φιλοδυτικό κράτος, λειτουργώντας και ως μαξιλαράκι για το Ισραήλ.

Από την άλλη οι Ιρανοί θεωρούν εξίσου ως απειλή τα σουνιτικα ισλαμιστικά κινήματα τα οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στο Πακιστάν, του οποίου οι μυστικές υπηρεσίες έχουν παρελθόν στην ενίσχυση και δημιουργία των, πολλές φορές με την στήριξη των ΗΠΑ.

Μάλιστα λέγεται πως μια διαμεσολαβητική προσπάθεια της Κίνας έπεσε στο κενό, δείγμα του πόσο σημαντικό είναι για το Ιράν αυτό το ζήτημα.Να πω εδώ πως το Ιράν λειτουργεί κυρίως μέσω της δράσης των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι λειτουργούν ξεχωριστά από τον επίσημο στρατό του Ιράν.

Οι Φρουροί έχουν δική τους υπηρεσία πληροφοριών, δικές τους ομάδες εξωτερικής παρέμβασης, δική τους πυραυλική υπηρεσία, ναυτικό και ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν αποτελούν απλώς εθνική φρουρά αλλά κυρίως ιδεολογική. Μάλιστα έχουν έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον κανονικό στρατό του Ιράν (Αρτές) ο οποίος έχει ως αποστολή την άμυνα του Ιράν εναντίον εξωτερικών απειλών.

Επομένως οι Φρουροί αντιλαμβάνονται κάθε ενέργεια στην Μέση Ανατολή ως απειλή κυρίως για το καθεστώς του Ιράν μιας και αποστολή τους είναι ακριβώς η διατήρηση της κληρικαριστικής ελίτ που κυβερνά την χώρα.

 

Για την ολοκλήρωση όμως του τόξου "Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν", πρέπει να προηγηθεί και κάτι άλλο που μας αφορά άμεσα, Στην ανάλυση αυτή επισημαίνεται και ο λόγος για τον οποίο η βαριά αντιπαλότητα Ισραήλ-Τουρκίας έχει διπλή όψη και ενδέχεται να έχει άμεσες συνέπειες για τον Ελληνισμό εν συνόλω.

πηγή



Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top